Широколентов Достъп

Dell'Oro: Продажбите на оборудване за ШЛ достъп ще спаднат със 7% през 2020

Владимир Владков

Глобалните продажби на оборудване за широколентов достъп и CPE устройства ще спаднат със 7% през 2020 г. до около $11.4 милиарда, но през 2021 г. пазарът ще се върне към растеж от около 5 на сто, заявиха анализаторите от Dell'Oro Group.

Ревизираната прогноза за 2020 г. е малко по-песимистична спрямо предишния доклад на компанията, която очакваше спад от "само" 5%. Същевременно Dell'Oro подобри 5-годишната си прогноза за периода 2019 до 2024 г. от -2% средногодишен темп на -0,9%. Анализаторите отчитат засилените инвестиции в широколентови мрежи през последните години, като операторите се опитват да наваксат ръста на потребителското търсене, който бе отчетлив по време на пандемията, когато много потребители трябваше да работят и да учат от дома си.

Сред специфичните категории, 5-годишната прогноза на Dell'Oro за PON оборудването получава лек стимул (от 0% на малко под 1% средногодишен темп). Пазарът на оптика до дома в Китай, който генерира 80 на сто от всички продажби на PON устройства, вече е достатъчно зрял, като там има огромна инсталирана база, която ще продължи да изисква нови оптични мрежови терминали. Същевременно количествата ONT продукти ще нараснат на пазарите в Западна Европа и Северна Америка, където нарастват инвестиции в FTTP и заради мултимилиардната програма RDOF на щатския регулатор FCC, насочена към отдалечените региони.

По отношение на кабелните мрежи доставчиците на оборудване отчетоха слаба 2019 г., тъй като операторите свиха разходите си, но през тази година инвестициите отново се увеличават главно чрез активиране на софтуерни лицензи за съществуващо оборудване, но и чрез покупка на нов мрежов хардуер.

Dell'Oro отбелязва, че тази краткосрочна необходимост от увеличаване на капацитета на наследените конвергирани платформи за кабелен достъп (CCAP) отлага покупката на продукти за кабелен достъп от следващо поколение, свързани с разпределените архитектури за достъп. "Не се съмняваме, че тези проекти ще бъдат възобновени, но най-вероятно това ще стане чак през втората част на тази година или през 2021 г.", казва Джеф Хейнен, директор изследвания на пазара на широколентов достъп и домашни мрежи в Dell'Oro Group.

По отношение на кабелната инфраструктура, приходите през тази година от CCAP, отдалечени PHY и виртуални CMTS продукти ще спаднат с около 3 на сто. Това не е толкова зле на фона на огромния спад от 36% през 2019 г. спрямо 2018 г.

Хейнен смята, че активността ще се подобри по отношение на средно и високочестотните капацитети, като се увеличава количеството спектър, осигурено на кабелната мрежа за сигналите от потребителя към мрежата (upstream). В кабелните мрежи DOCSIS в Северна Америка обикновено се използва 5MHz до 42MHz, но средночестотният канал бе разширен от 5MHz до 85MHz, а високочестотния - до 204MHz.

Не е ясно как тази част от пазара ще се развие. Кабелните оператори, които вече са внедрили услуга 1-Gigabit в посока към клиента, са в най-добрата позиция да се справят и с високочестотния капацитет.

Приходите от кабелни CPE устройства пък ще спаднат с 2%, а продадените бройки - с 3 на сто. Хейнен обяснява общия спад спад със намалените покупки на видеоустройства,въпреки че приходите от DOCSIS 3.1 модеми / шлюзове продължават да нарастват.

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X