Широколентов Достъп

Защо Китай залага толкова много на 5G? (Част 2)

Иван Гайдаров

Възможност за приходи за предприятията

Ръстът на потребителските приходи от продажбите на големи пакети данни не може да бъде поддържан в дългосрочен план, тъй като в крайна сметка ще намалява, когато цените им падат с времето. GSMA Intelligence прогнозира, че годишните приходи от потребители в Китай ще намалеят с над 900 милиона долара между 2023 и 2025 г.

От друга страна, приходите от предприятия и корпоративни клиенти ще стават все по-важни за китайските оператори. Въпреки че NSA 5G може да даде възможност за подобрена мобилна широколентова връзка, предприятията се нуждаят от по-голяма гъвкавост на мрежата, което дава тласък на операторите да развият SA 5G мрежи.

Интелигентното производство е една от основните посоки за повишаване на потенциалните приходи. Китайската икономика е силно зависима от индустриалния сектор (41% от БВП в сравнение с 19% в САЩ), което допринася за по-голяма обща икономическа стойност на индустриалния сектор, отколкото в САЩ, Япония и Германия взети заедно. Изследвания на GSMA Intelligence и TMG показват, че 5G ще допринесе с 470 милиарда долара за растеж на БВП в Китай до 2034 г., като половината от тях ще идва от производството. Неслучайно Южна Корея, друг пазар със силно индустриализирана икономика (39% от БВП), също така агресивно развива SA 5G мрежите си. SK Telecom например работи със Samsung за пускането на SA 5G услуги в търговската мрежа през първата половина на 2020 г.

Първата интелигентна производствена линия в Китай е построена от China Mobile и China Information and Communication Technologies Group Corporation (CICT) в индустриалната зона Optics Valley, Вухан. Използвайки мобилни роботизирани инструменти за производство на масивни MIMO антени, производствената линия е пример за смесен случай за приложение на 5G. Всяка година линията произвежда половин милион продукта, като според CICT автоматизацията е покачила ефективността с над 30%. Роботизираните системи на фабриката, които разчитат на свързани процесори и сензори, могат да преминават автоматично между производствените процеси посредством данни, предадени през 5G. Тъй като това са критични приложения, работата в нея изисква разслояване на мрежата и ниска латентност, възможни единствено през 5G. Междувременно, eMBB мрежата обслужват по-малко чувствителни към работата в реално време приложения като видео разговори и оборудване за сигурност.

Optics Valley е изключително подходящо място за операторите да внедряват 5G бизнес услуги - корпоративните клиенти в този район са разположени нагъсто и са лесно достъпни за 5G мрежи. Освен това тук операторите могат да управляват колективно инфраструктурата и потреблението на енергия, което намалява разходите им. Китай разполага със 168 високотехнологични индустриални зони за развитие в мащаб, подобен на този на Optics Valley, заедно с още 20 000 по-малки индустриални парка. Въпреки че много от тези индустриални паркове са по-слабо развити, 5G решенията лесно могат да бъдат внедрени на тези места.

Публични услуги

Производството може да е един от най-видимите примери за индустриално използване на 5G, но не е единственият. В Китай също така се очаква 5G да предлага решения в сектора на обществените услуги. Както при повечето развиващи се пазари, Китай страда от небалансирано разпределение на ресурсите за благосъстояние. В здравеопазването най-добрите медицински специалисти и оборудване обикновено са съсредоточени в провинциалните столици и хората в градовете от по-ниско ниво понякога трябва да пътуват с часове до столиците на своите провинции или дори извън техните гранци. И трите китайски оператора виждат нови възможности в това пространство и вече действат.

China Mobile си сътрудничи с Huawei през март 2019 г., за да даде възможност на главен неврохирург в Хайнан да контролира операция на мозъчни импланти за пациент с Болест на Паркинсон в Пекин, на 2 900 км отстояние. Операцията отнема три часа, използвайки мрежа с ултрависока скорост и ултра ниска латентност - пиковата скорост на предаване е 1Gb/s за единични потребители и 10Gb/s за станциите, докато латентността е под 5 милисекунди. Ниската латентност, поддържана от SA 5G мрежите, е от решаващо значение за дистанционното здравеопазване.

China Telecom пък си партнира с Приложния център за ортопедична хирургия, за да даде възможност за отдалечени ортопедични операции с помощта на роботи и 5G. В рамките на тази година вече няколко операции са приключили успешно, като в програмата са включени повече от 20 болници.
Отвъд здравеопазването и производството 5G има още много приложения. Тази година Китайската академия за информационни и комуникационни технологии провежда втория си конкурс за 5G проекти и получава цели 3 731 идеи. Програмата за ортопедична хирургия е един от първите десет избрани проекта. Идеите обаче обхващат широк спектър сфери - интелигентни градове; потребителите; производство; здравеопазване; медийни и облачни платформи; свързани превозни средства; VR / AR.

Иновациите продължават да стимулират китайския интерес към 5G, а с многото изследователски компании – както в Китай, така и извън него – работещи върху 6G, очевидно иновациите никога няма да свършват.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X