Корпоративни Мрежи

Wifi-6 заяви амбиция за конкуриране на 5G

Владимир Владков

Международната асоциация за безжичен широколентов достъп WBA постигна шампионски резултати от изпитанията с WiFi-6 с Mettis Aerospace, като по този начин доказа, че технологията може да бъде жизнеспособна алтернатива на 5G.

През последните месеци Wifi се игнорира заради 5G еуфорията, като WBA се стреми да гарантира, че тази технология може да вземе дял от голямата "торта", наречена Индустрия 4.0.

На съоръжението с площ 110 кв. метра в Западен Мидланд WBA демонстрира няколко бизнес сценария, включително поточно предаване на 4K видео от камера, монтирана над машините във фабриката, както тестове с добавена реалност на машините, като скоростта на осъществения пренос е 700 Mbps, а латентността е свалена под 6 милисекунди.

"Завършването на тази първоначална фаза бележи съществен момент за проникването на WiFi-6, заяви изпълнителният директор на WBA Тиаго Родригес. - Съоръжението в Метис е предизвикателна за безжичните комуникации среда с многобройните пещи, преси и горещината, много движещи се тежки машини, наличието на прах и прахови частици във въздуха."

"Независимо от това, полевите тестове в тази силно замърсена атмосфера доказаха, че технологията WiFi-6 работи добре и може да играе жизненоважна роля в индустриалните предприятия и екосистемата от IoT партньори. Ако технологията WifFi-6 може да предостави високонадеждни и висококачествени комуникации с голям пропусквателен капацитет в този тип фабрична среда, тогава тя може да доставя тези комуникации почти навсякъде."

Мобилните комуникации привлякоха голяма част от интереса през последните години, а WiFi се превърна във все по-непопулярна технология по време на презентации на конференции. На събитие в Лондон през последните седмици, главният технологичен директор на Shell Йохан Креберс предложи екипът да не разглежда WiFi като опция по време на изпитванията за Индустрия 4.0.

Сегашният експеримент може да покаже на ИТ мениджърите, че има нещо ново, което да имат предвид. "Инфраструктурата WiFi-6, инсталирана като част от изпитванията, надхвърли нашите очаквания по отношение на производителност, надеждна свързаност и постоянно покритие в целевата зона", заяви Дейв Грийн, ИТ шеф в Mettis Aerospace.

"Ние виждаме незабавни ползи по отношение на данните, които сега можем да събираме и използваме. В бъдеще ще можем да увеличим значително данните, които събираме от устройства в индустрията, подобрявайки производствените процеси, намалявайки неравномерното натоварване и увеличавайки продуктивността ."

WBA твърди, че тестовете са доказали, че WiFi-6 е в състояние да осигури пълна свързаност на производствените цехове и да позволи подобрена синхронизация на машините и оборудването във фабриката с централизирани системи за наблюдение и контрол. Като част от изпитанието Cisco е предоставила 11 точки за достъп тип Catalyst 9100, а iBwave е направила проучване в производствения цех, докато Broadcom и Intel са предоставили чипсетите.

Поглед към Concurrent Engineering на PTC Vuforia - софтуер с добавена реалност, използвана от екипа по поддръжка, позволяващ мониторинг в движение на машините.

Поглед към Concurrent Engineering на PTC Vuforia - софтуер с добавена реалност, използвана от екипа по поддръжка, позволяващ мониторинг в движение на машините.


Използвайки устройства като смартфони, таблети, лаптопи и уебкамери, оборудвани с Wi-Fi 6 чипсети Broadcom BCM4375 и Intel AX200, са проведени следните тестове:
  • 4k поточно видео от уеб камера, монтирана над машините в цеха;
  • 4k YouTube стрийминг от лаптоп с чип Intel AX200;
  • Качване на много големи файлове през Wi-Fi;
  • Роуминг, латентност и постоянна свързаност по време на Wi-Fi видео разговор с помощта на смартфони, оборудвани с чипа на Broadcom BCM4375;
  • Тестване на добавена реалност на машините, използвайки устройства с чипсет Wi-Fi 6.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X