Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

За елиминирането на голяма уязвимост в Wi-Fi се създава нов протокол

Wi-Fi Alliance подготвя нов протокол за сигурност, наречен WPA3, който трябва да замени неговия уязвим предшественик.
7513 прочитания, 0

Отрасловата организация Wi-Fi Alliance, отговорна за развитието на безжичния стандарт и сертифицирането на продукти, обяви нов протокол за криптиране – WPA3. Това е необходима стъпка, след като през есента на миналата година бе открита критична уязвимост, получила името KRACK.

Тя позволява на хакери да прихващат трафик между точки за достъп и клиентски устройства. Името ѝ е съкращение от Key Reinstallation AttaCK и тя засяга процеса по свързване към защитена Wi-Fi точка, в рамките на който двете устройства генерират ключ за криптиране на трафика.

За елиминирането на голяма уязвимост в Wi-Fi се създава нов протокол

Прочетете още: 5 мобилни заплахи, които трябва да се вземат насериозно през 2018 г.

Новият протокол е призван да реши редица редица проблеми, свързани със сигурността. Към момента се работи върху чернова на WPA3, като официалната ѝ премиера се очаква около средата на годината. Известно е, че стандартът ще предлага четири нови функции.

Първата адресира т.нар. брутфорс атаки, като след няколко неуспешни опита за процесът по автентикация ще бъде блокиран. Подобни мерки вече се прилагат при уеб приложенията от “речникови”, атаки, при които се опитва да се налучка паролата.

Второто нововъведение ще позволява на всяко Wi-Fi устройство да бъде използвано като панел за настройка на други такива. T.e. чрез всеки смартфон ще могат да се настройват околни IoT...

Пълен текст: PCWorld.bg
(09.01.2018)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"За елиминирането на голяма уязвимост в Wi-Fi се създава нов протокол"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване