Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

50 камери осигуряват денонощно видеонаблюдение в Перник

Системата, изградена от Мтел, разчита регистрационни номера и алармира при нередности.
662 прочитания, 0

Съвременна система за видеонаблюдение заработи в Перник, като целта й е да направи градът по-сигурно място за живот, съдействайки за намаляване на престъпността и нарушаването на обществения ред, съобщиха от МВР.

Системата бе представена от кмета на града Вяра Церовска, която уточни, че заедно с ръководството на ОДМВР-Перник са определени и точките за наблюдение. На представянето присъства вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, както и Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби” на Мтел.

Системата бе представена от кмета на града Вяра Церовска, която уточни, че заедно с ръководството на ОДМВР-Перник са определени и точките за наблюдение. На представянето присъства вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, както и Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби” на Мтел. Снимка: МВР

Прочетете още: В Пловдив заработи система за видеонаблюдение и контрол на автомобилите

Новата мрежа, изградена от Мтел, включва 50 камери за денонощно видеонаблюдение, които са монтирани в различни точки на града. Устройствата засичат данни за МПС чрез разчитане на регистрационни номера, имат възможност за периметрова охрана, както и аларми при засичане на нередности, допълват от оператора.

„Видеонаблюдението беше една от нашите основни задачи при встъпването ми в длъжност. Надявам се да успеем и да намалим престъпността, да осигурим едно по-сигурно място, да направим хората по-отговорни и по-ангажирани”, коментира Вяра Церовска.

В центъра на Перник са разположени 14 стационарни и 3 моторизирани камери, с аналитичен софтуер, който подпомага охранителната дейност. Ситуационният център е изграден в областната дирекция на МВР. Ръководството на МВР на място се е запознало с възможностите на софтуера – функции за издирване и разпознаване на номера на автомобили, както и анализ на интензивността на движението и адекватно разпределение на пътните патрули. „Това е пореден добър пример в държавата, заяви вътрешния министър и подчерта, че видеонаблюдението ще даде повече сигурност на хората и ще помага ОДМВР-Перник по-добре и ефективно да си върши работата.“

Кадри от камерите за видеонаблюдение в Перник. Снимка: МВР

На срещата на министър Радев със служителите от областната дирекция на МВР Перник е бил повдигнат и въпросът както за видеонаблюдениeто в другите населени места, така и за монтиране на камери за засичане на скорост. „Работим в тази посока, търсят се варианти част от парите, които се събират при пътнотранспортни произшествия, да остават за населените места. Местната власт също ще прецени какви средства би могла да отдели за закупуването на камери“, е заявил министър Радев.

„Решенията за видеонаблюдение, които предлагаме, помагат на много общини у нас да осигурят по-спокоен живот на своите жители и да се справят много по-бързо с проблемите с престъпността”, допълни Иван Иванов от Мтел. Перник е една от 132 общини у нас, с която Мтел си партнира, като предлага пълно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, фиксирани услуги, ИКТ решения, услуги за сигурност и наблюдение, обясни Иванов.

По данни на МВР в края на 2017 г. системата за видеонаблюдение, която телекомът е интегрирал в Монтана, е помогнал за залавянето на престъпници чрез засичане на данни за МПС. Наскоро пак в Монтана Мтел представи умни решения за градска среда, базирани на технологията Narrowband IoT (NB-IoT).

(15.05.2018)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"50 камери осигуряват денонощно видеонаблюдение в Перник"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване