Мнения

Open RAN – бъдеще, но не и настояще

Иван Гайдаров

Технологията Open RAN (Radio Access Network) ще бъде особено важна в ерата на 6G, от 2028 г. нататък. Към днешна дата обаче, както и всичко останало около 5G, тя е натоварена с твърде много очаквания и е прекалено широко рекламирана.

Вярвам в дългосрочния потенциал - но през последните 12 месеца ентусиазмът надмина практическите съображения. По-специално, Open RAN изглежда спечели популярност сред политиците, което превърна модела в още едно зъбно колело на Великата игра на геополитика през 2020 г.

Open RAN е подмножество на по-широката виртуализирана RAN (vRAN) вселена, където мрежовите компоненти могат да работят на обикновени сървъри, с потенциал за намаляване на разходите и подобряване на гъвкавостта/мащабируемостта.

"Отвореност" тук се отнася до наличието на стандартизирани интерфейси между различните елементи. Целта е да се осигури по-голямо ниво на оперативна съвместимост между компонентите от различни доставчици. Това може да създаде по-голяма обща конкуренция, предлагайки възможност повече специалисти и нови участници да предоставят специфични елементи.

В рамките на движението Open RAN има различни подходи, включително стандартите на O-RAN Alliance, nFAPI интерфейсът на Small Cell Forum и работните групи и референтни 4G и 5G проекти на Telco Infra Project.

Освен това има по-дългосрочна цел тези интерфейси да позволят по-"програмируем" RAN, който може да поддържа по-гъвкава автоматизация и контрол, включително чрез софтуер на трети страни. Това може да означава, че клетъчната мрежа може да използва инструменти като AI за по-добро управление на използваната енергия, оптимизация на покритието, надзор на сигурността - или може би нови приложения като тези за контрол на въздушното движение на безпилотни летателни апарати.

Много задълбочени анализи смятат, че в редица отношения концепциите за програмируемост всъщност са по-интересни от тези за дезагрегация, благодарение на своите потенциални дългосрочни визии за 6G с истински възможности за сериозни иновации.

Реалностите при внедряването на 5G срещу Open RAN

Всъщност, всички тези идеи са страхотни. Въпреки това ще отнеме повече време, за да могат те да узреят, отколкото очакват много хора както в индустрията, така и в законодателната сфера. За повечето мрежи в развитите страни Open RAN ще бъде приоритет чак в ерата на 6G, а не в нововъзникващия в момента 5G свят.

В момента повечето търговски Open RAN продукти са или фокусирани върху 4G, или поддържат относително основни форми на 5G покритие. Дори оптимистите сред по-големите мобилните оператори очакват отворените решения с най-висока производителност да могат реално да се конкурират с интегрираните след поне още 2-3 години. Реализацията на голяма част от ранните примери, описани като Open RAN, всъщност се нуждае от много допълнителна работа на системните интегратори, вместо да бъдат наистина в режим инсталираш и използваш.

Въпреки че ентусиазмът по отношение на Open RAN е висок сред доставчиците, някои оператори и правителствени инициативи, той не е нито универсално доказан, нито перфектен. На този етап от своето развитие този модел най-добре би могъл да бъде описан като "притежаващ голям потенциал" - макар че това е вярно и за многобройните предишни архитектурни разработки в телекомуникациите, които в крайна сметка катастрофираха в реалността.

Един конкретен въпрос пред телекомуникационната индустрия, свързан с практичността, е широкото използване на настоящата 4G инфраструктура като основен градивен елемент за 5G разширяване. Този модел за изграждане на 5G е труден за прилагане чрез OpenRAN, тъй като изисква оперативна съвместимост със съществуващата (монолитна) 4G инфраструктура. Факт е, че започват да се появяват и самостоятелни 5G мрежи, но към момента те са по-скоро изключение - има едва няколко основни внедрявания в глобален мащаб.

Друго предизвикателство е свързано с динамичното споделяне на спектъра (Dynamic Spectrum Sharing - DSS), където 4G и 5G споделят една и съща честотна лента. Понастоящем това не се поддържа от повечето Open RAN продукти.

Къде има най-голямо значение Open RAN?

Open RAN има най-голямо значение за разширяване на покритието в извънградските райони, където ниската плътност на потребителите означава особено предизвикателна икономика и по-малко наблягане на високия капацитет и производителността. На подобни места всъщност могат да започнат и с 4G, като впоследствие се надстрои до 5G.

Много от мрежите в тези райони способстват за появата на нови телекомуникационни играчи - или като резултат от придобивания и сливания (напр. американският оператор Dish беше създаден от сливането Sprint/T-Mobile), или заради благоприятни търгове за спектър, съчетани с държавен ентусиазъм за по-голяма конкуренция (напр. Rakuten в Япония). Повечето страни обаче - включително много от тези в Европа - е малко вероятно да станат свидетели на навлизането на пазара на нови играчи в близко бъдеще. Затова и настоящите ще трябва да изградят Open RAN около наследените инфраструктури.

Когато съществуващите мрежи на Huawei се подменят по регулаторни причини, моделът Open RAN може да бъде заложен като част от проекта, особено от 2024 г. нататък, тъй като технологията се развива както по отношение на производителност, така и в посока консумация на енергия.

Това означава, че политиката на правителствата и действията за диверсификация на RAN трябва да се основават на много по-широк набор от принципи и цели, а не на конкретен фокус върху Open RAN. Националните правителства имат възможност да създадат сцена за бъдещи 6G мрежи, справяйки се с геополитическата непредсказуемост и вграждайки идеята за намаляване на въглеродния отпечатък в самата инфраструктура.

Законодателите са прави да разчитат на малките ранни решения по-късно да имат огромно въздействие, но също така трябва да усетят и правилния момент и подход за създаването на условия това да се случи

Махането на крилата на пеперудата в крайна сметка може да предизвика ураган. Но е трудно да намерите правилната пеперуда в точното време, ако искате сами да промените моделите на времето.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X