Широколентов Достъп

Защо Китай залага толкова много на 5G? (Част 1)

Иван Гайдаров

Въпреки че потенциалът за монетизиране на 5G остава все още неопределен, Китай бързо изпълнява общонационалната си стратегия за внедряване на мрежите от пето поколение, а комерсиалната им употреба се очаква да се появи съвсем скоро. Операторите в страната са решени да продължат напред с разработването на SA 5G мрежи, въпреки че това най-вероятно ще бъде по-скъпо занимание от алтернативата да се използва съществуващата LTE инфраструктура в подкрепа на NSA 5G мрежи. Тритe китайски операторa вече са обсъдили планове за изграждане на повече от 130 000 5G базови станции, покриващи повече от 50 града, до края на 2019 г., като Пекин, Шанхай и Гуанджоу получават цялостно покритие в основните си градски райони. През следващата година операторите ще осигурят покритие за всички градове и ще започнат работа по надстройката на SA мрежата.

Но не изглежда ли това прекалено голям този ангажимент към една зараждаща се технология? Защо тогава Китай изглежда толкова уверен в 5G?

Увеличаване на изискванията за потребителските данни

Китайските оператори отчасти се фокусират върху 5G като икономически ефективно решение на увеличаването на търсенето на мобилни данни. Анализите на Китайския информационен център за интернет мрежи показват, че през юни 2019 г. потреблението на мобилни данни възлиза на 7,2 GB на потребител на месец, което е около 20% по-високо от средното за света. През септември тази ставка нарасна до 8.4GB, което означава, че операторите трябва да увеличат капацитета на своите мобилни мрежи, за да могат да отговорят на търсенето. Те могат да се придържат и към съществуващите 4G технологии, но надстройката до 5G осигурява дългосрочни икономически ползи, тъй като работи с по-ниска цена на бит.

В същото време 5G ще засили допълнително търсенето на данни, като се предполага, че по-ниските разходи водят до по-ниска цена за големи пакети (особено ако те могат да бъдат споделени между членовете на семейството). Ранните индикации за ценообразуване на 5G планове на китайските оператори показват, че пакетът от 30 GB ще бъде с 23% по-евтин в сравнение с 4G, докато пакет от 60 GB (или повече) ще бъде с 50% по-нисък.

Следователно доставчиците на съдържание също трябва да помогнат за стимулирането на потребителите да използват 5G. Видеосъдържанието например би се развило много в 5G среда, особено когато става дума за 4K и 8K съдържание. Споделянето на кратки видеоклипове и живото предаване на отделни радио- и телевизионни оператори в Китай набира популярност в социалните медии, но продължителността и качеството на видеоклиповете в момента се ограничават от възможностите на мрежата и цената на данните. Освен това в Китай има около 620 милиона мобилни геймъри, които генерират приходи от около 10,8 милиарда долара през първото полугодие на 2019 г., съобщават от Китайската асоциация за аудиовизуално и дигитално съдържание. В същото време много от най-популярните мобилни игри в страната се играят в реално време, което прави стойността на 5G в сферата очевидна.

Операторите могат да направят 5G данните значително по-достъпни, но за целта потребителите трябва да притежават устройства, съвместими с новия стандарт. Това означава, че потребителите трябва да могат да си ги позволят. В момента най-евтиният 5G модел в Китай струва около 525 долара и се предлага от Xiaomi. За сравнение, моделът с най-ниска цена във Великобритания е Samsung Galaxy A90 5G – 770 долара. China Mobile и China Telecom обаче прогнозират, че 5G телефоните в Китай ще паднат под 280 долара през 2020 г. Като оставим на страна цената, китайският пазар предлага и по-богат избор в сравнение с останалите. Пускането и промотирането на нови модели телефони от безброй доставчици също трябва да стимулира миграцията към 5G.

Очаквайте продължение!
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X