Мобилни Мрежи

Руски държавен производител навлиза на 5G пазара

Владимир Владков

Мобилните оператори, които се сблъскват с все по-малък набор от доставчици на мобилно оборудване, особено след засилващите се подозрения към китайската Huawei, може скоро да успеят да получат мрежово оборудване от държавната руска компания Ростех.

Ростех е започнала да разработва 5G оборудване и търси международни партньори, които да започнат производство в Русия.

В изявление на компанията пише, че нейното оборудване ще съответства на стандартите 3GPP и че компанията вече предлагала "конкурентно" 4G LTE оборудване.

Виктор Кладов, директор на Ростех , отговарящ за международното сътрудничество и регионалната политика, каза: "Ние прави разработки в областта на 5G и се интересуваме от партньорства с чужди производители, например от Индия и Китай. Стремим се да създадем условия за взаимноизгодна разработка и производство на модерни продукти в Русия."

Създадена през 2007 г., Ростех се описва като компания, "улесняваща разработката, производството и износа на високотехнологични индустриални продукти както за граждански, така и за военни цели".

През ноември 2018 г. бе обявено, че руските оператори Ростелеком и МегаФон водя преговори с Ростех за създаване на 5G консорциум, чиято цел е да се използва местно оборудване и инфраструктура, за да се намалят разходите за разгръщане на бъдещите мрежи. Оттогава обаче не се споменава нищо дали тези планове се изпълняват.

Ростех не е единствената, която има амбициозната задача да произвежда мрежово оборудване от следващо поколение. Viettel, най-големият мобилен оператор във Виетнам, също разработвал собствен опорна 5G технология, като целта била да разработи 80 на сто от технологията до 2020 г. Местни медии съобщават, че в проекта са инвестирани милиони долари за разработка на 5G чипове и устройства.

Ограниченията, наложени на Huawei и ZTE в редица страни като САЩ, Австралия и Япония, мобилните оператори трябва да избират между продуктите на Ericsson, Nokia и доста по-малкото мрежово поделение на Samsung.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X