Мобилни Услуги

Ericsson, T-Mobile и Qualcomm стартираха първата 5G мрежа на 600 MHz

Владимир Владков

Три от компаниите, лидери в областта на телекомуникациите, обяви, че е стартирала първата в света 5G сесия за пренос на мобилни данни в нискочестотния обхват, използвайки 5G модем.

В експеримента са участвали операторът T-Mobile САЩ, производителят на телеком оборудване Ericsson и на модема Qualcomm, като T-Mobile е избрана, защото операторът разчита на 600 MHz обхват за своите 5G планове. Демонстрацията е направена в лабораторията на T-Mobile в Белвю, щата Вашингтон, като е използвана Radio System на Ericsson и модема Snapdragon X55 на Qualcomm.

"Този модем ще работи в устройства, които ще използват нискочестотния спектър 600 MHz. Ние разчитаме на него, за да покрием цялата страна с 5G, каза Невил Рей, главен технически директор на T-Mobile САЩ - И не спираме дотук. Ако регулаторните органи одобрят сливането ни с Sprint, ще разполагаме с решаващ набор от спектрални ресурси в средния честотен обхват, за да натоварим мрежата си и да доставим задълбочена трансформационни 5G услуги за голяма част от потребителите в САЩ."

"Днешният мобилен пренос на данни бележи важен етап в продължаващото навлизане на 5G в САЩ, като проправя пътя за стартирането на търговски мрежи и устройства в нискочестотния FDD спектър, заяви Кристиано Амон, президент на Qualcomm. - Този експеримент демонстрира способността да се увеличи значително глобалното присъствие на 5G и ние с нетърпение очакваме да продължим работата си с лидери на индустрията като Ericsson и T-Mobile, за да отключим пълния потенциал на 5G за потребителите и за нови индустрии по целия свят", добави Амон.

"Ericsson и Qualcomm Technologies успешно тестват и комерсиализират 5G в световен мащаб в различни радиочестотни ленти, а заедно с T-Mobile вече достигнахме и друг важен момент, тъй като даваме възможност за работа на 5G и на ниски честоти, каза Фредрик Йедлинг, ръководител на отдел "Мрежи" в Ericsson. - Това показва, че нашата индустрия вече е готова за изграждане на по-мащабно 5G покритие, което ще подобри изживяването на крайните потребители."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X