Центрове За Данни

С новата серия VX25 Rittal се готви за „Индустрия 4.0“

Владимир Владков

Иновативни шкафове за вграждане на разнообразно оборудване представи в началото на юни и у нас Rittal - серията VX25. Този продукт е разработван през последните 4 години от водещите инженери и дизайнери на Rittal, като се него се надгражда изключително успешната серия TS 8 на германския производител. VX25 съответства на концепцията „Индустрия 4.0“, въвеждана именно от Германия. „Новият продукт е дело на всички вас, тъй като конструкцията е резултат от мненията на клиентите и компанията е интегрирала в него 150 техни предложения за подобрения, като 25 от тях са патентовани“, заяви инж. Юлиан Божков, управител на "Ритал България", при представянето на новата серия пред българските специалисти. За 18 години моделите TS 8 са спечелили доверието на много клиенти, а продадените шкафове са над 15 милиона броя. С новия продукт VX25 Rittal отговоря на тенденциите в индустрията и в икономиката, вслушвайки се в желанията на своите потребители, допълни Божков.

Юлиан Божков, управител на "Ритал България". 

VX25 e комбинация от реален разпределителен шкаф и неговия „дигитален двойник“, изпълняващ всички изисквания за цифровизацията – от онлайн конфигурирането и инженеринга до монтажа, автоматизацията, логистиката и последващото обслужване. За създаването на VX25 Rittal е инвестирала в съвременно производствено оборудване. Новите напълно автоматизирани линии за профилиране и серийни производствени линии заедно с 31 роботизирани заваръчни и транспортни комплекса осигуряват максимално ниво на качеството при запазване на прецизността и стабилността. В резултат шкафът VX25, който има системна перфорация със стъпка 25 мм във всички модели от серията, е много по-стабилен при едно и също натоварване в сравнение със своя предшественик TS8.

„VX е четвърто поколение шкаф, който е едновременно гъвкав и математически прецизен както по отношение на изработката, така и на работата с него. Числото 25 означава стъпката от 25 мм, на която са разположени отворите в конструкцията“, обясни търговският директор на "Ритал България" инж. Александър Касчиев, който работи от 17 години във фирмата.

Дигитализирането на света, въвеждането на концепцията „Индустрия 4.0“ означава умни машини, умни фабрики, които общуват помежду си в реално време. Всичко е подчинено на дигитализацията, на цифровото моделиране на продукт, чийто прототип след това лесно да бъде произведен, тъй като данните се пренасят автоматично от проекта към производствените машини. Новият VX25 е напълно дигитализиран продукт и неговите данни са налични както за целите на проектирането, така и за реализацията на съответното решение с помощта на съвременни цифрови машини. Наличният на всеки детайл QR код позволява безпогрешното разпознаване, обработка и бърз монтаж на точното му място, определено в проекта, което позволява съкращаването на целия процес с 50%. „Новият шкаф VX25 и в това отношение дава предимство“, заяви инж. Касчиев.

Ползите за клиента от цялата технологична производствена верига от системи за управление и разпределени устройства могат да се обединят в 3 ключови предимства – максимално високо качество и съгласуваност на данните, намалена сложност, икономия на време за монтаж и по-безопасното му изпълнение.

Rittal предлага все повече конфигуратори, които улесняват избора на най-подходящото решение. Запазваме всички предимства на досегашната серия TS 8 по отношение на електроразпределението (НН), климатизацията и ИТ инфраструктурата, коментира Касчиев.


С новата серия VX25 Rittal се готви за „Индустрия 4.0“

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Търговският директор на "Ритал България" Александър Касчиев представя новия шкаф VX25 в демонстрационния камион на Rittal в София

Новостите в шкафа VX25

Те са многобройни, включително по отношение на рамката, страничните и задните панели, вратите, дръжката, монтажната плоча, свързването, заземяването. Монтажните шини имат отвори не само на челната, а и на задната страна. Новата рамка е абсолютно симетрична, така че може да се монтира от 4 страни, включително отвън навътре и отвътре навън. Освен това тя е по-стабилна и по-устойчива срещу усукване. Рамката е подсилена, като във всеки ъгъл има монтажно блокче.

Концепцията за 2 монтажни нива – вътрешно и външно, се запазва. Дължините на шините са еднакви, така че потребителите имат възможност да сложат две шини една до друга. Увеличена е монтажната площ отстрани, като се спестява времето за монтаж.

При вратите на новия шкаф също има новости. С пантите на 130 градуса (на практика те позволяват отваряне на вратата до 160 градуса) се намаляват операциите за монтаж и демонтаж, тъй като това става, без да се използват инструменти. Другият вариант на панти за вратите е 180 градуса, като на практика те позволяват отваряне на 250 градуса. При техния монтаж е премахната необходимостта от машинна обработка, така че се спестяват 25 до 30 минути, поясни инж. Касчиев.

При свързването опростяването е очевидно. За шкафовете от серията TS 8 има 14 различни свързващи комплекта, зависещи от това как се транспортира продуктът, дали има нужда от уплътняване и други. В новия модел VX25 има само 3 монтажни свързващи комплекта – един за външната страна и два за монтаж от вътрешната страна. „Продуктът предоставя високо ниво на гъвкавост при свързване в зависимост от изискванията и разполагаемото пространство благодарение на възможността за свързване към всяка от 4-те страни на шкафа“, обясни търговският директор на "Ритал България".

Същевременно уплътняването за постигане на IP55 при свързване на два шкафа става по-лесно чрез използването на нова П-образна гума, която е достатъчно плътна и едновременно с това гъвкава. Тя може лесно да се демонтира и монтира многократно, без да се наруши стандартът IP55, допълни той.

QR код е поставен на всички плоски елементи, като той може да разширява информацията си, съобразено с изискванията на проекта. QR кодът е съгласуван със софтуера, чрез който е проектирано решението. По този начин машината „знае“ всичко за този детайл, „сваля“ си необходимите операции и започва да го обработва. Софтуерът за електропроектиране E-Plan, с който работи Rittal, е популярен в целия свят, има много модули и генерира код, подходящ за най-различни металообработващи машини и кабелни центрове.

 

Интегрираните системи

Правейки още една крачка напред за осигуряването на синергия между различни свои решения, Rittal предлага и интегрирани системи. Сред тях е шкаф с вградена климатизация, като вграденият климатик е от най-висок клас, но е с по-малки габаритни размери. Предлага се и шкаф със заводски вграден покривен климатик с мощност 1500 вата. Климатиците са заземени към монтажната плоча, което осигурява безопасната им работа. Товароносимостта е повишена до 1500 кг на рак. Готово решение за ИТ шкаф се очаква да бъде представено на панаира в Хановер през 2019 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X