Центрове За Данни

Huawei представи нови сървърни чипсети

Network World

В понеделник, Huawei Technologies Co Ltd представи нов сървърен чипсет. Новината идва в момент, в който Китай поема курс към повишаване на възможноститв си за производство на чипове, като по този начин намали силната си зависимост от вноса, особено от САЩ.

 Huawei, чиито приходи в по-голямата си част идват от продажбата на телекомуникационно оборудване и смартфони, търси пътища за растеж в сферите на облачните изчисления и корпоративните услуги, тъй като бизнесът на компанията с оборудване е подложен на засилен контрол от страна на Запада, мотивиран от съмнения за влияние на китайското правителство върху компанията.

Huawei многократно отрича подобно влияние.

Китайските компании като цяло се стремят да сведат до минимум въздействието на търговския спор между Китай и Съединените щати, който доведе до въвеждането на сериозни мита от двете страни.

В този контекст за Huawei представянето на чипсета - наречен Kunpeng 920 и проектиран от дъщерното ѝ дружество HiSilicon – ситуира компанията като дизайнер на полупроводници, въпреки че компанията няма намерения да се специализира единствено в това направление.

"Това е част от нашето системно решение за обслужване на клиенти в облака ... Ние никога няма да направим тази част от нашия бизнес самостоятелна", коментира Ай Вей, който отговаря за стратегическото планиране на чипсетите и хардуерната технология на Huawei.

Базираната в Шенжен компания вече произвежда Kirin серия чипсети за смартфони, които използва е своите високопрофилни устройства, и серията чипсети Ascend за работа с изкуствен интелект, пуснати през октомври.

Според компанията нейният най-нов 7-нанометров, 64-ядрен централен процесор ще осигури много по-високи изчислителни характеристики за центровете за данни и ще намали консумацията на енергия. Той се основава на архитектурата на британската фирма за дизайн на чипове ARM - собственост на японската SoftBank Group Corp - която се стреми да оспори господството в сървърните процесори на американския производител Intel Corp.Huawei пък от своя страна иска "да управлява развитието на екосистемата на ARM", по думите на главни маркетинг директор Уилям Шу. Той коментира, че чипът има "уникални предимства в производителността и консумацията на енергия", като освен това обръща внимание, че Huawei ще продължи "дългосрочното стратегическо партньорство" с Intel.

Новият процесор на базата на ARM на Huawei не е конкурент на x86 процесорите и сървърите на американската компания, а е допълнение към тях”, добавя Шу.

Редфокс Ки, президент на бизнес отдела за интелигентни изчисления на Huawei, разкрива, че компанията е доставила 900 000 единици сървъри през 2018 г. при 77 000 през 2012 г., когато е започнала да се развива в тази сфера. Huawei вижда "добра инерция за сървърното направление на компанията в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион" и очаква приносът на международния ѝ бизнес да продължи да нараства.

В понеделник Huawei представи и серията си сървъри TaiShan, базирани на новия чипсет, създаден за големи данни, разпределено съхранение и ARM приложения.

Компанията откри дизайнера на чипове HiSilicon през 2004 г., за да намали зависимостта си от вноса. В момента, при модемните чипове Huawei сама си произвежда 54% от тези в собствените си устройства, 22% идват от Qualcomm Inc., а останалата част от трети страни. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X