Широколентов Достъп

Ericsson: Европа може да изостане сериозно в 5G

Иван Гайдаров

Изпълнителният директор на Ericsson Боре Екхолм предупреди, че Европа може да изостане сериозно във внедряването на 5G заради пандемията от Covid-19, призовавайки правителствата да насърчават инвестициите в технологията като начин за рестартиране на икономиките.

При обявяването на резултатите за Q1 Екхолм изрази убеждението, че индустрията като цяло "проявява устойчивост през цялата пандемия", но се притеснява, че ситуацията може да окаже своето негативно влияние върху 5G "в частност в Европа".

"Докато ние успешно подобряваме позицията си в Европа, сме загрижени, че 5G инвестициите на Стария континент се забавят. Това означава, че Европа може да изостане по отношение на критичната дигитална инфраструктура. Критичността на дигиталната инфраструктура бе допълнително доказана по време на пандемията", акцентира той.

По думите на Екхолм компанията е решена да излезе от ситуацията в по-силна и конкурентна позиция. За целта в Ericsson няма да пестят средства за развойна и научноизследователска дейност, като същевременно запазят "устойчивия баланс и силата на своя 5G портфейл".

Той обаче добавя, че настоящата глобална несигурност изисква "скромно отношение" към краткосрочните прогнози и макар да поддържа високите си цели до 2022 г., компанията очаква второто тримесечие да бъде по-слабо от нормалното.

Говорейки пред Mobile World Live, Фредрик Йедлинг, EVP и ръководител на бизнес зоната Networks в компанията, добавя, че "не вижда причина за промяна на нашите дългосрочни финансови цели", но отбелязва, че блокирането на повечето глобални пазари може да има допълнително въздействие върху бизнеса в зависимост от това колко дълго трае пандемията.

Оптимизъм

Иначе Ericsson отчитат увеличение на приходите с 2% на годишна база (4,9 млрд. Долара), въпреки че нетният доход на компанията се понижава.

Нетните продажби спадат с 2 на сто, но се наблюдават леки увеличения в сегмента на мрежите, компенсирани от спада в дигиталните и управляваните услуги.

На регионална основа ръстът на продажбите в Европа, Япония, Близкия Изток и Африка се компенсират от спад в Латинска Америка, Индия и Китай.

Ericsson посочва 86 5G договора, подписани до този момент.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X