Центрове За Данни

AWS разработва ново поколение процесори за центрове за данни

Иван Гайдаров

Облачната дивизия на Amazon – AWS - е проектирала второ, по-мощно поколение процесорни чипове за центрове за данни, свидетелстват два независими един от друг източника пред Reuters. Според тях това е поредният знак, че компанията инвестира сериозно в най-бързо растящия си бизнес.

Новият чип на Amazon Web Services използва технология на притежаваната от Softbank Group Corp - Arm Holdings - посочват източниците. По думите им новият чип ще бъде с поне 20% по-бърз от първата модификация, също базиран на технологията на Arm, наречена Graviton. Тя беше представена миналата година като по-евтин вариант за реализацията на по-лесни изчислителни задачи.

Ако услията на AWS в този проект се увенчаят с успех, това би означавало проблеми за Intel и Advanced Micro Devices. От Amazon за момента отказват официален коментар за бъдещите си продукти или услуги. От Arm Holdings също.

В глобален мащаб множество бизнеси наемат облачни сървъри от AWS, вместо да използват свои локални решения. Анализаторите очакват облачният бизнес на Amazon да генерира 34,9 милиарда долара през 2019 г., сочат данните на Refinitiv.

Облачните изчисления се превърнаха в една от най-бързо растящите технологични ниши за производителите на технологии за центрове за данни. Intel например контролира над 90% от пазара на сървърни процесори, следвана от AMD. Дивизията за разработка на чипове за центрове за данни на Intel генерира почти половината от общата оперативна печалба на компанията през миналата година.

В същото време повечето сървърни чипове отиват за подхранване на облачна инфраструктура. През 2018 г. почти 65% от продажбите на чипове за центрове за данни на Intel бяха насочени именно към доставчици на облачни и комуникационни услуги.

В този ред на мисли, дизайнерите на чипове използват технологията на Arm, за да поставят под натиск доминацията на Intel. Arm чипове в днешно време захранват редица модели мобилни телефони. Няколко компании обаче се стремят да ги направят подходящи и за центрове за данни, включително стартъпи, управлявани от бивши ръководители от Intel и Apple.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X