Центрове За Данни

Cisco развива фокусирано силициева фотоника за корпоративни мрежи

Владимир Владков

Cisco обяви, че е приключила сделката за закупуване на фирмата за оптични полупроводници Luxtera за $660 млн., което осигури на нейните клиенти модерна оптична технология, необходима за мрежите в бъдещите центрове за данни. Когато Cisco обяви сделката през декември, Роб Салваньо, вицепрезидент на Cisco, отговарящ за развитието на корпоративния бизнес, каза: „Капацитетът на системните портове се увеличава от 100GbE на 400GbE и повече, затова оптиката играе все по-важна роля в преодоляване на ограниченията на мрежовата инфраструктура, особено по отношение на изискванията за плътност и енергийно потребление“.

Комбинирането на възможностите на Cisco и Luxtera в оптиката за 100GbE/400GbE, на чиповете и на технологиите за обработка ще позволят на потребителите да изградят мрежи, подготвени за бъдещето, които са оптимизирани за производителността, надеждността и разходите, допълни Салваньо.

Причината, поради която Cisco купи Luxtera, е нейната технология за силициева фотоника, която прехвърля данните между компютърните чипове по оптичен път, като това става много по-бързо, отколкото чрез електрически пренос. Фотониката ще бъде основата за бъдещите комутатори и другите мрежови устройства.

Едно от най-атрактивните неща в Luxtera е, че нейните специалисти се справят добре с въпросите, свързани с превръщането на електронната информация във фотони и пренасянето им през оптични кабели директно до полупроводниците, каза Бил Гартнър, вицепрезидент и генерален мениджър на Cisco.

„Luxtera притежава технологията на силициевата фотоника, която е спасението на оптичната индустрия, казва Гартнър. - Те са комбинирали някои от технологиите за разработка и производство на полупроводниковата индустрия с тези от оптичния свят, което в крайна сметка ще доведе до намаляване на разходите за оптика и до-висока доходност.“

„С преминаването от 400G към теработови скорости става трудно да се получи такава скорост от линейна карта или ASIC чип, затова се нуждаем от различна оптична архитектура, каза Гартнър. - Оптика е важна за начина, по който увеличаваме капацитета и други параметри на рутерите и комутатори и начина, по който се интегрират силиция и оптиката, ще бъде важна стъпка“, допълни той.

Luxtera заяви, че нейната патентована технология съчетава дългосрочните възможности на едномодовото влакно с ниската цена на високо интегрираната оптично-електронна техника за създаване на приемо-предаватели, които разполагат с усъвършенствани високоскоростни оптични комуникации.

Гартнър заяви още, че Cisco трябва да се увери, че е „уцелила“ правилните ценови показатели за пазара. Силициевите полупроводници вече поевтиняха, но това не се случва със същия темп при оптиката. Това е така, защото при оптиката се налага повече ръчна работа при сглобяването, добави Гартнър.

Джими Ю, вицепрезидент на Dell'Oro Group, каза, че Luxtera е сред пионерите в разработването на компонентите с малък форм фактор за 100G. Това е придружено с разработката на силициева фотоника (SiPh). Пазарът продължава да търси устройства, които заемат по-малко място и цената им е по-ниска. SiPh или интеграцията на фотониката е ключов фактор за постигането на тези цели, допълни анализаторът.

Преди това доставчиците на компоненти са разработвали твърде дълго малки 100 Gbps конектори и затова Cisco купи LightWire. С това придобиване Cisco можеше да продава продукт, наречен CPAK, който имаше по това време по-малък форм фактор. Предимството на Cisco бе, че можеше да произведе комутатори и маршрутизатори с по-голяма плътност на портовете и на приемлива цена, обясни Ю.

От гледна точка на технологиите, най-големият „слон в стаята“ е липсата на силициево-фотонен лазер, интегриран в чипа, за да получа той данните бързо, каза Гартнър. - Все още никой не е развил това и то е един от „свещените граали“ на фотониката.“

Другите предизвикателства включват по-добри модулатори и поддръжка на предаване на данни на по-дълги разстояния, твърдят анализатори.

Тези предизвикателства и проблеми изискват многогодишно проучване, а в тези области Luxtera и Cisco вече са започнали изследванията, каза Гартнър. - Не можете да започнете да решавате проблем, когато сте насред неприятности. Малко са търговците, които имат капацитета и инвестициите в силиция, за да се справят с тези проблеми“, допълни той.

Технологията за силициевата фотоника съществува от няколко години, но едва сега тя започва да придобива сериозна основа, твърдят експерти. „Технологията за силициева фотоника ще нарасне от няколко процента от общия пазар на оптични трансивери през 2016 г. до 35% от пазара през 2025 г., най-вече за комуникация в рамките на центровете за данни, пишат анализаторите от изследователската фирма Yole Développement. - Търсенето на 400Gb / s връзки ще бъде основен стимул. Следващата еволюция ще бъде разработката на оптичен порт 400G през едно оптично влакно на разстояние 500 метра за под $1 на гигабит и с енергия под 5 mW/Gb“, добавят от Yole.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X