Фиксирани Мрежи

Nokia спечели 100 сделки за 5G и подобри пазарния си дял

Владимир Владков

Финландският доставчик на телеком оборудване и услуги Nokia успя да развие 5G бизнес си, като спечели 17 нови сделки само за третото тримесечие на годината, достигайки до границата 100 договора за изграждане на 5G мрежи, или само 9 по-малко от Ericsson.

Това вероятно е най-важният за обществеността довод за Nokia в момента, която изглеждаше изостанала от другите два мрежови колоса, фокусирайки се върху създаването на FPGA мрежови чипове и други подобни продукти. Nokia използва всяка възможност да вдигне "малко шум" около себе си, когато даден оператор й гласува доверие и избере нейните услуги.

И Nokia, и Ericsson предлагат на своите уебсайтове информация в реално време за спечелените 5G договори, като Ericsson показва, че все още има повече от Nokia със 109 сделки. Преди 11 месеца, когато Nokia направи подобно изявление за достигнати 50 сделки, Ericsson имаше 76. Това означава, че Nokia е успяла да привлече 17 оператора повече за 5G от своя шведски конкурент.

Последният път, когато Huawei обяви някакви данни, бе през февруари тази година, като "закова" броя на 91. Тя не обявява на уебсайта си текуща информация за нови, а от февруари насам запазва мълчание по въпроса за 5G договорите. Със сигурност компанията е успяла да спечели някоя и друга сделка, така че може би също е надхвърлила границата от 100.

"Радваме се, че преминахме този важен 5G етап, каза Томи Уито, президент на отдела за мобилни мрежи в Nokia. - Знаем, че имаме още много работа и че пазарът остава силно конкурентен. Но ние се движим бързо - и тези спечелени договори ясно показват, че нашият напредък се потвърждава от клиентите. Ние дълбоко оценяваме тяхната постоянна подкрепа и сме ангажирани да им предоставяме най-доброто."

Важно е да се подчертае, че това са доста неквасифицирани числа, тъй като те разкриват само една малка част от общия конкурентен пейзаж в областта на 5G. "Китайските победи" на Huawei например са от съвсем различен порядък от финландските на Nokia. Също така, Ericsson участва в почти два пъти повече задействани мрежи от Nokia. И какво точно означава "търговска 5G сделка"? Дали ще се брои за такава, ако просто сте монтирали само една базова станция 5G или пък са ви подбрали за експериментални тестове?

Почти всички спечелени 5G договори вървят "ръка за ръка" с обновяване на 4G, така че далеч по-значимото конкурентно постижение включва завземане на пазарен дял от клиент на конкурент, както Nokia направи с BT, макар и с малко помощ от правителството на Обединеното кралство.

Снимка на Hermann Traub от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X