Цифрова Телевизия

Епидемията забави прехода в Източна Европа към стандарта за цифрова телевизия DVB-T2

Владимир Владков

Пандемията от коронавирус отложи прехода към стандарта за наземна цифрова телевизия DVB-T2 в няколко страни от Централна и Източна Европа.

В Чешката република националната компания за цифров пренос CRa обяви, че на 17 март е спряла процеса, който трябваше да приключи през юни. Няколко дена по-късно след споразумение между Министерството на търговията и икономиката и чешкия телеком регулатор правителството е одобрило временно отлагане на спирането на DVB-T мрежата, поне до стабилизиране на ситуацията около COVID-19. Този ход се обяснява и с предположението, че може да има проблеми при доставката на оборудване за приемане на DVB-T2 сигнал.

Наземната телевизия все още е изключително популярна в Чешката република, като почти две трети (около 60%) от зрителите използват именно такава услуга. Освен това почти всички домакинства (99%) в страната вече могат да приемат радиоразпръскване, базирано на по-новата услуга DVB-T2, която осигуря 30 безплатни телевизионни програми.

Наземното приемане на ТВ сигнал има силни позиции и в Хърватска, като според местния регулатор HAKOM 43,93% от домакинствата гледат безплатни ефирни ТВ програми, а още 4.72% плащат за допълнителни цифрови ТВ канали.

От HAKOM обявиха наскоро, че ще отложат превключването от DVB-T към DVB-T2 за края на ноември или началото на декември. Причината отново с несигурните доставки на приемници заради пандемията. Регулаторът отлага за втори път датата на изключване на DVB-T мрежата, поискано от националната компания за пренос OiV (аналог на българското дружество НУРТС).

В Унгария също отложиха този процес от март за септември. В България няма информация дори за планове за преминаване към по-новия стандарт DVB-T2, макар че КРС проведе през 2016 г. обществени консултации по темата със заинтересованите страни. В други страни в Европа дори изключиха наземното радиоразпръскване заради слаб потребителски интерес и освободиха РЧ спектър за мобилни телекомуникационни услуги.

Снимка на music4life от Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X