Китайските производители на смартфони изостават що се отнася до умните асистенти. Google е табу в страната, Siri е ограничена до Apple устройства, а Alexa и Cortana нямат необходимите функционалности, за да служат на целокупния китайски народ качествено. Xiaomi има единственото решение в този случай - разработката на собствен AI асистент. Компанията пусна официално видео, което показва Xiao Ai - асистент, разработен специално за Китай.

Функционалностите не са нещо ново и необикновено - потребителите могат да пускат музика, да проверяват метеорологичните условия, да пускат различни приложения и да контролират други свързани умни устройства, както и да превеждат чужди езици на родния китайски. 

Xiao Ai всъщност беше показан в умната колонка на Xiaomi още миналата година, но вече ще бъде включен в смартфоните на компанията чрез ъпдейт на операционната система. В новия модел Mi Mix 2S асистентът ще идва инсталиран по подразбиране. Xiao Ai едва ли ще се появи извън Китай - все пак той е разработен да запълни характерна ниша на местния пазар - за всички остнали страни има Google Assistant например.

Xiaomi има сериозна конкуренция, защото Bloomberg...