Мобилни Мрежи

Huawei ще продава свои 5G технологии на конкуренти

Владимир Владков

Китайският производител Huawei опитва иновативен начин да се адаптира към американските санкции, като може да лицензира своята 5G технология на всеки, който пожелае да плати този лиценз.

Твърдението е на главния изпълнителен директор Рен Женфей в интервю за сп. "The Economist. "За еднократно платена такса купувачът ще получи постоянен достъп до съществуващите 5G патенти, лицензи, кодове, технически проекти и производствено ноу-хау на Huawei", заявява той. Отбелязва се още, че придобиващият ще има право да променя сорс кода, като по този начин премахва риска там да има "задни вратички", шпионски софтуер или нещо друго.

Интелектуалната собственост на всяка технологична компания е нещо като "перла в нейната корона" и при нормални обстоятелства предлагането й на конкуренти би било последното нещо, на което ще се реши ръководството й. Но има и тежки времена като днешните, в които Huawei трябва да разглежда иновативни начини да се адаптира към ограниченията, наложени в някои държави относно участието й в изграждането на техните 5G мрежи.

Заявената цел на този ход очевидно е да се създаде жизнеспособен некитайски конкурент на Huawei, който няма да е мишена на геополитически войни. Ericsson и Nokia може и да изглеждат изключение от това, но в същото време със сигурност биха се изкушили да се сдобият с част от тази интелектуална собственост. Ericsson, Nokia и в по-малка степен ZTE и Samsung имат конкурентни мрежови предложения, така че този ход изглежда като хвъхрляне на мост към тях, а не истински опит за придвижване на нещата. Изглежда, че това е и някакъв ПР трик, така че Рен може да се опитва да разреши настоящата ситуация и САЩ трябва да се срещнат с него на половината път.

Това би могло да бъде и допълнителен опит да бъде убедена администрацията на САЩ, че няма опасения за сигурността в софтуера на китайската компания, тъй като тя го предоставя в ръцете на конкуренти, които имат всички стимули да разкрият каквато и да било киберзакачка.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X