Центрове За Данни

Rittal разработи охлаждащо решение, монтирано на тавана

Владимир Владков

Rittal разработи нов вариант на своята енергийно ефективна охлаждаща система Blue e+, която може да се монтира на „тавана“ на комуникационния шкаф. Устройства са подходящи за кутии с размери от 800 на 600 мм и, като капацитетът на охлаждане е 1,3 kW. “Това означава, че студеният въздух може да преминава отгоре надолу покрай изчислителните устройства, инсталирани в шкафа. Освен това охлаждането може да бъде доставено в комбинация с новите ни иновативни шкафове VX25, предоставяйки на клиента цялостно интегрирано решение“, обясняват от Rittal.

Монтираните на тавана охладителни агрегати са най-добрият избор в областта на управлението и комутационната техника, когато топлината трябва да бъде насочена над корпусите на устройствата и след това изведена навън. Такъв е случаят например, когато корпусите са в т.нар. „отсеци“ и има достатъчно място, за да могат охладителните модули да бъдат монтирани на стената. Тъй като околният въздух се вкарва в предната част на охлаждащия агрегат и се изхвърля отново, няма нужда да се придържаме строго към изискванията за минимални разстояния до съседните устройства или до стените. Пътят на въздуха в самия корпус също е оптимален: студеният въздух се издухва в предната част на корпуса и в идеалния случай разсейва топлината от монтираните най-отгоре компоненти, като например честотните инвертори.

Новите охладителни агрегати от серията Blue e +, подобно на съществуващите агрегати, монтирани на стена, работят с комбинация от топлотводна тръба и конвенционална компресорна технология. Тъй като при охлаждането чрез топлоотводна тръба не се изисква нито компресор, нито помпа, консумацията на енергия е много ниска. Само вентилаторите, използвани за пренос на въздуха през топлообменниците, трябва да бъдат захранвани с електричество. Този метод на охлаждане работи особено добре, ако има голяма температурна разлика между вътрешността на корпуса и околната среда.

75% спестена енергията

Допълнителният компресор в охлаждащите агрегати работи само когато е необходим по-голям охлаждащ капацитет. Охлаждането от компресора също е енергийно ефективно: всички активни компоненти работят с мотори с управление на скоростта на въртене. По този начин охлаждащата мощност винаги е точно толкова висока, колкото е необходимо. Като цяло, в зависимост от условията на околната среда и приложението, охлаждащите агрегати от серията Blue e + използват средно 75% по-малко енергия от обикновените охладителни агрегати на компресора, твърдят от Rittal. По-ниските температурни отклонения в корпуса означават, че експлоатационният живот на инсталираните компоненти е много по-дълъг, добавят от компанията.

Работата е удобна и интуитивна благодарение на съвременния сензорен дисплей отпред, който се използва за извършване на основните настройки и за показване на съобщенията за състоянието. Сензорният дисплей може да се вгради опционално и във вратата на корпуса. Друга интересна възможност е интерфейсът IoT, който улеснява интегрирането на охлаждащия агрегат в среда от типа на т.нар. Индустрия 4.0 (IoT).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X