Центрове За Данни

Изкуственият интелект зае централно място в новия комутатор на Huawei CloudEngine

Владимир Владков

Huawei планира да пусне свой 400 Gigabit Ethernet комутатор с уникален чип с изкуствен интелект, проектиран да увеличи производителността на най-големите мрежи за центрове за данни. Устройството CloudEngine 16800 ще се конкурира с щатските продукти в Китай, както и на незападните пазари, където Huawei не се сблъсква с ограниченията, свързани от опасенията за рисковете за сигурността.

Huawei представи високоскоростния комутатор тази седмица, като планира да го пусне на пазара през второто тримесечие на 2019 г., за да отговори на нуждите на най-взискателните мрежи, които обикновено се изграждат от доставчиците на облачни услуги, телекомите, големите финансови институции и правителствените агенции. Huawei CloudEngine 16800 е създаден като опорен комутатор в архитектурата „leaf-spine“, поддържайки до 16 линейни карти, всяка с по 48 порта 400 GbE.

Huawei не е първата компания, която пуска комутатор 400 GbE, който според анализаторите ще се превърнат в норма в големите центрове за данни, ако тенденцията за ръст на трафика продължи да се развива. Cisco планира да пусне комутатори 400 GbE през първата половина на тази година, а Arista започна да представя подобни продукти през първото тримесечие на 2018 г.

Кевин Ху, президент на Huawei Network Product Line, представя CloudEngine 16800

Изкуственият интелект в новия Huawei CloudEngine

Комутаторът на Huawei обаче е различен, тъй като той използва отделен чип за обработка на AI инструкциите за управление на мрежовата матрица. Дали този чип ще подобри работата на комутатора ще зависи от това какъв софтуер ще вгради Huawei в хардуера.

„Въпреки че хардуерът е създадене и има правилните атрибути, мисля, че ключът - когато става въпрос за възможностите на изкуствения интелект - ще бъде функционалността, която се добавя, заяви Рохит Мехра, анализатор в IDC. - Трябва да хвърлим по-дългосрочен поглед върху [потенциалните] възможности на комутатора.“

Анализаторите очакват комутатора CloudEngine 16800 да използва разработения от Huawei чип Ascend AI, който бе представен през октомври и е предвиден да излезе на пазара през второто тримесечие. Процесорът, съчетан с алгоритъма iLossLess на Huawei, ще осигури „нулева загуба на пакети“, за да намали латентността на мрежата и да увеличи пропускателната способност“, твърдят от Huawei.

Решението на Huawei за цялостно вграждане на възможностите за изкуствен интелект в комутационната платформа за ЦОД може значително да подобри скоростта на комутатора и да помогне при идентифицирането на грешки и конфигурации, които „спъват“ производителността, каза Фред МакКлиманс, анализатор от Futurum Research. Huawei може да използва възможностите на AI чипа в комутатора, за да автоматизира ежедневните мрежови задачи.

„Когато мислите за комутационна технология, бъдещето е в автономна работа, каза МакКлиманс. - Искате да използвате технологията колкото се може повечер, за да поддържате този комутатор в оптимално състояние, така че вашите активи ще са на разположение 100% от времето.“

Като конкурент на американските мрежови компании, влиянието на Huawei се усеща най-вече в Азия - особено във втората по големина световна икономика - Китай. Други конкурентни региони включват развиващите се пазари като Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Източна Европа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X