Центрове За Данни

Qualcomm пусна чип за мобилни устройства, поддържащ 802.11ay

Владимир Владков

Qualcomm е започнала да доставя фамилия Wi-Fi чипсети за честотния обхват 60 GHz, които да се използват за мобилни и инфраструктурни приложения, базирани на спецификацията IEEE 802.11ay. Според говорител на компанията 802.11ay се разглежда като допълнение към традиционната безжична мрежа, като пропусквателната способност в реални условия е над 7 Gbps.

Безжичните мрежи се разгръщат основно в радиочестотните обхвати 2.4GHz и 5GHz, използвани от Wi-Fi маршрутизатори и други устройства. Технологиите за диапазона 60GHz ще бъдат някакъв вид високоскоростно допълнение за къси разстояния. Типът приложения, които според Qualcomm ще са подходящи, са безжична виртуална реалност и поточно видео с висока резолюция. Чиповете на Qualcomm се вграждат и в редица смартфони.

Досега не се знаеше какви са очакванията на Qualcomm за точната скорост на пренос на данни и точния обхват. Тези въпроси получиха своите отговори в сряда. Според говорителя на компанията, спецификациите за 802.11ay обещават теоретична скорост на преноса на данни през силициевия чип над 10Gbps. В реални условия истинската пропусквателна способност би трябвало да надхвърля 7 Gbps.

Производителността на безжичните мрежи деградира с увеличаване на разстоянията. По тази тема Qualcomm обяви, че очаква да предоставя базирани на 802.11ay скорости от 4.6 Gbps на разстояния до 50 метра. Това обаче твърде много зависи от средата и физическите препятствия, а радиовълните в обхвата 60GHz много по-лесно биват блокирани от различни смущения в сравнение с масово използваните честоти 2.4 и 5GHz.

Изглежда, че чипсетът QCA6428 на Qualcomm е насочен към точки за фиксиран безжичен достъп, а вариантите QCA6421 и QCA6431 са предназначени за мобилни приложения. За съжаление дефинирането на 802.11ay не опрости системата Wi-Fi. В началото на октомври Wi-Fi Alliance започна да маркира различните Wi-Fi стандарти с цифри: „Wi-Fi 5“ например е новата марка за 802.11ac, а продуктите 802.11ax от следващата година ще бъдат означени с „Wi-Fi 6“.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X