Центрове За Данни

С новия си чип Silicon One Cisco атакува облачните центрове за данни

Владимир Владков

Cisco представи нов силициев чип, който представлява уникални единна платформа за всички маршрутизатори, които се монтират в центровете за данни на операторите. Мрежовият чип Silicon One демонстрира и как Cisco променя бизнес модела си, за да се адаптира към желанието на индустрията за отворени хардуерни стандарти.

За разлика от другите чипове, Cisco планира да предостави достъп до Silicon One в т.нар. "безименни кутии", както и в затворения хардуер на компанията. Cisco пусна новата специфична за приложения интегрална схема (ASIC) на специално събитие в Сан Франциско.

В момента Broadcom е единственият голям доставчик на чипове за маршрутизатори "без марка", които ODM производителите сглобяват от масово достъпни на пазара компоненти. Това може да се промени през първата половина на 2020 г., когато Cisco ще предостави широк достъп до чипа Silicon One, така че ODM компаниите да го използват в свои устройства.

Типичните потребител на хардуера са доставчици на облачни услуги, както и компании, които управляват мегамащабни центрове за данни (като Facebook, Google, Microsoft и др.). По принцип тези организации се стремят към хардуерни схеми, стандартизирани по проекта Open Compute Project, създаден от Facebook през 2011 г. Cisco признава, че досега не е била сред предпочитаните доставчици на тези компании. "Това бе недостъпно за нас място", заяви Джонатан Дейвидсън, шеф на поделението за оператори в Cisco.

Facebook, Microsoft и AT&T са сред организациите, подкрепящи оборудването OCP, но приветстваха желанието на Cisco да предложи Silicon One в отворен хардуер. Според тях това ще засили конкуренцията, а това ще е от полза за купувачите.

Cisco показа и желание да адаптира Silicon One към софтуера и към хардуера на клиентите. Компанията планира да осигури достъп до мрежовата операционна система с отворен код на Microsoft, наречена SONiC, в новите маршрутизатори на Cisco серия 8000. На събитието в Сан Франциско бе показан първия продукт, разчитащ на Silicon One.

С новата технология Cisco "ще атакува" компаниите, които са похарчили $30 милиарда през третото тримесечие за огромни центрове за данни, според данните на Synergy Research Group. Cisco се стреми да привлече част от тези мрежови инвестиции, обещавайки понижаване на оперативните разходи чрез единна архитектура за опорната мрежа, агрегиращата част и маршрутизаторите за достъп, а евентуално и за комутаторите.

Унифицираната архитектура е революционна идея. Тя е взета "назаем" от хипермащабните центрове за данни, които се стремят да управляват своите все по-комплексни инфраструктури", коментира Раджеш Гай, анализатор от IDC.

Cisco смята, че маршрутизаторите от серията 8000 ще се харесат на доставчиците на комуникационни услуги, препроектиращи центрове за данни, за да доставят 5G безжични услуги от ново поколение. Доставчиците на услуги очакват да предоставят тези услуги на бизнеса през следващите няколко години.

Революционният чип на Cisco Silicon One

© Cisco

Революционният чип на Cisco Silicon One


Маршрутизаторите ще предоставят по-високите скорости, очаквани от 5G, като поддържат портове със скорости 100 G и 400 G. Системите ще варират от хардуер с височина 1RU с максимална скорост 10,8 Tbps до 18-слотово шаси с капацитет до 260 Tbps. Cisco ще предложи и своята операционна система IOS XR в серията 8000. Компанията ще продава и оптичните технологии, придобити тази година след покупката на Luxtera за $660 милиона.

Модулите на на компанията за силициевата фотоника се включват в маршрутизатори и комутатори, като преобразуват електронния трафик в оптични сигнали. Модулите могат да увеличат скоростта до 100 Gbps през влакно с дължина 2 километра.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X