Широколентов Достъп

Нетера ще прави WiFi4EU зоните и в общините Балчик, Брезово и Бобошево

Владимир Владков

Телекомът ще изгради WiFi интернет достъп на територията на 14 населени места

Телекомът "Нетера" ще изгражда точки за безплатен безжичен достъп до интернет на обществени места в още 3 български общини - Балчик, Брезово и Бобошево, след като съвместно с тях е спечелил конкурсите по програмата на Европейската комисия WiFi4EU. Чрез инициативата WiFi4EU Европейската комисия финансира изграждането на мрежите, като средствата се отпускат на общините, а те избират дружествата изпълнители.

Българският телеком вече завърши проекта в община Бобошево, където проектира, изгради и активира мрежа за достъп до Wi-Fi на площада пред общината, около спортния комплекс, на площадите пред кметствата на с. Слатино и с. Усойка, както и на две детски площадки - в с. Блажиево и на кръстовището в Бобошево. Покритите обществени зони са с обща площ от 43 469 кв.м.

След изпълнението и на другите два проекта общата площ, на която "Нетера" ще осигури свързаност с интернет за посетителите и жителите на трите общини, ще достигне близо 100 000 кв.метра, заявиха от оператора.

Проектът за община Балчик предвижда изграждане и активиране на мрежи в районите на крайбрежната алея, на площада пред мелницата и около комбинираното игрище в гр. Балчик, както и пред новата административна сграда на общината в Кранево и пред административната сграда на Такето в с. Оброчище.

В община Брезово безплатен интернет ще има на централния площад, в парка, където ще бъдат обособени три зони (Парк Север, Парк Юг 1 и Парк Юг 2) и в селата Свежен, Зелениково, Чоба, Стрелци, Пъдарско и Борец.

От 2019 г., когато стартира инициативата, "Нетера" е спечелила конкурсите за изпълнител в редица общини, като вече е завършила проектите и е задействала Wi-Fi точките на територията на общините Тополовград, Разград, Павел Баня, Бяла (Варненско), Макреш, Пазарджик, Бобошево, Тунджа и др.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X