Центрове За Данни

Инвестирайте в правилното решение за съхранение – флаш масив

Владимир Владков

Ако търсите флаш базирана система за съхранение на данни, то е, защото вече сте видели връхлитащата буря от данни. Интересува ви също ускоряване на критични за вашия бизнес приложения, консолидиране на виртуалните сървъри или разгръщане на виртуални настолни компютри, като се опитвате да изпреварите пороя от данни, задаващ се и от IoTдатчиците. Как да се справите с този сложен избор? Кои са ключовите бизнес мотиви при покупка на флаш базирана система? Може ли моята компания да си позволи да купи флаш? Какво се крие зад масовото „залитане“ по флаш системите? Какво трябва да попитам евентуалния доставчик? Какви са рисковете? Какво ще ми трябва в бъдеще?


20% 
от традиционните масиви за съхранение 
от най-висок клас dо 2019 г. 
ще бъда заменени 
от специализирани масиви
с твърдотелни дискове (SSA).

Мога ли да си позволя флаш система?

Всеки път, когато се купува ИТ решение, потребителите повтарят едно и също нещо: „Искаме по-висока производителност и трябва да съхраняваме повече данни с по-малко ресурси, ако може на още по-ниска цена.” Флаш базираните системи са очевидното решение, що се отнася до производителността, но доскоро производителите на тези системи трудно се конкурираха с цените на системите, използващи въртящите се твърди дискове.

Днес обаче има редица нови системи, които са „по джоба“ на много от корпоративните организации. Все пак трябва да внимавате за наличието на няколко важни технологични области. Първата е свързана с технологиите за компресия на данните. Търсете решения като дедупликация, която може да намали изискванията за общия капацитет и оттам - цената за притежание (TCO). Проверете и какви нива на компреси ви обещават. Вторият елемент е капацитетът на дисковете и плътността на цялата система. Ако използвате флаш дискове с голям плътност (например SSD модели със 7.68 TB или 15.32 TB), ще спестите още място във вашия център за данни. Технологиите за компреси на данни в съчетание със SSD дискове с голям капацитет може да намалят общия „отпечатък“ на система с над 80%, при това тя ще харчи много по-малко енергия. Третият важен момент е преместване на данни „на живо“. Прехвърлянето на данни от флаш диска към по-евтина медия (HDD, лента и др.) може да бъде по-умното и ценово ефективно решение. Независимо дали изберете конвергентен дисков масив, обединяващ и SSD, и HDD, или софтуер, който може да прехвърли „на живо“ данни от флаш масиви към традиционни дискови масиви, можете да подобрите TCO показателя.


Вече можете да получите изцяло флаш базирано съхранение за
под $1,2 на GB
(капацитет само за полезен товар). Флаш масив за съхранение с височина само половин U 
би заменил 4U рафта в шкафа, запълнени с традиционни дискове от висок клас.

Производителност на системата

Какво се случва с производителността на дисковата система или скоростта, с която правите огледални копия на вашите данни или ги извличате от архива? Проблемът със затрудненията вече се измести от самите дискове към възможностите на контролерите (брой ядра, памет) и способността да се групират (мултиконтролерни решения). Но дори при флаш системите тази производителност варира в големи граници. Работните натоварвания например изискват не само висока производителност (т.нар. брой входно-изходни операции в секунда, IOPS), но и зависят от предсказуемите къси времена за реакция. 

Флаш дисковете внасят съвсем нов набор от изисквания, които може да не бъдат адресирани от изцяло флаш базираните масиви. Простото добавяне на флаш дискове към традиционната дискова система няма да осигури постоянно високи нива на производителност и предвидима ниска латентност. Затова е важно системата да има архитектурата, оптимизирана за флаш. Независимо дали избирате опция само с флаш дискове, хибридна система или конвергентно решение, е важно да потърсите архитектура, която е проектирана така, че да отговаря на нивата за обслужване на разнообразна гама от приложения.

Типове масиви за съхранение
  • Хибридни масиви. По-ниска цена в сравнение с изцяло флаш базираните. Хибридна система с възможност за автоматично настройване на нива (auto-tiering) може да е добра опция за ускоряване на приложенията с минимално увеличаване на инвестициите. Комбинацията от твърди дискове и флаш дискове може значително да увеличи скоростта за съхранение на данни.  
  • Изцяло флаш базирани масиви. Масивите с флаш памет са съставени само от твърдотелни дискове, SSD. Когато производителността е най-важният параметър, нищо не може да “победи” флаш масивите, създадени на базата на флашоптимизирана архитектура. Потърсете флаш базиран масив, който може да осигури постоянна производителност, без да се компрометират гъвкавостта, мащабируемостта или мобилността на данните.  
  • Конвергентни флаш масиви. Това е нова концепция, като този тип флаш базиран масив може да побере и други дискове, предлагайки производителността и малката латентност на изцяло флаш базираните масиви, но и гъвкавостта на обединения масив (с поддръжката на блокови работни натоварвания, споделяне на файлове и обектен достъп), а също така надеждността и разширяемостта на традиционен масив от висок клас.

Когато искате висока производителност, потърсете флаш решения, които използват архитектурни елементи, позволяващи разтоварване на централния процесор и възможности като QoS. Архитектури, които използват специален хардуер за изпълнение на специфични функции като RAID изчисления и дедупликация, могат да освободят (да разтоварят)процесорните ресурси на масива. Освен това флаш медията е толкова бърза, че лесно може да “насити” контролерите за съхранение, така че стремете се към решения, които надхвърлят архитектури само с 2 възела, за да дадат възможност за по-голяма производителност и мащабируемост на капацитета в рамките на една и съща система.

Дедупликацията може да се включва и изключва, така че да се използва само когато е необходима и в зависимост от конкретния набор от данни. Другите важни параметри на системата за брой входно-изходни операции (IOPS), латентност (времето, което е нужно, за да бъде обслужена дадена I/O операция) и пропусквателна способност (те важат за всяка дискова система, не само за флаш базираните). Не гледайте обаче само публикуваните метрики. Уверете се, че IOPSоперациите важат за дадено ниво на латентност. Например, ако решението се „хвали“ със стотици хиляди IOPS, това няма значение, ако съответната латентност не е в рамките на под милисекунда. 

Потребителят не трябва да забравя, че колкото и да са надеждни компонентите, все пак се случват повреди, затова е добре да помисли за паралелни архитектури. Те се справят много добре при аварии, а освен това са проектирани да поемат свръхнатоварването при повреда на компонент.

И накрая, но не по важност, системата трябва да има флаш оптимизирана архитектура. Флаш медиите са много бързи и могат лесно да запълнят всеки друг компонент от системата (контролер, порт, входно-изходни междинни връзки и т.н.). Флаш оптимизираната архитектура гарантира, че всеки компонент в системата се използва. Предимството на тази архитектура може да се изрази така - всяка виртуална машина има на разположение всеки SSD диск, контролер и порт.


Да поговорим за надеждността и мащабирането

Чувате това отново и отново: “Светът е свързан непрекъснато и от всяко място, като създава експоненциално растящо количество данни всяка година.” Устойчивата платформа с много “свободно място“ днес може да се окаже препълнена само след няколко години, тъй като данните нарастват, както и разходите за престой на системата.

Така че внимавайте! Важно е да знаете, че когато става въпрос за флаш масиви, надеждност от корпоративен клас и способността за мащабиране невинаги са даденост. Няма смисъл да купувате мощта на флаш системата, ако не разполагате с този капацитет 24 часа на ден 7 дни в седмицата 365 дни в годината. Освен това функциите от корпоративен клас като синхронно и асинхронно репликиране, миграция на „живи“ данни, решения за прозрачни отказоустойчиви центрове за данни са характерни за днешните доставчици на услуги за съхранение клас Т1, но това все още не е факт в новия свят на изцяло флаш масивите. Някои модели изобщо не разполагат с тези функции, други ги предоставят чрез външни устройства, като всичко това вдига цената, увеличава сложността, а и времето за евентуален престой на системата. Ако смятате да качите важните си данни на изцяло флаш базиран масив, трябва да разполагате със средства да ги достъпвате, управлявате и прехвърляте по всяко време.

Надеждността е вашият масив, предвиден за продукционни работни натоварвания, да може да предостави отказоустойчивост 6 деветки (99.9999%). Освен това системата трябва да предлага резервираност и на хардуера, и на софтуера, а надгражданията и двете части да не блокират работата на цялата система. Ако искате система, подходяща за голям център за данни, е добре да питате дали се поддържа отдалечена синхронна/асинхронна репликация (с Oracle, SQL, VMware®, Hyper-V и т.н.), като мобилността на данните между системите е критична, но все още не е стандартна функция в предложенията за флаш масиви. А когато говорим за капацитети в днешния петабайтов свят, е добре да знаете, че средният клас традиционни системи са с около 150 TB, a при високия клас капацитетът надхвърля 400 TB. Флаш системите, поддържащи 30 или 40 TB, трудно ще заменят тези решения. Затова проверете за решения, които могат да се надграждат до поне 100 терабайта.


Обмислете покупката на платформи,
които се надграждат до
100 терабайта
или повече.


Как се справят с резервното копиране и възстановяване?

Наличието на вашите данни е от решаващо значение за вашите бизнес операции. В редките случаи, когато възникнат системни повреди, трябва да сте готови да осигурите непрекъсваемо обслужване на приложенията и на потребителите. Това означава, че данните трябва да бъдат ефикасно резервирани и незабавно възстановими, без да се добавят ненужни администраторски товари или разходи към ежедневните операции.

Част от нужните функции включват:
  • Защита на данните, интегрирана в приложението. Потърсете масиви за съхранение, които се интегрират с инструментите, които вече използвате, като дадете възможност на собствениците на хипервайзери и на приложения да контролират процесите по резервно копиране и възстановяване директно от предпочитаните от тях конзоли за управление. Ако например използвате VMware, потърсете решение, което ще ви позволи да управлявате моментни снимки (snapshots) и да инициирате възстановяване от конзолата за управление VMware vCenter. Най-добрите решения предлагат и възможност за създаване на резервни копия на водещите бизнес приложения. Още по-добре е, ако има комплект за софтуерен развой (SDK), който да позволи на партньорите и разработчиците да интегрират техните собствени бизнес приложения.
  • Просто и ефикасно резервно копиране. Важен компонент от обработката на резервни копия е дедупликацията, която може да намали изискването за резервно съхранение 20 пъти. Мащабируемите, недупликирани резервни копия могат да дадат възможност за по-голям брой точки за възстановяване, което ви дава по-голяма грануларност и контрол. Разберете дали дедупликацията е характерна за решението за съхранение или изисква допълнителни сървърни ресурси. Не забравяйте да попитате и за въздействието върху производителността на генерирането на моментни снимки от приложенитесървъри – това въздействие трябва да е минимално. Потърсете инструменти, които улесняват автоматизирането и управлението на тези процеси.
  • Намалете рисковете. Можете да намалите рисковете, ако вашето флаш базирано решение за съхранение може да осигури същите SLA за възстановяване като вашите текущи дискови системи. Не всички флаш системи могат да направят това. Потърсете решение, което създава напълно независими томове (volumes) за резервни копия, които могат да бъдат възстановени на ниво том (volume) в случай на бедствие. Това ниво на защита на данните не може да бъде постигнато само със снимки на моментното състояние (snapshots).

Точно както има разлики в цената и производителността на отделните флаш масиви, така може да има значителни разлики в стойността и сложността за предоставянето на адекватна защитата на данните и нейното лесно управление. Бизнес операциите ви завися от наличността на критични данни. Процесите по резервно копиране, които не защитават напълно вашите данни, ви правят уязвими. Същевременно резервираното трябва да става ненатрапчиво. То не трябва да оказва влияние върху производителността на продукционните сървъри, нито да изисква спирането им, макар и за кратко. Процесите по възстановяване трябва също да са прости и ефикасни. Защитата на данните не трябва да изисква скъпи и сложни устройства или софтуер за създаване на резервни копия. Ако искате да качите най-важните си данни в изцяло флаш базиран масив, той трябва да бъде напълно защитен и данните лесно да се възстановяват. Всичко останало би увеличило риска за най-критичния бизнес актив.


Какво разбрахме дотук?

Сега знаете, че флаш дисковете са достъпна и конкурентна среда на въртящия се твърди диск при цена около 1,2 долара за GB или дори по-евтино. Не всички флаш масиви са еднакви. Флаш масивът може да спести до 80% или повече пространство в сървърните шкафове в сравнение с HDD решенията. Истинско решение от корпоративен клас може да ви даде 99,9999%достъпност дори в случай на повреда. Освен това разбрахте, че трябва да потърсите решение от корпоративен клас със съответните възможности за мащабиране и надеждност, а мобилността на данните може да е важна.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X