Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Orange ще тества 5G в Румъния и Франция

Плановете на френската телеком група включват разработка на нова смарт антена и писта за тестване на автономни коли.
704 прочитания, 0

Orange планира серия от 5G експерименти във Франция и Румъния, подготвяйки се за „технологичния квантов скок“ към 5G, по думите на ръководството на френската телеком група. Orange Group, която притежава редица оператори в 8 страни в Европа и редица пазари в Африка и Близкия изток, ще проведе едногодишни 5G тестове във Франция, пилотен проект във фиксирана 5G мрежа в Румъния. Освен това компанията ще финансира разработка на нова смарт антена и създаването на състезателна писта за тестване на автономни коли.

Най-мащабният експеримент на Orange в областта на 5G свързаността от край до край ще започне в Лил и близо до Дуе в средата на тази година. Операторът заяви, че подготовката вече е започнала, а самите тестове ще се проведат след като регулаторът одобри окончателно схемата.

Очаква се технологията да подобри услугите за добавена реалност, да поддържа все по-масовото използване на мултимедийно съдържание, както и да предложи на компаниите опорна среда за локални безжични мрежови проекти.

Прочетете още: AT&T изненада конкурентите с планове за стартиране на 5G през 2018 г.

През втората половина на 2018 г. Orange ще тества високоскоростен широколентов достъп, базиран на 5G, в Румъния, като ще си сътрудничи със Samsung и Cisco. Операторът се надява, че 5G ще се използва за поддържане на свързаността при временни индустриални мрежи, включително на строителни обекти.

За да ускори развитието на автономното шофиране, Orange планира да инсталира мрежа 4G+ на състезателната писта Autodrome de Linas-Montlhery, където ще проведе мащабен тест на технологията V2X (от автомобила към всички останали обекти). Тестът ще се осъществи заедно с компанията UTAC CERAM, а целта е създаването на по-модерна технология за свързани коли, която да е достъпна до 2030 г.

Снимка: Orange

Подготвяйки се за широкообхватните търговски 5G мрежи през 2020 г., Orange разработва с Nokia и Kathrein нова технология за смарт антена, която ще подобри потребителското изживяване. Новите антени ще поддържат и 4G, и 5G, като ще се използват в съществуващите радиокули.

Orange заяви, че вече работи в тясно сътрудничество с няколко корпоративни клиенти, с които е идентифицирала няколко бизнес сценария за 5G, като им предлага и 4G базирани тестови версии. Сред тях са индустриална автоматизация и иновации, включително използване на дронове за проучване на инциденти и пожари.

Мари-Ноел Жего-Лавесиер, изпълнителен директор на Orange, отговаряща за иновациите, маркетинга и технологиите, разкри важното значение на тестовете за 5G преди пускането на комерсиални мрежови услуги. Тя добави, че когато е била разработвана технологията 4G, фокусът е бил върху постигане на максимални скорости, без да се мисли какво се случва в периферията на обхвата, докато при 5G от жизнено важно значение е хомогенното 5G покритие. Според Жего-Лавесиер останалите сектори, в които технологията ще бъде полезна, са транспортът, производството, здравеопазването и развлекателната индустрия.

(08.02.2018)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Orange ще тества 5G в Румъния и Франция"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване