Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Проблемите със сигурността на IoT – заплаха за индустрията и потребителите

Едва 23% от специалистите по сигурността сканират свързаните устройства, които достъпват корпоративната мрежа, за зловреден код, сочи проучване на Pwnie Express
1264 прочитания, 3

Тъй като експлозивният растеж на технологиите, свързани с концепцията “Интернет на нещата” (IoT), със сигурност ще продължи още дълго време, бизнес, доставчици и потребители трябва да се научат да се справят с проблемите, произтичащи от факта, че светът е по-свързан от всякога, а те потенциално могат да доведат до сериозни последициОсновната заплаха за сигурността при IoT идва от това, че всъщност няма централен проблем, който да бъде решен - IoT е по-сложна материя от традиционната ИТ инфраструктура и много често устройствата са съставени от хардуер и софтуер на различни производители.

Има три основни области на сигурността при IoT - устройства, мрежи и базови системи (back-end). Всички те са потенциални цели и затова е нужно особено внимание, смята главният анализатор на Forrester Мерит Максим. Към днешна дата първата група получава лъвския пай от вниманието на специалистите, тъй като огромният брой различни производители, много от които не правят достатъчно, за да защитят своите устройства, превръщат сигурността в сериозен проблем на ниво IoT.


1


"В IoT няма монопол от рода на Wintel (Windows и Intel) като в света на настолните компютри, който носи със себе си по-хомогенна среда. Обикновено IoT устройствата използват вграден Linux или различни негови разновидности, което създава “слепи точки” в кибер защитата, тъй като някои операционните системи не отговатят на професионалните изисквания към ИТ сигурността”, коментира Максим.

Нещо повече, голяма част от играчите на IoT пазара, които активно се фокусират върху защитата, обръщат повече внимание на ниво мрежа и базови системи, отколкото на самите устройства”, добавя Стейси Кук, отговарящ за изследванията на IoT в IDC. По думите ѝ това доколко ще задълбаят компаниите в подсигуряването на своите устройства зависи от преценката им за инвестициите и времето, които са готови да вложат в тази посока, особено при наличието на толкова много различни видове системи и архитектури.

Адресиране на заплахата

Специализираните в сферата на кибер сигурността компании правят всичко възможно да се придържат към променящия се характер на заплахите, които грозят IoT. Организации като Pwnie Express - които правят инструменти за тестове за проникване – постоянно се опитват да се адаптират към новите предизвикателства.

"В началото тестовите устройства бяха нещо като дюбели в стена – сериозни прикрити - тъй като етичните хакери в повечето случаи не искаха да е очевидно, че екосистемата е подложена на тест", разказва Мат Уилямсън, главен технически директор на Pwnie Express.

Най-новият и най-голям модул пък е ситуиран в центъра за данни на клиента и следи за необичаен трафик през Wi-Fi, Bluetooth и множество други видове безжични мрежи, тъй като именно мрежите са основна потенциална цел за злонамерените хакери. Уилямсън обаче е категоричен, че често усилията за обезпечаване на сигурността няма как да се насочат в една посока, особено когато различните клиенти имат различни съображения.

"Тъй като имаме доста широк набор от сфери, които покриваме, е трудно да определим коя от тях е най-важна. Някои от нашите клиенти са по-загрижени за Bluetooth връзката, която използват много устройства. Други пък са притеснени от наличието на нерегламентирани точки за достъп в корпоративните си мрежи (Rogue AP)", обяснява още Уилямсън.

Изследвания: Сигурността на IoT е основен проблем

Ако не друго, то ИТ светът поне разбра мащаба на проблема, пред който е изправен, сочат резултатите от няколко скорошни проучвания. Докладът на Pwnie за 2017 - "Интернет на злите неща" - който обхваща 800 професионалисти в сферата на сигурността, установява, че 84% от респондентите са на мнение, че инцидентът с ботнета Mirai, който порази огромен брой лошо защитени устройства, предимно цифрови охранителни камери, впрегнати в извършването на DDoS атаки през 2016 г., са променили виждането им за заплахите, пред които е изправен IoT. 92% пък смятат, че този проблем ще се превърне в основно предизвикателство пред индустрията.


2


Изглежда, че това мнение е продиктувано и от факта, че изграждането на политика на компаниите в тази посока е все още в началния си етап - едва 23% от специалистите по сигурността, които наблюдават свързаните устройства, влизащи в техните офиси, заявяват, че ги сканират за зловреден код, а две трети от респондентите отговарят, че не са сигурни за общия брой на свързаните устройства, които достъпват техните мрежи.

В същото време, проучване, проведено от Forbes сред 500 ръководители на компании, констатира, че респондентите класират IoT като най-важната нововъзникваща технология, изпреварваща дори роботиката и AI. Една трета от тях пък заявяват, че сигурността е най-сериозният проблем, пред който е изправена тя.

Според Мерит Максим от Forrester част от причината за това е, че последиците от пробив в IoT потенциално носят много по-сериозни последствия от традиционните компютърни престъпления. Той дава пример със сцена от телевизионния сериал “Homeland”, в която героят умира, след като неговият пейсмейкър става жертва на хакерска атака, като според експерта това е всичко друго, но не и пресилено.

"Подобна атака може да бъде реализирана не само на теория. IoT има различна динамика от традиционния онлайн свят, където става дума само за кражби на самоличност или информация с цел парична печалба. Пробив в IoT лесно може да доведе до потенциална загуба на живот", предупреждава Максим.

Общи платформи свързват устройствата към базовите системи

Традиционният начин за свързване на IoT устройства към базовите системи е чрез персонализирани платформи. Към днешна дата обаче по-голямата част от тях - 57% - се внедряват през общи платформи, които могат да бъдат приложени към повечето сценарии за разгръщане, сочи проучванеto на Стейси Крук от IDC.

Водещи компании като Google и Microsoft правят тази опция още по-достъпна с предлаганите от тях услуги Google Cloud и Azure IT, които предоставят именно такива платформи.

"Наистина е добра идея да използваме обща платформа за изграждане на IoT приложения, вместо да се налага да създаваме персонализирана среда за всеки отделен случай", смята Крук и добавя, че се наблюдава тенденция на нарастваща употреба на този тип платформи, което е положителна новина. Последните проучвания на IDC сочат, че 57% от IoT устройствата използват подобна платформа, като повечето от тях са разположени на ръба на слоя - нова част от стека, която се намира между крайното устройство и центъра за данни. Пример за това е хъб-система, която анализира данни и управлява свързаните устройства на ниво персонал.


3


Периферните изчисления също са особено важна част от IoT, тъй като много приложения - особено тези, които са чувствителни към работни забавяния в мрежата - не могат да чакат данните да преминат през целия цикъл от крайната точка до центъра за данни и обратно, за да предприемат действия. Следователно, IoT хъбовете и други свързани устройства ще поемат част от изчислителните и управленските слабости и ще освободят допълнително място в стека, за да могат да бъдат приложени функциите за сигурност.

"Все по-често данните ще бъдат събирани в крайните точки. В по-широк план, платформата на IoT е архитектура, създадена с оглед на сигурността, но не и като основен фокус. Има налични възможности за откриване на заплахи, но те обикновено се предлагат като допълнителни услуги, а не като основни компоненти на платформата”, обяснява Крук, като добавя, че сигурността на IoT определено трябва да бъде организиран подход към цялата екосистема.

Препоръчителни действия

Има ограничен брой действия, които повечето потребителите могат да предприемат, но най-важните стъпки на ниво устройство са две:

- Никога не използвайте устройства с пароли по подразбиране.

- Убедете се, че всяка част от софтуера на устройството подлежи на корекция при наличие на грешки – веднъж компрометирано, устройство, в което не могат да бъдат нанесени корекции от разстояние, се превръща в отворена врата за нерегламентиран достъп до цялата система.

Но каквито и мерки да бъдат взети от потребители, доставчици и производители, атаките ще продължат.

"Започнахме да виждаме глоби, налагани на компании за медицински устройства, и други за нарушения на неприкосновеността на личния живот, така че можем да кажем, че в регулаторната сфера вече има някакво движение. За съжаление, вероятно ще има нужда от още по-сериозни регулации, ако самата индустрия не се задейства", смята Максим.

(26.01.2018)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:36, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

coach outlet


michael kors outlet


cartier outlet


ferragamo shoes


christian louboutin outlet


tory burch outlet


basketball shoes


christian louboutin shoes


mulberry bags


christian louboutin shoes


ray ban sunglasses


air huarache


air jordan 4


nike store


michael kors outlet


polo outlet


louboutin shoes


uggs outlet


canada goose jackets


kate spade outlet


burberry outlet


asics shoes


nike air max 2015


adidas trainers


nike roshe


canada goose jackets


nuggets jerseys


yeezy boost 350


coach outlet online


ray ban sunglasses


canada goose outlet


pandora outlet


nike shoes


coach outlet


canada goose coats


true religion jeans


nba jerseys


ugg outlet


ray ban sunglasses


coach factory outlet


cavaliers jerseys


cheap jordans


coach outlet


uggs outlet


pandora charms sale clearance


michael kors handbags


timberwolves jerseys


true religion jeans


tory burch outlet


polo ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


moncler jackets


ray ban sunglasses


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


pandora charms


air max 1


mcm outlet


canada goose outlet


kobe bryant shoes


ray ban sunglasses


canada goose outlet


canada goose jackets


coach outlet


ray ban sunglasses


polo outlet


coach outlet


coach outlet


longchamp handbags


nike pas cher


warriors jerseys


swarovski outlet


nike store uk


uggs


ugg outlet


canada goose outlet


coach factory outlet


moncler outlet


rayban sunglasses


polo outlet


polo ralph lauren


nike shoes


cheap football shirts


canada goose outlet


adidas uk


true religion outlet


oakley sunglasses


kate spade outlet


ugg outlets


coach outlet


ugg boots


oakley sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


kate spade outlet


jordan shoes


bulls jerseys


birkenstock outlet


ray ban sunglasses


supreme clothing


ray-ban sunglasses


polo outlet


air huarache


prada shoes


new balance shoes


canada goose outlet


coach outlet online


ray bans


ecco shoes


cheap snapbacks


uggs outlet


canada goose jackets


nike air max 90


coach factory outlet


denver broncos jerseys


oakley sunglasses


christian louboutin online


coach outlet online


pandora outlet


chrome hearts outlet


coach outlet


mavericks jerseys


canada goose outlet


christian louboutin outlet


nfl jerseys


kobe 9


ray ban sunglasses


salomon shoes


ray ban sunglasses


polo ralph lauren


coach outlet store online


nobis outlet


kobe shoes


nike pas cher


longchamp handbags


tory burch outlet


converse shoes


michael kors outlet online


canada goose outlet


christian louboutin outlet


ray ban sunglasses


chicago blackhawks jerseys


michael kors wallets


michael kors outlet


canada goose outlet


mbt shoes


asics pas cher


fitflops sale clearance


cheap snapbacks


canada goose jackets


soccer jerseys


michael kors


michael kors outlet


canada goose jackets


soccer shoes


fitflops sale clearance


air jordan pas cher


coach outlet


pandora charms


mulberry handbags


longchamp bags


ferragamo shoes


supreme clothing


canada goose outlet


cheap jerseys


hornets jerseys


coach outlet


polo ralph lauren


michael kors outlet


mulberry handbags


canada goose jackets


cheap nfl jerseys


fitflops


ugg boots clearance


oakley sunglasses


michael kors


swarovski crystal


oakley sunglasses


michael kors handbags


polo ralph lauren


suns jerseys


ralph lauren polo


coach outlet


uggs outlet


michael kors outlet


canada goose parka


ray ban sunglasses


moncler jackets


kevin durant shoes


polo ralph lauren


new balance pas cher


air max 90


mont blanc pens


ysl outlet


canada goose jackets


pandora outlet


polo ralph lauren


canada goose outlet


polo ralph lauren


coach factory outlet


 
  
05:40, 01 март 2018 # 2
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

yeezy boost


ugg outlet


air max trainers


fitflops shoes


canada goose jackets


marc jacobs outlet


michael kors


oakley sunglasses


air max 90


football shirts


prada sunglasses


pandora outlet


coach outlet


christian louboutin outlet


fitflops sale


pistons jerseys


canada goose outlet


michael kors handbags


ralph lauren pas cher


oakley sunglasses


michael kors outlet


cheap jordans


polo ralph lauren


prada outlet


hermes belt


uggs outlet


nike foamposite


grizzlies jerseys


swarovski outlet


mulberry handbags


coach outlet online


longchamp solde


michael kors outlet


swarovski outlet


ray ban sunglasses


coach outlet


oakley sunglasses


tory burch outlet


nike shoes


coach outlet


coach outlet


nike roshe one


michael kors outlet online


nba jerseys


soccer jerseys


polo ralph lauren


ugg outlet


oakley sunglasses


air jordan pas cher


ugg outlet


coach outlet


fred perry polo shirts


lacoste soldes


coach factory outlet


mulberry bags


michael kors outlet


adidas wings


ed hardy clothing


polo outlet


true religion jeans


lacoste polo shirts


birkenstock sandals


oakley sunglasses


nike outlet


oakley sunglasses wholesale


jordan shoes


thunder jerseys


canada goose outlet


louboutin pas cher


ralph lauren polo


coach outlet online


ralph lauren outlet


oakley sunglasses


nba jerseys


polo ralph lauren


michael kors uk


true religion jeans


fitflops outlet


ferragamo outlet


ugg outlet


michael kors outlet


ugg boots


air max 90


ugg outlet


magic jerseys


coach handbags


rayban sunglasses


christian louboutin outlet


nfl jerseys


oakley sunglasses


kate spade outlet


giuseppe zanotti outlet


michael kors outlet


ferragamo outlet


trailblazers jerseys


polo outlet


adidas nmd


prada handbags


michael kors handbags


kings jerseys


supreme clothing


michael kors outlet


oakley sunglasses


coach outlet


kate spade outlet


reebok outlet store


polo ralph lauren


links of london


jordan shoes


lebron james shoes


longchamp outlet


pandora charms


celtics jerseys


air max 90


nike trainers


ferragamo outlet


michael kors outlet


oakley sunglasses


burberry outlet


mulberry sale


christian louboutin outlet


nike factory outlet


longchamp outlet


mont blanc pens


polo ralph lauren


nike shoes


new balance pas cher


canada goose outlet


oakley sunglasses


vans shoes


true religion outlet


denver broncos jerseys


polo ralph lauren


mulberry handbags


oakley sunglasses


michael kors outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses


michael kors


nhl jerseys


michael kors outlet


air max uk


longchamp handbags


ralph lauren polo shirts


christian louboutin shoes


coach canada


tory burch outlet


true religion jeans


nfl jersey wholesale


michael kors outlet


cheap nhl jerseys


oakley sunglasses


polo outlet


canada goose outlet


mulberry outlet


kate spade outlet


oakley sunglasses


true religion jeans


dansko shoes


true religion outlet


pandora jewelry


cheap mlb jerseys


nets jerseys


polo outlet


canada goose jackets


mont blanc pens


canada goose outlet


bottega veneta outlet


coach outlet online


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


nike shoes


swarovski crystal


hermes outlet


valentino outlet


pandora charms


coach outlet online


true religion uk


bucks jerseys


mulberry outlet


coach outlet


chrome hearts outlet


puma outlet


pandora outlet


hawks jerseys


kate spade outlet


jordan shoes


polo ralph lauren


nike outlet


lakers jerseys


michael kors outlet


jordan shoes


true religion outlet


true religion jeans


ferragamo outlet


canada goose jackets


longchamp handbags


canada goose outlet


michael kors handbags


coach outlet


 
  
10:56, 02 април 2018 # 3
NO AVATAR
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
cheap nmd
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes

cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
air jordans for sale
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Jordan 12
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Jordan 12
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Jordans For Sale
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Jordans For Sale
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Jordans Men
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Jordans Online
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Jordans Shoes
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Puma Shoes
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Real Yeezys
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Under Armour Shoes
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Under Armour Shoes
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Yeezy Boost 350 v2
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Cheap Yeezy v2
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Jordans For Cheap
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoes
cheap jordans
cheap yeezy shoes
Cheap yeezys
Jordan Shoes Cheap
cheap jordan 11
cheap yeezy boost 350
cheap nike air max
cheap nike shoes
cheap lebrons
cheap jordan shoeshttp://www.topsneakerwholesale.com/
http://www.adidasultraboost.uk/
http://www.adidasyeezy.us.org/
http://www.cheapsnapbackhats.us.com/
http://www.cheapyeezys.fr/
http://www.yeezysboost350.fr/
http://www.adidasyeezy.uk/
http://www.soronshop.com/
http://www.cheapairmax2018.co.uk/
http://www.dearlover.us/
http://www.kickstmall.com/
http://www.adidasultraboost.fr/
http://www.adidasyeezy.fr/
http://www.adidasyeezy350boost.uk/
http://www.adidasyeezy350boost.us.org/
http://www.cheapyeezy350boost.us/
http://www.yeezy350boost.uk.com/
http://www.yeezyboost350.fr/
http://www.yeezyboost350.com.de/
http://www.yeezyboost350forsale.co.uk/
http://www.yeezyboost350forsale.us.org/
http://www.yeezyboost.me.uk/
http://www.yeezyshoes.it/
http://www.yeezyshoes.me.uk/


Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Проблемите със сигурността на IoT – заплаха за индустрията и потребителите"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване