Мнения

Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Владимир Владков

Визитка
Джен Лупър има над 15 години опит като разработчик на уеб и мобилни приложения. В момента е Senior Developer Advocate в Progress и често е лектор на технологични събития в САЩ и Европа. Завършила е френска филология и едва след това се е насочила към технологичния свят. Джен е основател на глобалната общност за жени Vue Vixens, която цели да мотивира повече момичета да се научат да програмират с популярната в момента технология Vue.js. Тази есен Vue Vixens семинари ще има в редица градове по света – Лондон, Ванкувър, Атланта, Бостън, Торонто, Берлин – и в София.


В училищата СТЕМ дисциплините сякаш са интересни и на момчетата, и на момичетата. В България в отборите за математическите олимпиади дори има повече момичета. Защо след това в компаниите, разработващи технологии, делът на жените е значително по-малък? По различен начин ли се третират двата пола или професията на софтуерния инженер не е толкова подходяща?

Мисля, че първо трябва да се обърне внимание на момента, когато интересът на момичетата към този тип програми спада. В САЩ забелязваме, че в гимназията - и по-специално на около 15 години - момичетата започват да губят интерес към т.нар. STEM предмети – наука, технологии, инженерство, математика. Изглежда, че на тази възраст те започват да се влияят от ролевите модели и социалните очаквания към тях и се отдалечават от тези сфери. Всъщност това е доста тъжно. Но осъзнавайки, че годините в гимназията са критични за това дали момичетата ще продължат да се занимават със STEM, можем да напаснем програмата така, че да адресира този проблем. Между другото това ще помогне и на момичетата, и на момчетата, тъй като тази идея не трябва изобщо да почива на спада на заинтересоваността на момичетата към STEM.

На каква възраст трябва да започне да се учи програмиране и достатъчно ли е да си добър по математика, за да станеш добър програмист?

Мисля, че развиването на логическото мислене може да започне рано, дори при деца в предучилищна възраст. Децата в детската градина и в началното училище обичат да играят на Minecraft и със Scratch, а когато се научат да използват клавиатурата, истинското програмиране може да започне - най-добре в прогимназията. Идеята, че трябва да си математик, за да станеш разработчик, може и да е вярна при работата със сложни алгоритми. Но за едно средно ниво на програмист, разработващ уеб и мобилни приложения, често е по-полезно да си добър в чуждите езици. Аз лично не съм добра в математиката, но обичам чуждите езици и обичам да се възползвам от програмния синтаксис при създаването на интересен софтуер.

Какво би мотивирало повече жени да избират да се реализират в ИТ сферата и на какви позиции (по-скоро в технологичната, в административната или в управлението)?

Не мисля, че слагането на всички под общ знаменател е полезно. Жените като група не са монолитни, както и мъжете. По-важното е да осигурим достъп на всички хора до тази професия, ако я изберат. Не трябва да има предразсъдъци, ако една жена проявява интерес към т.нар. deep learning, а един мъж се интересува от тестване на ползваемостта. По-скоро трябва да подкрепяме и двете страни в развитието на професионалните им кариери.

Какво може или трябва да промени ИТ бизнесът, за да привлича повече жени?

Ролевите модели са важни. Често се казва, че човек не може да бъде това, което не вижда. Много е важно да има повече жени, които да обучават, говорят и ръководят технически екипи и компании. Отзвукът от това може да бъде решаващ за привличането на още повече жени.

Има ли в реалния свят неравенство между жените и жените в ИТ? В какво се изразява то?

В САЩ неравенството често се изразява в цифри - по-малко жени разработчици в ИТ сектора например в нивото на заплащане. Надяваме се, че повечето прозрачност около тези цифри и заплащането могат да привлекат внимание към проблема. Злокачествени идеи като тези на Джеймс Дамор от Google трябва да се разглеждат вътрешно, в компанията, когато подобни възгледи се разпространяват гласно.

Разкажете малко повече за инициативата Vue Vixens – как се роди идеята, колко участнички са се включили в нея досега, какви са постиженията им. Как са организирани работните семинари, успяват ли участничките в тях да продължат да се занимават с програмиране?

Vue Vixens е инициатива, която основах, за да създавам и водя уъркшопове. Да преподавам Vue.js на хора, които се определят като жени, по забавен начин. Вдъхновена е от успешния модел на Шмуела Джейкъбс за Angular общността - ngGirls, който от своя страна е базиран на инициативите Rails Bridge и Django Girls. Форматът включва самоинициирани лаборатории по програмиране, които се провеждат преди или след конференции. Участничките се събират заедно с посетителите на конференцията и лекторите, които са изявили желание да им бъдат ментори. Целта на програмата е да запознае жените с Vue.js в подкрепяща и приобщаваща среда. Също така помагаме и на конференциите да организират инициативите, промотиращи разнообразие. Предлагаме безплатни билети и създаваме фонд за стипендия, който да покрие разходите на участниците, за да могат по-лесно да посетят събитието. Били сме домакини и на по-дълги събития като „Деня на Vue Vixens“ в Аржентина, целодневна миниконференция. И, разбира се, развиваме се на международно ниво с още много активни групи.

Vue Vixens се разрасна удивително, откакто стартирах инициативата през февруари 2018 г. От екип от трима души - Наталия Теплухина, нашият технологичен директор, Диана Родригез, нашият международен координатор, и аз - стигнахме до над 2000 последователи в Twitter и 403 жени, обучени на живо по събития в целия свят. Стигнахме до общества извън Северна Америка – като Централна и Южна Америка. Имаме групи в Аржентина, Перу, Чили, Мексико, Мавриций, Германия, Швеция и др.

Често след уъркшоповете участниците се вдъхновяват да продължат работата си с Vue.js и с нашата невероятна общност от жени и сформират местни групи. Досега сме достигнали до женската аудитория директно и индиректно чрез канали като Slack и Twitter, като им помагаме да развият личния си профил и професионален път. Играем важна роля в консултирането на жени, които искат да си намерят по-добра работа, и сега целият ни екип се състои от Google Developer Experts. Нашата мисия е изцяло посветена на това да помагаме на жени в средата на кариерата си да достигат удовлетворяващи високи постове в организациите, в които работят. И засега успяваме.

Въпросите зададе Владимир Владков

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X