Електроснабдяване

Ethernet Alliance: Въпросите към Power over Ethernet остават

Александър Главчев

Четирима от всеки петима потребители изпитват трудности с технологията Power over Ethernet (PoE). Това показа анкета на Ethernet Alliance, в която са взели участие почти 800 разработчици, производители и търговци на етърнет оборудване. Допитването е проведено в началото на годината и разкрива редица интересни факти.

Споменатите трудности включват проблеми с поддръжката, нестабилна работа и качество на връзката. Анкетата показва още, че PoE най-често се използва за камери и телефони, както и за изчислителни системи и устройства за съхранение на данни.

От клиентите, планиращи разгръщане на такова оборудване, 63% заявяват, че техните устройства ще потребяват до 30 вата, 47% - между 30 и 60 вата и 27% - над 60 вата.

Очаква се до 2025 г. обемът на продажбите на глобалния пазар Power over Ethernet решенията да достигнат 2 млрд. долара. "PoE продължава да е изгодно решение за проектанти на мрежи, системни интегратори, както и доставчици на решения, посочват от комитета отговарящ за PoE в Ethernet Alliance. Налице са обаче и редица съществени недостатъци, които могат да препятстват ръста на популярността на технологията."

Според анкетата, основните недостатъци са свързани със слабата поддръжка от страна на доставчици, прекъсвания на подаваното захранване и функционирането на устройствата, дългите срокове за ремонт, както и проблеми при първоначалното активиране.

Въпреки че 78% от респондентите изпитват трудности с внедряването на PoE оборудване, 72 на сто очакват подобряване на ситуацията благодарение на сертифицирането на продукти в рамките на предложената от Ethernet Alliance програма PoE Certification Program. При това 84% от запитаните са отговорили, че разчитат подобрения при първоначалното активиране на устройства, а 85% - увеличаване на тяхната надеждност.

Според специалисти главният недостатък на PoE е свързан със съвместимостта. Възможност за работа в една система на продукти на различни доставчици е една от най-важните характеристики на Ethernet технологиите. За отрасловите играчи е важно да търсят пътища за установяване на нови партньорства с компании, предлагащи сертифицирано оборудване.

"В условията на разнообразие на съществуващите приложения възникват въпроси по отношение на съвместимостта, които пораждат необходимост от организиране тестове и сертификати", поясняват от анализаторската компания Dell'Oro Group.

Към сертифицираните от Ethernet Alliance продукти спадат както референтни етърнет платки, така и оборудване, използващо се за източник на захранване, корпоративни комутатори и адаптери.

В крайна сметка програмата за сертифициране за Power over Ethernet на Ethernet Alliance е именно онази инициатива, която трябва да помага на потребителите да откриват варианти, позволяващи бързо разгръщане на PoE оборудване - гарантирано без проблеми по отношение на съвместимостта. В нея участват ключови доставчици като Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Huawei, Analog Devices, Texas Instruments, Microsemi и др.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X