Цифрова Телевизия

ITU одобри VVC - нов гъвкав стандарт за видео компресия

Владимир Владков

Екип от експерти, спечелили награда Emmy, създадоха наследник на HVEC (високоефективно видео кодиране). Новият стандарт Versatile Video Coding (VVC) прави огромна крачка в областта на видео компресирането, като предоставя непозната досега гъвкавост за използване от различни приложения, обясняват от ITU. Той отваря пътя за нововъзникващи приложения като 360-градусово омнипосочна поглъщаща мултимедия, дистанционно споделяне на екрани, облачно базирано сътрудничество, облачни игри. Освен това технологията предлага кодиране с подобрено качество на видео с ултрависока резолюция (UHD) и HRD видео, както и на приложения за кодиране на конвенционално видео.

Специалистите, занимаващи се с разработката на VVC, наскоро одобриха техническите спецификации на новия стандарт, като по този начин VVC може да получи окончателно одобрение от ITU с навлизането в последната фаза от стадартизационна процедура. VVC ще бъде публикуван под името ITU H.266 / ISO/IEC 23090-3.

VVC е резултат от работа на екипа Joint Video Experts Team (JVET), ръководещ дългогодишната съвместна работа на ITU-T Study Group 16 Video Coding Experts Group и ISO/IEC JTC1/SC29/WG11 (Moving Picture Experts Group, MPEG).

"Алгоритмите за компресиране на видео, стандартизирани в сътрудничество от ITU, ISO и IEC, продължават да дават възможност за огромен скок в качеството на видеото, заяви генералният секретар на ITU Хулин Зао. - Те заемат централно място в способността на индустрията да посрещне нарастващото търсене на видео - източник на данни с най-интензивно използване на пропусквателния капацитет на глобалните мрежи." Днес видеото заема около 80 на сто от целия интернет трафик.

VVC ще се нуждае само от половината битова скорост на своя предшественик HVEC (High Efficiency Video Coding) "Високоефективно видео кодиране", за да постигне същото качество на видеото за HD видео съдържание. Той ще намали количеството данни, необходими за пускането на висококачествено видео от безпрецедентен набор от нови и съществуващи приложения. Производителността при компресия на VVC ще даде възможност за доставка на UHD услуги с битова скорост, използвана днес за HD услуги. Намаляването наполовина на необходимата битова скорост за желаното качество на видеото, ще облекчи глобалните мрежи, като даде възможност да се съхранява два пъти повече видеосъдържание на един сървър или да се предоставя стрийминг услуга.

Новият стандарт VVC предлага специализирани инструменти за кодиране на екранно съдържание, на компютърно генерирано съдържание за приложения като споделяне на отдалечен екран, облачно базирана съвместна работа и облачни игри. VVC осигурява и независими "суб-изображения" за приложения като поточно предаване на 360-градусово видео, разделено на няколко подекрана, което позволява по-висока разделителна способност за онази част от 360-градусовото видео, която гледате в момента.

Досегашният стандарт High Efficiency Video Coding (HEVC, публикуван под името ITU H.265 / ISO/IEC 23008-2) навлезе на пазара през 2013 г. и получи наградата Primetime Emmy през 2017 г. заради възможността за кодиране на UHD телевизионни услуги. Стандартът стана ключова технология за стартирането на UHD изживявания, позволявайки на операторите да използват по-ефективно капацитета на своите мрежи.

Другият стандарт ITU H.264 | MPEG-4 "Advanced Video Coding" се появи на пазара през 2003 г. и също получи награда Primetime Emmy през 2008 г. заради отключването на редица подобрения на видео услугите, вариращи от HD телевизори до 3G мобилна мултимедия. Той допринесе за широкото разпространение на HDTV услуги и досега остава най-масово разпространената технология за видео компресиране.

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X