Румънският оператор DIGI пуска мобилна 5G услуга заедно с Ericsson

Владимир Владков

Румънският оператор DIGI започва да предлага 5G услуги в няколко от най-натоварените района на столицата Букурещ, като целта ще използва оборудване на Ericsson, работещо в радиочестотния диапазон 3,6 – 3,8 GHz.

DIGI | RCS&RDS е внедрила базирани на стандартите 3GPP хардуер и софтуер 5G New Radio (NR) на Ericsson, надграждащи 4G мрежата на DIGI. Потребителите ще имат възможност да се свързват едновременно както към 4G, така и към 5G, за да получат най-доброто възможно потребителско изживяване в най-натоварените райони, като това зависи и от съвместимостта на терминалното устройство с 5G технологията.

От 27 юни потребителите ще могат да правят предварителни поръчки на сайта на оператора digiromania.ro за покупка на терминали, съвместими с 5G, VoLTE и VoWiFi.

Тази първа фаза на разгръщането на 5G мрежата на DIGI е т.нар. Non-standalone (NSA), фокусирано върху използването на обединената мощ на 4G и 5G. През следващите седмици DIGI и Ericsson ще задействат още 5G радиоустройства и базови станции в столицата Букурещ и в Клуж.

Валентин Поповичиу, вицепрезидент на DIGI| RCS & RDS, заяви, че компанията е предприела първи стъпки към 5G през 2018 г., тествайки функционалността на тази технология в прототипна платформа. "Обещаваме, че ще обслужваме нашите клиенти с надеждни и достъпни мобилни услуги, включително 5G, в избрани райони на Букурещ и други големи градове в Румъния до края на 2019 г.", добави той.

Румъния планира да започне търгове за РЧ спектър за допълнителни честотни ресурси, нужни на 5G мрежите, през последното тримесечие на 2019 г. DIGI може вече да предлага първоначални 5G услуги през своя търговски спектър в обхвата 3.6 – 3.8 GHz.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X