Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Обвиняват смартфоните, че увеличавали риска от безплодие и рак

4295 прочитания, 0

Обвиняват смартфоните, че увеличавали риска от безплодие и рак

Калифорнийският департамент за обществено здраве публикува резутати от проучване на ефектите на мобилните устройства върху човешкия организъм. Специалистите подчертават, че не са установили пряка връзка между смартфоните и възникването на заболявания, но и че са налице признаци за негативно влияние.

Дълго излагане на радиочестотно излъчване например може да предизвика рак на главния мозък, тумори на слуховия нерв, понижаване на репродуктивната способност на мъжете, главоболие, проблеми със слуха, нарушен сън и т.н. 

Прочетете още: Смартфоните увреждат душевното здраве на младежите

Изследователите дават няколко съвета, които според тях могат да намалят рисковете за потребителите на смартфони. Някои от тях трудно биха могли да бъдат реализирани на практика, но все пак:

  • В идеалния случай при разговори по телефона, устройството не трябва да се държи до ухото, а да се използва слушалка (най-вероятно – жична) или високоговорител. Това намалява влиянието на радиочестотното излъчване върху главата.
  • Ако има възможност дадена информация да бъде предадена в текстови формат (чрез съобщение), то е най-добре да се постъпи именно така, а не да провежда гласов разговор.
  • При теглене или споделяне на големи файлове в интернет е добре смартфонът да е по-далече от тялото и най-вече...

Пълен текст: PCWorld.bg
(19.12.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Обвиняват смартфоните, че увеличавали риска от безплодие и рак"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване