Мнения

Макс: С новите честоти ще постигнем скорости до 110/50 Mbps

Владимир Владков

4G (LTE) мрежите започват да набират популярност у нас. През януари КРС даде на всички оператори исканите честотни ресурси в обхвата 1800 MHz. Какво ще се промени в мрежата и услугите на Макс при задействане на тези честоти? Ще се увеличи ли скоростта към и от клиента? Ще има ли по-голямо покритие или то зависи единствено от монтирането на повече клетки на нови места (селища)?

Нейчо Величков: Очаква се останалите оператори да използват новите честоти, за да изградят 4G мрежи. Тъй като ние изградихме 4G мрежа още преди две години, ще използваме новите честоти, за да постигнем още по-високи скорости за мобилен интернет, с което отново да изпреварим останалите телекоми. В момента предлагаме 4G скорости на мобилен интернет до 75/25 Mbps за сваляне/качване на информация. С новите честоти ще можем да постигнем скорости до 110/50 Mbps, каквито никой оператор не предлага за мобилен интернет в момента. Може да се каже, че това е една стъпка преди LTE Advanced и развитие на технологиите в правилната посока – натам, накъдето се развиват по света.

Новите честоти няма да окажат влияние върху покритието. Ние сме на мнение, че честотите са ценен ресурс, който трябва да бъде използван не за това всеки телеком да изгражда собствена мрежа, а за да осигури по-добро качество на услугите си и по-високи скорости на мобилния интернет. За нас само това е здравата логика – да се взимат бизнес решения, които да имат положително влияние върху потребителите. За потребителите няма значение коя мрежа ще използват. Има значение колко интернет ще ползват, колко ще е бърз, колко ще могат да говорят, колко ще им струва това. Практиката за споделяне на мрежи и на честоти е разпространена в много други страни и в България ще доведе до така чаканата либерализация на пазара, към която призовава и ЕС. Правя това уточнение, тъй като дългосрочната стратегия на Макс се доближава много повече до принципите на телеком бизнеса в много западноевропейски страни, отколкото до, да го кажем направо, закостенелите бизнес модели у нас. Именно затова миналата година сключихме договор за национален роуминг с един от по-големите телекоми.

Какво се случва с националния роуминг, споразумение за който бе подписан с Мтел? Макс има споразумение и с blizoo за предоставяне на LTE услуги от името на blizoo. Какво се случва с това споразумение след придобиването на blizoo от Мтел?

Нейчо Величков: Съгласно споразумението, през тази година ще реализираме националния роуминг. Към момента със собствената си 4G LTE мрежа покриваме около 60% от градското население у нас, което са 38 градове и курорти в България. Използвайки мрежата на другия оператор извън зоните на покритие на мрежата на Макс, клиентите ни ще имат национално покритие и традиционна гласова услуга.

Затова на този етап работим активно, провеждаме тестове и като резултат тази година България ще има напълно равностоен на останалите, четвърти, телеком при това ние ще предлагаме и супер бърз 4G мобилен интернет към традиционната гласова услуга. Това ще бъде значима промяна за много потребители, защото ще им даде алтернатива. Телеком услугите не бива да се възприемат като комунални услуги, както е било до сега – липса на конкуренция, без разлика в качеството, цените или обслужването – недоволен си, но ги ползваш. Напротив, с увеличаването на конкуренцията, ще се подобрят условията за клиентите, а ние имаме намерение да предложим наистина добри условия.

На въпроса за споразумението с blizoo – не можем да коментираме, тъй като сме обвързани от споразумение за конфиденциалност.На Мобилния конгрес в Барселона най-обсъжданите теми бяха свързани с Интернет на нещата, виртуалната реалност, 5G и домашната автоматизация. Каква е стратегията на Макс в тези области (5G е далече още, но при останалите услуги се очаква сериозен ръст?).

Нейчо Величков: Наскоро Андрус Ансип, зам.-председател на ЕК за единния цифров пазар, отвори една нова глава в историята на телекомуникациите в Европа – използването на радиочестотната лента в обхват 700 MHz за мобилни услуги, което е от изключителна необходимост за осигуряване на широко покритие, високи скорости, за развитието на 5G в Европа, Интернет на нещата, свързани коли и други машини и всички нови технологии, които очакваме с нетърпение да станат част от нашата реалност. Когато и България стигне до тази глава, трябва да има предвид, че нужната инвестиция може да е голяма, но влиянието върху икономиката ще бъде още по-голямо.

Това безспорно са топ темите в технологичния дневен ред по света и ние като иноватор ще доведем някои от тях до вниманието на българските потребители съвсем скоро. Разработваме решение за домашна автоматизация, което човек сам лесно може да инсталира у дома. Със специални датчици ще може да контролираш дома си от всяка точка по света, където имаш интернет. Ще предложим цялостни пакети, даващи възможност за контролиране на различни елементи от дома. Всеки от пакетите комбинира различни ползи и удовлетворява конкретни нужди на потребителите. Включително за неща, които до сега не са си представяли, че могат да следят и контролират от разстояние.Разглеждате ли варианти за комбиниране на WiFi и LTE за подобрено 4G обслужване вътре в сгради или наличният капацитет на мрежата е достатъчен за обслужваните потребители в големите градове?

Нейчо Величков: Това е актуален въпрос, свързан с намаляването на зависимостта на услугите от покритието на мрежата. В тази връзка вече пуснахме гласова услуга, която работи не само в нашата 4G LTE мрежа, но и през всяка интернет свързаност – независимо дали 4G, 3G или WiFi. Нарича се Voicer и се използва през мобилно приложение, което инсталираш на до 5 устройства. Дори съвсем скоро я представихме на Мобилния конгрес в Барселона. Редица телекоми се впечатлиха от уникалното предимство на тази гласова OTT услуга – използваш собствен телефонен номер от националния номерационен план с префикс 0999, но с апликация през интернет.

Така че генерално отговорът на въпроса дали мислим в посока как да разширим обхвата на услугите си извън нашата собствена мрежа е положителен.

Ако въпросът Ви е конкретно за LTE WiFi – да, планираме да използваме LTE WiFi на места с високо натоварване на мрежата. Предимството е, че при натоварване на мрежата, например твърде много хора, използващи интернет в пиков час в мола, става автоматично превключване към LTE WiFi. След това, когато натоварването намалее, отново става автоматично превключване към LTE.

Що се отнася до капацитета на мрежата ни – той е толкова голям, че единствено ние сред телекомите у нас можем да си позволим да предложим на потребителите най-големите възможни пакети мобилен интернет на максимална скорост – например от по 300 000 MB, което е близо 10 пъти повече от най-големия пакет на някой от останалите оператори. Например, текущата ни промоция Unlimited+ 100 Sports Promo включва 100 000 MB супер бърз 4G мобилен интернет, устройство за достъп по избор и безплатен 6-месечен абонамент за популярна спортна онлайн платформа. С тези 100 000 MB потребителите могат да гледат на живо в движение стотици мачове от А Футболна група на България, Английска висша лига, Европейското първенсто по футбол, Формула 1 и още много други.При разпределянето на свободния честотен ресурс от КРС Макс неколкократно поиска от регулатора диапазона, даден на Теленор България, а КРС и останалите оператори твърдят, че технологията LTE и LTE Advanced не изисква непременно използване на съседни честотни канали при обединяването им в един общ ресурс. Какви са техническите предимства при използване на тези съседни честоти, за които настоява Макс?

Нейчо Величков: Обяснението е много просто. Споделянето на честоти е световната практика за либерализация на телеком пазара. Не предлагаме нищо по-различно. Идеята ни е тази добра практика да се приложи и в България. За да се пусне LTE Advanced, са необходими 2х20 MHz, но дори след преразпределението на честотите никой от операторите няма да може сам да направи LTE Advanced лесно, тъй като всички оператори ще имат 2х15 MHz в обхвата 1800 MHz.

Теоретично, а и на практика може да се направи агрегация на несъседни ленти в спектъра, може да се направи агрегация и с ленти в друг радиочестотен спектър. Въпросът е на каква цена. И то не само на каква цена за компаниите, но преди всичко на каква цена за потребителите. Такава агрегация ще може да работи само на специфични крайни устройства от висок технологичен клас. Това означава например, че за да може смартфонът ти да работи в тази мрежа, той трябва да бъде по-скъп, без да има някакви други функционални предимства като смартфон. Освен това се предлагат твърде малко модели от този клас към момента.

Ако трябва да обобщя, споделянето на честоти в две съседни радиочестотни ленти от спектъра ще бъде много по-лесно и евтино. Споделянето на честоти, които не са съседни, ще бъде по-скъпо, включително за потребителите. И тъй като българският пазар е малък и недобре развит, вероятно въвеждането на новите по-добри технологии с по-високи скорости на мобилния интернет ще се забавят в очакване пазарът да „узрее“ за тази идея. Защо това е лошо? Ами защото България изостава от Европа, а ние искрено вярваме, че българските потребители не заслужават по-малко от останалите потребители в ЕС.

Въпросите зададе Владимир Владков

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X