Широколентов Достъп

Nokia: Скоростта при внедряването на 5G не трябва да е за сметка на сигурността

Иван Гайдаров

Приоритизирането на скоростта за сметка на сигурността при внедряването на 5G от страна на доставчиците на услуги и телекомуникационните оператори може да доведе до големи проблеми. За това предупреди Мери О’Нийл, вицепрезидент по софтуерната част в Nokia, по време MWC19 в Лос Анджелис.

Говорейки на 5G сесия, посветена на сигурността, О’Нийл акцентира, че в момента е в ход надпревара за въвеждане на 5G услуги "по-бързо, по-бързо и по-бързо", но компромисите със сигурността могат да имат много неприятни обратни ефекти. "Много по-лесно е сигурността да се вгради още в архитектурата, отколкото по-късно", категорична е тя.

Фокусирайки се конкретно върху 5G, О’Нийл е категорична, че изискванията към сигурност са променени и вече не е възможно да се използват съществуващи решения. "Нуждаем се от повече технологии. Когато задаваме стратегията за Nokia, ние инвестираме в машинно обучение и иновативни работни процеси и наистина вярваме, че автоматизацията може да помогне много за решаването на проблемите със сигурността. 5G в крайна сметка е трансформация и можем да вземем всичко научено от 4G и да го приложим", смята О’Нийл.

Тя приветства почитателите на Nokia, но добавя, че вижда сходства между разбиранията на компанията и основния ѝ европейски конкурент Ericsson, което, по думите ѝ, ще помогне за сигурността на цялостната екосистема.

"Като доставчици имаме много общо в гледните точки, както би трябвало да бъде. В крайна сметка трябва да си сътрудничим в името на потребителите", добавя вицепрезидентът на Nokia.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X