Корпоративни Мрежи

Утрояване на доставените чипсети Wi-Fi 6 през 2020 г., според ABI Research

Владимир Владков

До края на 2020 г. доставките на чипсети за Wi-Fi 6 ще се утроят спрямо тези през 2019 г., като ще нараснат до почти 383 милиона броя, заявиха от консултантската фирма ABI Research.

Анализаторите от ABI Research идентифицираха 35 тенденции, които ще оформят технологичните пазари, и още 19 други, които привличат огромни количества коментари и спекулации. "След бурната 2019 г., която постави множество предизвикателства пред технологичните пазари, изглежда че 2020 г. също ще е предизвикателна", заяви Стюарт Карлау, главен директор проучвания в ABI Research.

Какво ще се случи през 2020:

Внедряване на Wi-Fi 6 ще се ускори значително в мобилните, компютърните и мрежовите приложения:
"През 2020 г. Wi-Fi 6 ще бъде внедряван все по-често в много категории устройства, включително смартфони, таблети, персонални компютри, мрежови продукти и някои флагмански устройства за домашно забавление, каза Андрю Зигнани, главен анализатор в ABI Research. - Технологията за първи път беше внедрена миналата година в няколко висок клас смартфони, произведени в големи количества, включително сериите устройства Samsung Galaxy S10, Note10, iPhone 11 и iPhone 11 Pro. Това се допълва с многобройни точки за достъп и мрежови наред с известно проникване в преносимите компютри. През 2019 г. Wi-Fi Alliance стартира своята програма за сертифициране Wi-Fi 6 със сертифицирани чипсети, които вече са достъпни от производители като Broadcom, Cypress, Intel, Marvell и Qualcomm. Бързото внедряване на технологията в клиентски устройства от компании като Samsung и Apple ще стимулира и другите да възприемат технологията. В същото време компании като MediaTek също представиха своите системи в един чип 5G System-on-Chips с интегрирана поддръжка на Wi-Fi 6, допълвайки мобилните Wi-Fi предложения на конкуренти като Broadcom и Qualcomm. В компютърното пространство популяризирането на Wi-Fi 6 на Intel като основна технология в премиум решения за лаптопи чрез програмата Project Athena също ще помогне за по-доброто възприемане през следващите 12 месеца. Същевременно следващото поколение флагмански таблети вероятно ще последва примера на смартфоните, докато в свързаните домашни устройства от по-висок клас технологията Wi-Fi 6 може да се използва като диференциатор от водещи OEM производители", допълва Зигнани.

Какво няма да се случи през 2020:

Преминаване от 802.11n към Wi-Fi 6 в приложенията тип Интернет на нещата:
"ABI Research смята, че през 2021 г. ще се появи реално увеличаване на Wi-Fi 6 в IoT приложенията, тъй като все повече и повече доставчици на чипсет започват да предоставят чипове Wi-Fi 6 с ниска мощност, ориентирани към IoT. Тъй като цените на тези чипсети за Wi-Fi 6 IoT ще спаднат, то разходите и наличността ще станат сравними с 802.11n, а огромните ползи, които тези решения могат да осигурят спрямо съществуващите технологии, ще помогнат за засиленото внедряване на Wi-Fi 6 в редица IoT вертикални сегменти през следващите няколко години", заключава Зигнани.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X