Мобилни Мрежи

ZTE създава изследователски център за 5G в Колумбия

Иван Гайдаров

Китайската ZTE Corporation, основен международен доставчик на телекомуникационни решения и потребителски технологии за мобилен интернет, е подписала петгодишно споразумение за сътрудничество в сферата на 5G с Universidad Distrital Francisco José de Caldas of Colombia (UDFJC University) за създаване на съвместен изследователски център за 5G иновации в Колумбия.

Universidad Distrital Francisco José de Caldas е публичен университет за научноизследователска дейност със седалище в Богота, Колумбия и е първият университет в страната, създал сериозна школа в областта на електронното инженерство. Учебното заведение е и в основата на 5G изследванията в южноамериканската държава.

Съгласно споразумението и двете страни ще се ангажират с взаимна образователна и технологична подкрепа, докато изграждат отношения на сътрудничество в съответствие с рамковите инициативи за обучение, развитие на проекти, иновации и технологии.

Като краен доставчик на 5G, ZTE ще бъде изцяло включена в развитието на 5G мрежата в Колумбия, като обучава таланти заедно с UDFJC, като целта на цялостния проект е да се поставят основите за техническа подготовка и внедряване на 5G в Колумбия.

"ZTE увеличава инвестициите си на колумбийския пазар. Ще приложим нашия богат опит с изграждането на иновационни центрове с други университети в Колумбия, за да създадем бази за обучение на таланти и центрове за иновационни технологии", казва Уанг Хайфенг, зам.-председател на ZTE, и добавя: "Вярваме, че сътрудничеството с UDFJC ще даде ползотворни постижения в дългосрочен план, тъй като определено ще насърчи развитието на телекомуникационните талант на Колумбия и развитието на индустрията."

ZTE стъпи в Колумбия през 2003 г. Към днешна дата компанията има над 800 служители, от които над 95% са местни хора и е създала над 5000 възможности за работа на местни партньори. Благодарение на задълбоченото сътрудничество с основните колумбийски телекомуникационни оператори, ZTE разгърна широка мрежа от услуги и продукти в страната.

Рикардо Гарсия Дуарте, ректор на UDFJC, коментира: "Това споразумение за сътрудничество ще насърчи развитието на 5G мобилни телекомуникационни технологии в Колумбия."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X