Центрове За Данни

Подгответе безжичната си мрежа за стандарта 802.11ax

Владимир Владков

Следващият стандарт при безжичните локални мрежи 802.11ax обещава по-бърз безжичен пренос на данни, по-добро покритие и дори по-ниски цени в сравнение с 802.11ac Wave2. На практика предприятията могат да очакват скорости до 10 Gbps, или с 40% по-бързи комуникации от досегашните.

Стандартът 802.11ax, който се разработва от IEEE, трябва скоро да бъде готов по отношение на техническите спецификации. Но както се случи и с предишните поколения на безжичната технология, чипсетите, поддържащи 11ах, вече започват да се появяват на пазара, поне в големите производители на оборудване.

 

Какво да очакваме от новия стандарт?

Технологията обещава да поддържа скорости до 10 Gbps. Онези, които се занимават с безжични мрежи от 1991 г., когато дори капацитет от 1 Mbps бе екзотика, при това трудно постижима, ще са въодушевени от реализацията на технологии, които доскоро бяха само в сферата на мечтите.

Благодарение на иновации като MIMO, насочени лъчи (beamforming), широки честотни канали и други 802.11ax осигурява значително подобрение на пропускателната способност и на обхвата, т.е. на обема данни, които могат да бъдат пренесени между предавателя и приемника във всеки момент. Да припомним, че мощността на радиовълните спада експоненциално с увеличаване на разстоянието, като тук влияят и други фактори като отразени сигнали, наличие на препятствия и др. 802.11ах обещава и подобрена надеждност на сигнала, така че радиообхватът да бъде достатъчно добър.

Новите спецификации включват и други подобрения, например двупосочна многопотребителска MIMO технология (MU-MIMO), която дава възможност на множество станции да предават уникални потоци от данни едновременно до точката за достъп (AP) при един приемен цикъл на AP устройството. При технологията 802.11ac MU-MIMO работеше само от точката за достъп към клиентските устройства.

Освен това 802.11ax е проектирана да работи в честоти около 2,4 GHz, които се „игнорират“ от 802.11ас. Това ще осигури по-ефективно използване на радиочестотния спектър и вероятно ще е силен стимул за предприятията да подменят оборудването си, което работи по стандартa 802.11n или предишни версии. Тази замяна зависи от наличието на клиентски устройства, разполагащи с 11ax, но анализаторите очакват техният брой да расте бързо през следващите 2 години.

11ах заимства и някои техники от клетъчните LTE мрежи като мултиплексиране с честотно разделяне (FDM), включително множествен достъп с ортогонално честотно разделяне на каналите (FDMA), което също подобрява значително спектралната ефективност на технологията. Резултатът е по-високи скорости и възможност за предоставяне на високоскоростни приложения и услуги на много по-голям брой мобилни потребители.

Подобренията на 802.11ax обаче няма да са достатъчен фактор за редица корпоративни организации, като редица пазарни сили действат в посока удължаване на експлоатационния живот на 802.11ac. На първо място клиентите трудно ще почувстват разлика между 10 Gbps, поддържани от новия стандарт, и 7 Gbps, постигани от най-новите устройства 802.11ас. Освен това MU-MIMO осигури на продуктите 11ас Wave2 значително подобрение на производителността, което вероятно ще удължи наличието им в портфолиото на водещите производители.

Това означава, че до 2020 г. можем да очакваме проникване на 802.11ах в някои нови инсталации, но голяма част от безжичната корпоративна инфраструктура ще продължи да работи в „режим“ 802.11ас.

През 2028 г. 802.11ах ще бъде масов стандарт, освен ако не се появят по-рано следващите варианти 11ad и 11ay, коментира Крейг Матиас, член на IEEE, но неучастващ пряко в разработването на новите WiFi стандарти.

Други смятат, че компаниите трябва вече да се замислят за миграция към новите устройства, въпреки че окончателното одобрение на 802.11ах се очаква през 2019 г. В крайна сметка новите протоколи в 802.11 наистина ще преобразуват днешните WiFi мрежи и те все повече ще заприличат на клетъчните мобилни мрежи.

Редица специалисти предвиждат, че 802.11ax ще може да „разтовари“ клетъчните мрежи от големия трафик от данни. При този сценарий мобилната мрежа „прехвърля“ трафика от данни към допълнителна WiFi мрежа в случаите, когато сигналът от местната радиоклетка е много слаб или са нужни повече лицензни честотни ресурси.

 

WiFi пазарът

Стандартът 802.11ax обещава подобряване на продажбите на производителите на WiFi оборудване според GlobalData.

Точно когато доставчиците на оборудване за клетъчни мрежи разработват 5G иновации като многобройни антенни масиви и технологии в „милиметровия“ радиочестотен обхват, Wi-Fi е обречена да направи своя „5G” скок. Технологията има потенциал да предостави на потребителите изживяване, подобно на това от 5G, при това с доста по-ниски разходи. Това представлява сериозен търговски плюс за доставчиците на WiFi оборудване, коментират от Global Data.

Още с появата на първия iPhone през 2007 г. започна изгревът на „операторските Wi-Fi“ – внедряването на Wi-Fi горещи зони от клетъчните оператори. Досега обаче WiFi се смяташе за ненадеждна мрежа, уязвима от гледна точка на сигурността и трудна за интеграция с клетъчните мрежи. Днес привържениците на Wi-Fi са пред одобрението на новия стандарт, който ще сближи WIFI и 5G.

“Стандартът 802.11ax ще осигури значително подобрение на капацитета, ефективността и гъвкавостта, което означава сближаване на WiFi с приоритетите, обявени за 5G, казва Джон Байрън, технологичен анализатор от GlobalData. Способността да се поддържат до 12 едновременни потребителски потока от една точка за достъп, MU-MIMO технология, работеща в режим 8x8, и използването на много по-широките носещи канали по 80 MHz представляват драстично надграждане спрямо днешния модерен стандарт 802.11ac”, допълва той.

Според него привържениците на Wi-Fi смятат, че имат известна преднина пред 5G клетъчните устройства. Това може да е вярно по отношение на продуктите, но не трябва да се забравя, че цикълът на закупуване на корпоративно Wi-Fi оборудване е доста по-различен от този на джобните апарати. Повечето мобилни телекоми едва ли ще изхвърлят или заменят устройствата, работещи по стандарта 802.11ac. По-вероятно е те да започнат постепенна промяна и инвестиране в бъдещите 802.11ax модели при преминаване на инфлексната точка на цените около 2022 г., твърди Байрън.

„Когато „кривата“ на цените започне да слиза отново надолу, базираните на 802.11ax устройства ще имат потенциал да предложат близко до 5G потребителско изживяване за частица от цената на подобно клетъчно оборудване“, допълва анализаторът.

Quantenna Communications бе първата компания, която обяви силициев чип за 802.11ax още през октомври 2016 г. Този чипсет поддържаше осем потока в 5 GHz обхват и четири – в 2.4 GHz. През януари 2017 г. Quantenna добави и втори чипсет в своето портфолио, който поддържаше по 4 потока и в двата радиочестотни обхвата.

Не закъсня реакцията и на други доставчици на Wi-Fi чипсети. Qualcomm обяви първия си чип 802.11ax в началото на 2017 г., последвана от Broadcom и Marvell.

Първият 802.11ax рутер бе представен от Asus през август 2017 г. Използващ чипсет на Broadcom, рутерът на Asus предоставя 4×4 MIMO в двата радиочестотни обхвата, като постига максимална пропускателна способност 1.1Gbps в 2.4 GHz и 4.8 Gbps в обхвата 5 GHz.

Huawei също обяви 802.11ax точка за достъп, която използва 8×8 MIMO и е базирана на хардуер на Qualcomm. През януари 2018 г. Aerohive Networks представи първата си фамилия точки за достъп 802.11ax, базирани на чипсети на Broadcom. Очаква се тези продукти да излязат на пазара в средата на тази година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X