Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Решения за IoT и умен град допълват портфолиото на Cambium Networks

От 2 години Cambium Networks внедрява базови станции с Massive MIMO 14х14
2160 прочитания, 2

Владимир Владков

Адаптивна WiFi архитектура, повторно използване на скъпите и вечно недостигащи радиочестотни ресурси, интелигентно филтриране за автоматично блокиране на смущенията от мобилни 3G и 4G мрежи, както и бързо разгръщане на точки за безжичен достъп от операторски клас. Това са само част от предимствата на WiFi решенията на американския производител Cambium Networks, представени на семинар в София, организиран от дистрибутора на Cambium Ingram Micro.

Създадена след отделянето си от Motorola преди няколко години, Cambium e била фокусирана предимно върху сегмента на телекомуникационните оператори, за които доставя PtP и PtMP системи. Днес обаче разполага с много широко корпоративно портфолио, индустриални IoT решения, системи, обслужващи разнообразни приложения в свързания транспорт и интелигентния град, както и облачна платформа за управление на цялостната инфраструктура, заяви Кристиан Фабина, регионален търговски мениджър на Cambium Networks за Адриатика, Прибалтика, България, Турция и Грузия.

Прочетете още: МТИТС: Еврокомисията има нови изисквания към проектите за WiFi4EU

Кристиан Фабина, регионален търговски мениджър на Cambium Networks за Адриатика, Прибалтика, България, Турция и Грузия.

Кристиан Фабина, регионален търговски мениджър на Cambium Networks за Адриатика, Прибалтика, България, Турция и Грузия.

Според него в света са инсталирани повече от 8 милиона продукта на Cambium, която има повече от 600 служители и развойни центрове е САЩ, Англия, Индия и Киев (където се разработват софтуерните приложения на компанията). “За нас е важно, че предлагаме оборудване и на корпоративни клиенти от операторски клас, като всички наши продукти са тествани за вибрации, за влажност, за температура, имаме дори специално оборудвани бусове, които тестват в полеви условия как работят системите ни“, поясни Фабина.

Освен за граждански комуникации, системите на Cambium, например PTP 700, се използват и за специални приложения в областта на отбраната, обществената безопасност, гранична полиция и други. „Системата ни е много по-мощна и доста по-евтина от конкурентните предложения, затова в страните от НАТО тя се използва масово“, изтъкна Фабина. Решението осигурява 128/256-битово AES криптиране, поддръжкa на Radius сървър и е съвместимо със стандартите FIPS 140-2 Level 2 и NIST.


Приложение на Massive MU-MIMO

CnMedusa е най-новата технология на Cambium, разработена и пусната в търговска експлоатация през септември 2016 г., която комбинира редица иновативни радиочестотни (РЧ) технологии и модерна схема на радиочиповете. Внедрена в решенията за доставчици на безжичен достъп като PMP 450m, тя осигурява връзка на разстояние до 64 км с капацитет 450 Mbps, ако се използва един 20 MHz канал, и над 800 Mbps при използване на 40 MHz канал.

„Това е първото търговско приложение на технологията за масиран многопотребителски MIMO достъп (Massive MU-MIMO), като системата дава възможност за едновременна комуникация с до 7 абонатни модула“, обясни Фабина. Тази дигитализирана платформа е базирана на FPGA и всички настройки и функции могат да бъдат програмно променяни, допълни Себастиан Опиела, регионален технически мениджър в Cambium Networks.

Базовата станция PMP 450i харчи типично 10 вата типично (15 вата пикова мощност), като с 90-градусова секторна антена осигурява усилване от 17 dBi. „Предимството на cnMedusa са възможността за обслужване на много абонати през един по-тесен канал, тъй като на много места не можете да използвате по-голям спектър“, коментира Опиела.

Базовата станция може да осигури до 500 Mbps през един 20 MHz канал. Теоретичната пикова пропусквателна способност на най-новия модел с технологията cnMedusa - PTP 550, е 1,6 Gbps, а на практика може да бъде постигната реален капацитет от 1,4 Gbps при TCP/IP трафик, допълни специалистът.

Именно оптималното използване на РЧ спектър е едно от големите предимства на тези решения, като Cambium разчитат на няколко иновативни радиотехнологии. Една от тях е режим за формиране на насочени към клиентски модул лъчи (beamforming режим), което намалява смущенията от други източници. Решенията разчитат и на онлайн спектрален анализатор за динамично оптимизиране на спектъра.

С помощта на адаптивното кодиране и модулация (ACM) станцията автоматично и в зависимост от метеорологичните условия увеличава и намалява модулацията, за да не се прекъсва трафикът, макар и връзката да е с намален капацитет. Използва се и технология за йерархичен QoS, като се осигурява еднакво третиране на трима или повече оператори и на техните услуги, а за всеки от тях вътрешно се прилага приоритизиране на услугите по техен избор. Компанията използва и собствен протокол за радиокомуникация, който силно намалява латетността. Предаваните пакети са само по 64 байта, така че ако има нужда от препращане на даден пакет, се изпращат отново само 64 байта. Това сериозно намалява служебното натоварване и увеличава полезния трафик.

Рационалното използване на спектъра разчита и на т.нар. GPS синхронизиране. Технологията позволява синхронизиране на всички базови станции на Cambium, работещи в съседни сектори, като те започват едновременно да предават и да приемат, което значително намалява взаимните смущения, които съпътстват употребата на няколко сектора без тази синхронизация, обясни Себастиан Опиела. Друго предимство на технологията на Cambium e обединяване на каналите (channel bonding) от различни спектри за увеличаване на общата пропусквателна способност.

Новата серия PtP 550 например използва канали с ширина 20, 40 и 80 MHz, като спектралната му ефективност е впечатляваща - 8,75 bps на 1 Hz (макар че в моделите PtP 670, заменящи радиорелейни линии, тя е още по-висока – над 10 bps на 1 Hz). Системата позволява обединяване на каналите от РЧ спектър в спектъра от 5,150 до 5,950 GHz, например канал A с ширина 20 MHz с канал B с ширина 80 MHz, както и всички други комбинации (20 с 20MHz, 20 с 40MHz, 40 и 80MHz. При комбиниране на два напълно чисти канал по 80 MHz устройството осигурява пропусквателна способност до 1,4 Gbps, обясни Опиела. Базовата станция, реализирана като система в един чип (SoC), използва два радиочипа за всеки канал и поддържа балансиране на натоварването. Третият чип в системата само анализира спектъра, но в бъдеще ще може да променя каналите при откриване на влошени РЧ условия.

P2P системите намират приложение като backhaul връзка за системите за видеонаблюдение, като Wifi backhaul, за IPTV услуги и др.

РТС БГ, един от основните партньори на Cambium у нас, е изградила критична свързаност в Родопите, базирана на PTP450i от ТВ кула "Снежанка" до село Гела за възстановяване на жизненоважните комуникации в селото. Освен това специалисти на РТС БГ са изградили мрежа за предоставяне на услуги в "последната миля" в над 100 крайни точки в азиатската държава Мианмар (до 1989 г. позната с британското си име Бирма). Мрежата е базирана на системите еPМP 2000 и Force180 на Cambium Networks.

Интелигентни точки за достъп cnPilot

Първата интелигента AP се появи през 2016 г. след отделянето на Cambium от Motorola, каза Фабина. В момента в портфолиото на компанията има 3 модела за вътрешносградна инсталация и 4 модела за външен монтаж.

Вътрешните модели са cnPilot Е410 (поддържа до 256 потребители и 16 SSID мрежи), Е600 (с MU-MIMO, инсталирано в хърватски автобуси с връзка към 3G) и E430, полезно решение за хотели и ресторанти, поддържащо стандарта 802.11аc Wave2.

Моделите за инсталиране на открито cnPilot e700, e500, e501S и е502S също поддържат до 256 потребители и 16 мрежи с изключение на е700, осигуряваща бърза интернет свързаност на до 512 потребители. Точките за достъп са снабдени и с подгряващ механизъм, за да работят добре и при минусови температури, поддържат динамично ограничаване на трафика по клиент, разполагат и със спектрален анализатор.

Интелигентни точки за достъп cnPilot

Интелигентни точки за достъп cnPilot

Управлението на цялата мрежа

се осъществява чрез облачно базираната платформа cnMaestro, даваща видимост над цялата безжична мрежа с Cambium устройства, включително PtP връзки, PtMP достъп и WiFi. Платформата предоставя неограничена мащабируемост, тествана е с различни виртуализиращи сървъри като VMware vSphere, Oracle VitrualBox, Amazon VPC и други. Платформата е подходяща за управление на безжичната връзка в училища, кампуси и други обекти.

Ново интересно мобилно приложение е cnConcierge, което дава възможност на рецепционисти в хотела да генерират ваучери за интернет достъп и да ги изпращат през SMS или е-поща до клиенти на хотела. Безжичните системи на Cambium са реализирани от RTS-BG в няколко хотела в Банско, включително Balkan Jewel Resort и Saint George Palace, както и в хотел Gloria Palace в София.

Сред най-новите проекти в България, реализирани с Cambium, са стадион Юнак, където Vivacom и RTS-BG осигуриха цялостно WiFi покритие за т.нар. Фен зона. В нея над 1600 зрители можеха да наблюдават на голям екран срещите от Световното първенство по футбол в Русия. Вторият проект отново е с Vivacom, спонсор на състезанието Red Bull Soapbox Race на столичния бул. „Черни връх“. РТС БГ планира и изгради Wi-Fi мрежа за свободен достъп и подсигури високоскоростен и надежден достъп до интернет за представителите на медиите и VIP зоната с устройства на Cambium.

Решения за умния град и индустриални IoT

За да отговори на търсенето на смарт решения като интелигентен транспорт и умно улично осветление, прецизно земеделие, управление на SCADA системи, IP устройства в нефтената и газовата индустрия, Cambium разработва и платформата cnReach. В момента портфолиото включва 4 различни радиоустройства – с 1 и с 2 радио, с опционални 8 порта за аналогови и цифрови входове/изходи за директна връзка с всички видове сензори, включително поддръжка на разпространените SCADA протоколи като DNP3, Modbus RTU и Modbus TCP.

“Решенията работят в различни топологии - PtP, PtMP, релейна линия, поддържа режим на адаптивна модулация, а криптирането е с 256-битов AES алгоритъм. С 3 устройства можете да покритие над 300 км”, обясни Опиела. CnReach харчи само 2 вата и може да се захранва със соларен панел, допълни той, като заяви, тези продукти са налични в Европа от юни т.г. До края на 2018 г. се очаква компанията да пусне LoRa шлюзове и собствени датчици за движение, за влажност, за температура и други. „За други ще разчитаме на Bosch и други партньори от екосистемата на LoRa”, коментира Фабина.

(03.10.2018)

КОМЕНТАРИ

 
  
06:02, 09 октомври 2018 # 1
NO AVATAR
20181009lck

tory burch outlet


ralph lauren shirts


air jordan 4


coach handbags


nfl jerseys wholesale


pandora jewelry


ralph lauren polo shirts


pistons jerseys


merrell shoes


pandora jewelry


dior outlet


canada goose outlet


polo ralph lauren


real madrid jersey


ugg boots


ugg boots clearance


ugg outlet


y3 shoes


cheap jerseys


cartier jewelry


salomon shoes


ferragamo shoes


ferragamo outlet


coach outlet


pandora charms


christian louboutin outlet


new balance shoes


thunder jerseys


polo ralph lauren


ugg outlet


pandora charms


ed hardy clothing


polo ralph lauren


moncler outlet


longchamp handbags


pelicans jerseys


coach outlet


marc jacobs outlet


canada goose outlet


coach canada


hawks jerseys


christian louboutin outlet


moncler outlet


michael kors handbags


coach outlet


fitflops sale clearance


futbol baratas


supreme clothing


camel shoes


canada goose jackets


air max 1


canada goose outlet


kate spade outlet


longchamp solde


canada goose outlet


polo outlet


kate spade outlet


red bottom shoes


jeep shoes


gucci outlet


hermes birkin


nba jerseys


canada goose jackets


oakley sunglasses


nike free


coach outlet


ugg outlets


christian louboutin store


longchamp outlet


ferragamo shoes


ralph lauren outlet


cheap jordans


true religion jeans


yeezy boost


san antonio spurs jerseys


michael kors handbags


golden state warriors jerseys


michael kors outlet


cheap jerseys


michael kors outlet


stephen curry shoes


christian louboutin boutique


magic jerseys


nike revolution


canada goose outlet


kate spade outlet


canada goose jackets


coach outlet


adidas outlet


oakley sunglasses


uggs outlet


denver broncos jerseys


kate spade outlet


moncler outlet


ralph lauren pas cher


soccer jerseys


michael kors outlet


air jordan shoes


ugg outlet


jordan shoes


moncler outlet


michael kors outlet online


christian louboutin outlet


true religion jeans


kate spade outlet


ferragamo outlet


prada sunglasses


burberry outlet


tory burch outlet


true religion outlet


nuggets jerseys


michael kors outlet


mulberry bags


ugg outlet


tory burch outlet


michael kors outlet


kate spade outlet


kappa clothing


ugg outlet


lacoste polo shirts


supreme clothing


canada goose jackets


louboutin shoes


tory burch outlet


uggs outlet


air jordan shoes


pacers jerseys


coach outlet


canada goose jackets


lebron james shoes


michael kors outlet


canada goose coats


cheap snapbacks


canada goose outlet


longchamp outlet


canada goose jackets


cheap jordans


nfl jersey wholesale


cheap jordans


uggs


air jordan retro


air max


bucks jerseys


ralph lauren polo shirts


ugg outlet


air jordan 4


coach handbags


toms shoes


ugg boots


michael kors handbags


cheap football shirts


michael kors outlet


le coq sportif shoes


balenciaga sneakers


manchester united jersey


adidas nmd


keen shoes


fitflops


light up shoes


coach outlet


christian louboutin outlet


football shirts


fitflops


birkenstock outlet


ugg outlet


76ers jerseys


michael kors handbags


lacoste soldes


fitflops shoes


christian louboutin outlet


ray ban outlet


michael kors outlet


kate spade outlet


jordan shoes


coach outlet


mulberry bags


mont blanc pens


bvlgari jewelry


canada goose jackets


polo outlet


polo ralph lauren


nba jerseys


moncler jackets


ugg boots


oakley sunglasses


coach outlet


kate spade outlet


ralph lauren polo shirts


true religion jeans


dc shoes


oakley sunglasses


true religion jeans


canada goose outlet


air huarache


michael kors


swarovski crystal


red bottom shoes


chicago blackhawks jerseys


air jordan 12


mulberry handbags


canada goose outlet


christian louboutin outlet


basketball shoes


christian louboutin shoes


houston texans jerseys


adidas ultra boost


clippers jerseys


michael kors outlet


gucci outlet


ray ban sunglasses


simulation shoes


polo ralph lauren


canada goose jackets


fred perry polo shirts


supreme clothing


ray ban sunglasses


michael kors outlet


moncler outlet


new york knicks jersey


links of london


coach outlet


fitflops sale clearance


balenciaga sneakers


adidas nmd


ugg boots


coach outlet


oakley sunglasses


michael kors outlet


ralph lauren polo


true religion outlet


kate spade outlet


polo ralph lauren


coach outlet


saucony shoes


longchamp outlet


ugg outlet


michael kors outlet clearance


hornets jerseys


ugg boots


coach outlet


michael kors outlet


coach outlet


canada goose outlet


coach outlet online


bulls jerseys


hermes belt


canada goose outlet


pandora charms


michael kors


miu miu handbags


coach outlet online


moncler jackets


kings jerseys


jordan shoes


barcelona jersey


cheap jordans


kate spade outlet


montblanc pens


michael kors outlet


ray ban sunglasses


true religion outlet


ugg boots


polo ralph lauren


coach outlet


knicks jerseys


pandora charms sale clearance


toms shoes


air jordan 3


timberwolves jerseys


north face jackets


cheap jordans


air max 90


cheap jordans


ugg boots


air jordan release dates


grizzlies jerseys


nba jerseys


true religion outlet


cazal sunglasses


yeezy boost


spurs jerseys


prada shoes


ugg boots


asics shoes


nike outlet


air max 90


suicoke sandals


canada goose jackets


tory burch outlet


christian louboutin outlet


cleveland cavaliers jersey


adidas crazy


uggs outlet


nobis outlet


true religion jeans


coach outlet online


indianapolis colts jerseys


cheap jordans


michael kors


tory burch outlet


20181009lck
 
  
04:48, 27 ноември 2018 # 2
NO AVATAR

manolo blahnik


hermes belt


louboutin shoes


canada goose


ferragamo shoes


north face


nike shoes


jordan shoes


asics shoes


jordan shoes


adidas yeezy


red bottom shoes


ralph lauren uk


champion clothing


adidas superstar


christian louboutin outlet


supreme


christian louboutin shoes


christian louboutin shoes


clarks shoes


basketballl shoes


adidas nmd


nike air max


ecco shoes


louboutin shoes


hermes belt


michael kors outlet


christian louboutin shoescoach outlet


ugg outlet clearance


louboutin shoes


soccer shoes


kate spade outlet


lacoste polo


ray ban sunglasses


ralph lauren polo


mlb jerseys


nike shoes


nhl jersey


canada goose outlet


ugg outlet


red bottom shoes


ugg boots clearance


christian louboutin


canada goose jackets


coach factory outlet


giuseppe zanotti


clarks outlet


jordan 4


coach outlet


fitflops clearance


longchamp outlet


coach handbags


stussy


coach outlet


nike shoes outlet


off white jordan


nike tn


ralph lauren polo


vibram five fingers


tory burch outlet


coach outlet


salomon shoes


nike huarache


jordan 8


coach outlet online


hugo boss


canada goose outlet


supreme clothing


skechers shoes


fitflops clearance


kate spade outlet


new balance shoes


pandora charms


air max 90


canada goose outlet


coach factory outlet


prada shoes


hogan shoes


coach outlet online


pandora jewelry


ralph lauren polo


ugg boots outlet


salomon shoes


canada goose outlet


canada goose jacket


ray ban sunglasses


kate spade outlet


christian louboutin shoes


ugg boots


reebok outlet


air max 90


north face


kate spade outlet


coach outlet


christian louboutin outlet


ugg outlet


nike clothing


moncler outlet


christmas presents


zzzzz2018.11.27
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Решения за IoT и умен град допълват портфолиото на Cambium Networks"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки