Широколентов Достъп

Vivacom с нова екстремна оферта - оптичен интернет със скорост до 10Gbps

Владимир Владков

От декември българските потребители ще могат ползват свръхбърз интернет - до 10 Gbps, след като Vivacom започна да предлага оптичен интернет. Първоначално услугата ще е достъпна в част от София, а през първото тримесечие на 2021 г. телекомът планира да осигури покритие с пасивна оптична мрежа (PON) във Варна, Бургас и Стара Загора.

Оптичната свързаност ще е достъпна за частни и бизнес клиенти, които ще могат да избират между два нови тарифни плана - VIVACOM FiberNet 5G и VIVACOM FiberNet 10G, добавят от телекома. Първият осигурява връзка към потребителя до 5000 Mbps и 1000 Mbps от него към мрежата, като месечната такса е 99,99 лв. Срещу 149,99 лв. на месец пък можете да изпробвате 10 000 Mbps скорост за сваляне на съдържание (като тази скорост е гарантирана на 80%), а скоростта в обратна посока - от клиента към мрежата е до 2000 Mbps. Има и отстъпки, ако в комбинация с оптичния интернет използвате имате абонамент и за интерактивна телевизия. "Оптичната свързаност е скорост на физическо ниво между абоната и мрежата", поясняват от телекома.

Компанията използва технологията 10Gbps XGS-PON (т.е. пасивна оптична мрежа) осигуряваща оптична интернет свързаност със скорости 10 пъти по-високи от предлаганите в момента. Стандартът на ITU наследи предишния вариантр G-PON, осигуряващ именно гигабитова свързаност.

"Въвеждането й е част от дългосрочната стратегия на VIVACOM за постоянно подобряване и развитие на мрежите си така, че да предлага по-високи скорости и качество на интернет връзката на своите потребители, обясняват от телекома. - Услугата ще донесе редица ползи за бизнес клиентите. Стабилната интернет връзка с голям капацитет е ключова за почти всички сфери на корпоративния живот и ще става все по-важна с развитието на Интернет на нещата (IoT), автоматизирането на редица процеси и производства и използването на виртуална и добавена реалност", добавят от оператора.

Новата 10GB технология дава още повече възможности за дистанционното обучение, провеждането на видеоконференции, забавленията и общуването. С по-високите скорости потребителите могат да споделят светкавично големи файлове и да използват едновременно в домакинството в пъти повече устройства. Това ще даде тласък за развитие и на технологиите за умен дом, които стават все по-популярни. Любителите на гейминга ще усетят драстична разлика в играта благодарение светкавичния обмен на огромен обем данни без закъснение. Домашното кино преживяване също ще се подобри значително с гледане на 4К и 8K HD видео съдържание. Не на последно място е и приложението на ултра високата скорост и капацитет в телемедицината, която дава възможност за прегледи и консултации в реално време.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X