Мнения

Фалшивите новини за 5G във Великобритания доведоха до официална реакция от властите

Владимир Владков

Британските власти и мобилната индустрия в страната осъдиха палежите на мачти на мобилните оператори и ругатните към мрежови инженери, като тези престъпления очевидно са вдъхновени от публикации в социалните медии, които "откриват" връзка между 5G и Covid-19.

През този уикенд (4 и 5 май) бяха подпалени части от инфраструктурата на мобилни оператори, а екипите от инженери по поддръжката са били обиждани, като в някои случаи това е попречило на съществен ремонт на мрежата. Съобщава се за инциденти в Западен Мидландс и северозападната част от Англия. Атаките следват масовото циркулиране на фалшиви доказателства в социалните медии, очертаващи редица твърдения за връзката между пандемията Covid-19 и 5G сигналите.

Съвместно изявление на четирите големи британски мобилни оператори, както и коментари на асоциацията GSMA и на британското Министерство на културата, медиите и спорта атаките бяха осъдени, а разпространяваните "доказателства" бяха остро разкритикувани като "напълно изфабрикувани".

Министерството добави, че престъпната повреди и обиди "очевидно са вдъхновени от шантави конспиративни теории, които циркулират онлайн" и извършителите ще бъдат преследвани. Министерството призова социалните медии да предприемат "много по-бързи действия и да спрат разпространението на глупости в техните платформи, което насърчава подобни действия".

Генералният директор на GSMA Матс Гранрид добавя: ""Телекомуникационната индустрия работи денонощно, за да поддържа жизненоважни услуги здравеопазването, образованието и екипите за спешна помощ, за работещите във фирми, за свързване на приятели и семейства, коментира Гранрид. - Жалкото е, че критична за комуникациите инфраструктура е атакувана въз основа на откровено недобросъвестни публикаци. Призоваваме всички да се доверят на здравните власти и да бъдете сигурни, че комуникационните технологии са безопасни. Няма връзка между 5G и Covid-19."

Той добави, че през февруари 2020 г. независим международен контролиращ орган е потвърдил, че няма риск от увреждане на хора, включително деца, от излагане на радиочестоти от мобилни мрежи, включително от 5G. В своите констатации Международната комисия за защита от нейонизираща радиация е преразгледала проучвания от още 20 години, които потвърждават предишните уверения на Световната здравна организация. Повече информация е налична на https://www.icnirp.org/cms/upload/presentations/ICNIRP_Media_Release_110320.pdf>

В съвместно изявление на EE, Vodafone Великобритания, O2 Великобритания и 3 Великобритания уверяват, че твърденията в социалните мрежи са направени без никакво основание, и подчертаха важната роля на мобилните и фиксираните мрежи по време на текущите мерки за спиране на пандемията и физическо изолиране.

Редица учени също се включиха в социалните медии, за да опровергаят твърденията, а британският независим уебсайт за проверка на фактите Full Fact публикува документ с обществена информация по темата.

Всъщност ситуацията със слуховете и конспиративните теории се подклажда от редица знаменитости от шоу бизнеса, които използват телевизионната си популярност, за да привличат внимание. Сред тях са американският актьор Уди Харълсън, бившият съдия по фигурно пързаляне Джейсън Гардинър и Аманда Холдън, изгряла в предаването Великобритания търси таланти, на които хората вярват повече отколкото на човек със съответната научна степен и познания.

Теориите за коронавируса, които се популяризират от идиотските знаменитости и на които вярват различни индивиди, могат да бъдат проследени до две твърдения, като и двете бяха опровергани от сайта Full Fact, проверяващ фактите в публикациите.

Първото е от статия от 2011 г., написана от няколко учени, чиято хипотеза е, че бактериите могат да произвеждат електромагнитни сигнали за комуникация с други бактерии, когато вземат решения за заразяване на гостоприемник. Благодарение на тези предположения, които са силно оспорвани, някои са решили, че вирусът COVID-19 в един гостоприемник е в състояние да използва 5G радиовълни, за да комуникира с вируса в друг гостоприемник, за да реши кой ще е следващият заразен. Това наистина е много глупаво твърдение.

Но това нелепо твърдение не само е опровергано от учените, но и разпространението на вируса в региони и страни (например Иран), в които нямат изградени никакви 5G мрежи, допълнително опровергават тази конспиративна теория.

Второ, заблудените подпалвачи изглежда смятат, че 5G има способността да потиска имунната система, което спомага за разпространението на болестта. Отново няма никакви научни доказателства в подкрепа на тези твърдения и изявленията бяха опровергани от научната общност.

Освен че знаменитостите добавят достоверност към фалшивите новини чрез разпространяване на дезинформация, лековерните хора могат да бъдат засипани от мнения за 5G като лекторката Таня Катарина Ребел. Нейната професия може да звучи впечатляващо и достоверно, но Ребел е преподавател по философия и няма квалификация нито по вирусология, нито по физика или инженерство. Тя е квалифицирана да прави изявления за последиците на 5G върху здравето колкото и златната рибка на съседите.

За съжаление, хората, които говорят смислено по въпроса, не са толкова популярни, колкото знаменитостите, които говорят тези глупости, нито са толкова интересни, колкото е конспиративната теория. Правилните твърдения е много по-малко вероятно да бъдат споделяни в социалните медии, отколкото фалшивите новини.

Телекомуникационната индустрия не за първи път трябва да се справи с фалшиви твърдения за здравните рискове, разчитащи на псевдонаука или приказки. През изминалите години мнозина вярваха, че мобилните радиовълни ще причинят рак. Радиочестотното лъчение може да причини рак, ако е йонизиращо, но телекомуникационните компании използват нейонизиращ спектър, който не е в състояние да проникне в клетките, за да мутира ДНК.

Но дори използването на 5G мрежи, които се разгръщат на високи честоти от 4G, не влиза в тази категория на йонизиращите вълни. Предполага се, че нивото, при което радиовълни стават опасни за хората, е 30 Phz (или 3 милиона GHz), а това е много много далече дори от милиметровите обхвати 24 GHz до 90 GHz, които все още се обмислят за използване в ерата 5G.

Твърденията за здравните рискове по отношение на мобилните технологии обикновено изчезват след време, а с тях и тенденцията за дезинформация. Без факти, които да подкрепят тези фалшиви твърдения, хората са склонни да ги игнорират, но след време. Да се надяваме, че дотогава тези фалшиви новини няма да нанесат по-големи реални вреди на всички.

Снимка на Greg Plominski от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X