Широколентов Достъп

Френските власти разпределят 5G спектъра за 2,2 млрд. евро

Иван Гайдаров

Френските власти планират да продадат на всеки оператор в страната 50MHz от 5G спектър за 350 милиона евро и след това да изтъргуват още 11 лота с минимална цена от 70 милиона евро единия, коментира високопоставен политик, запознат с плановете на местните институции, пред Les Echos.

Дни след като регулаторът Arcep потвърди условията на продажбата, държавният секретар на страната към министъра на икономиката и финансите Агнес Пание-Ронаше определи предложените суми като "разумни".

В интервю за Le Figaro миналата седмица президентът на Arcep Себастиен Сориано заяви, че минималната цена за цялостното разпределение не трябва да надхвърля 1,5 милиарда евро.

Окончателното решение за цената трябва да вземе правителството, а от регулатора дават единствено препоръки.

Съгласно плана съществуващите мобилни оператори ще могат да закупят лиценз за 50MHz от 5G спектъра за 350 милиона евро в замяна на съгласие за ангажименти около покритието и наличността. Останалите 110MHz ще бъдат представени на търга.

По време на интервюто си тя заявява, че фиксираната цена е определена като "много атрактивна", отбелязвайки, че германските оператори трябва да плащат два пъти по-висока цена за 5G спектър. Тя добавя, че ангажиментите за покритие ще бъдат "много по-амбициозни, отколкото в други страни".

Очаква се търгът да се проведе през април 2020 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X