Цифрова Телевизия

Как Vivacom намали с 50% трафика и капацитетa за гледане на IPTV

Владимир Владков

Компанията внедри кодека HEVC в съществуваща IPTV платформа без подмяна на цифровите приемници

Наскоро VIVACOM обяви, че внедрява технологията за компресия HEVC. Какви предимства дава на потребителите и на оператора тази технология, обяснява Николай Стамболиев, старши мениджър "Архитектура на опорни фиксирани мрежи и ТВ платформи" във VIVACOM.

VIVACOM е един от първите оператори, които успяват в съществуваща IPTV платформа да пуснат IPTV канали, компресирани с HEVC кодек. Това е сериозно постижение не само у нас, но в технологичния бранш като цяло, тъй като подходът обикновено е пускане на HEVC само в чисто нови имплементации на ТВ платформи и с нови цифрови приемници. Ние обаче постоянно търсим иновации, които ще подобрят услугите на клиентите ни. С тази конкретно потребителите ще могат да гледат телевизия със същото отлично качество, но със значително по-ниска консумация на интернет трафик, т.е. ще имат повече свободен капацитет на мрежата за ползване на интернет услуга. По принцип използваме MPEG4 HD със скорост 9Mbps и MPEG4 SD със скорост 3Mbps. С HEVC свалихме необходимите скорости на малко под 4Mbps за HD съдържание, и малко под 2Mbps за SD програми. С други думи, комбинирано за SD и HD, около 50% е спестяването на трафик спрямо използването на кодек MPEG4. Освен ползите за крайните потребители, това ще повлияе положително и върху всички IP/Ethernet фиксирани мрежи на VIVACOM - като започнем от мрежите за широколентов достъп (GPON, FTTB, FTTC, ADSL), преминем през агрегиращите мрежи (Metro мрежите в моята област), после IP BNGs, IP Core. Трафикът в CDN мрежата за IPTV също ще намалее.

Как се ражда идеята?
Идея да пуснем H.265 канали имаме от години. Доскоро обаче това ни се струваше възможно единствено след като заменим половината цифрови IPTV приемници при клиентите ни - тези, които не поддържат кодека H.265. Пуснахме IPTV на българския пазар през далечната 2012 г. и в момента в мрежата има голямо количество STB приемници, които не поддържат този ултрамодерен кодек. Затова очакванията ни бяха, че едва след 3-4 години, когато успеем да заменим тези крайните устройства, ще може да се върнем на темата за пускане на HEVC (H.265) за IPTV клиентите.
Необичайната ситуация, предизвикано от COVID-19 обаче, изигра важна роля в предлагането на телевизионната услуга. Клиентите ни останаха вкъщи и гледането на телевизия се увеличи - още в първия ден на извънредното положение наблюдавахме рязко повишен трафик. В следващите дни тази тенденция продължи. Като клиентски ориентирана и отговорна компания се опитахме да облекчим максимално хората в този период, като им дадем повече възможности за забавление, работа и общуване от дома. За периода на извънредното положение предоставихме на всички свои IPTV клиенти безплатно пълните си VoD каталози (с изключение на HBO), както и достъп до над 230 канала за IPTV и до 145 канала на DTH клиенти. Използвам случая да благодаря на нашите доставчици на мултимедийно съдържание, които разбраха важността на тази инициатива. Резултатът за нас като оператор обаче беше нарастване на IPTV трафика.
Ние използва Multicast технология за дистрибуция към клиентите на канали, гледани в реално време. Тя пести ресурсите на мрежата и IPTV CDN - няма значение дали един или половин милион клиента в даден град гледат даден канал - трафикът към този град е еднакъв. Но наблюдавахме и увеличение на трафика от използване на услугите time-shift (ТВ Пауза), catchup (ТВ Архив), VoD (филми по поискване), nPVR (мрежови персонален видео запис). Тези услуги използват unicast транспорт, който натоварва мрежата. Горди сме, че мрежата ни издържа натоварването, включително IPTV CDN.

Това не се получи от само себе си. Всеки ден преконфигурирахме политиките за насочване на цифровите приемници (STB) към най-оптималния Edge CDN обслужващ сайт със свободен в него капацитет, като балансирахме трафика. Все по-оптимално, всеки ден. Защо ли? Защото и нашия IPTV CDN нямаше 30% свободен капацитет във всеки сайт. Но използвахме ситуацията и насочвахме трафика към точния Edge CDN сайт всеки ден, все по-оптимално - и така успяхме да останем в границите на капацитета на IPTV платформата си като цяло. Благодаря на екипа ми за "безпощадното" отношение към това предизвикателство в тези дни. Нямаше да можем да поемем тези 30% допълнителен трафик, ако не беше тяхната неуморна работа по оптимизиране на трафичните пътища.

Наблюдавайки повишения IPTV unicast трафик, започнахме отново да мислим как може да пуснем HEVC кодек за нашите IPTV клиенти. Това щеше да намали трафика драстично - с 40-50% спрямо H.264 (MPEG4). Иновативното в нашия подход на имплементация беше в това, че не чакахме няколко години всички те да бъдат подменени, а използвахме нова функционалност в IPTV платформата ни, която позволява създаването на различни инстанции на групи от IPTV канали, за различни модели цифрови приемници. Така пуснахме HEVC канали само към STB модели, които поддържат този кодек. А те ще растат като процент. Нямаше нужда ИТ отделът ни да прави сложно провизиране канал по канал, STB по STB в зависимост от модела му.

Цялото интервю с Николай Стамболиев можете да намерите в новия втори брой на сп. Networkworld.
https://www.capital.bg/biblioteka/5882/
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X