Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Руският регулатор разреши 5G тестове на втори оператор

Ростелеком получи допълнителен радиочестотен ресурс в обхватите 3.4GHz, 3.8GHz, 24.25GHz и 29.5GHz.
987 прочитания, 0

Ростелеком стана вторият руски оператор, който получи „зелена светлина“ за тестването на 5G услуги, след като Държавната комисия за радиочестоти (ГКРЧ) на Русия даде на компанията допълнителен радиочестотен ресурс.

С този ход регулаторът създаде необичайната ситуация, при която два от четирите големи мобилни оператори в Русия ще могат да тестват мрежи от следващо, пето поколение. Другият телеком, който вече прове да тестове в радиочестотен диапазон, подходящ за 5G, e МегаФон.

Прочетете още: AT&T изненада конкурентите с планове за стартиране на 5G през 2018 г.

Комисията е дала разрешение на Ростелеком да използват ресурси от РЧ спектър в диапазоните 3.4GHz, 3.8GHz, 24.25GHz и 29.5GHz. Тя обаче отхвърли подобна заявка на МТС и отложи решението на искането на другия голям оператор Beeline (Вимпелком), пише в. Коммерсант.

Регулаторът не е приел общо за целия пазар решение за използването на радиочестотния обхват 3400–3800 MHz и 24,25–29,5 GHz за тестване на 5G заради възражения на ФСО и космическата агенция „Роскосмос“, пише в протокола от заседанието на комисията, проведено в края на декември 2017 г. Одобрена е цялата заявка на Ростелеком, частично е удовлетворено и искането на Националния изследователски институт по технологии и телекомуникации (НИИТС), който ще провежда тестове само в милиметровите обхвати около 25 GHz, 32 GHz, 41GHz и 66 до 71 GHz на територията на Москва.

Руският регулатор осигури на МегаФон спектър в обхвата 3,4 до 3,8 GHz, 25.25GHz и 29.50GHz още през юли 2017, които операторът смята да използва в серия от тестови 5G зони по време на Световното първенство по футбол през тази година, което ще се проведе това лято в страната.

Ростелеком ще разгърне няколко тестови 5G зони, включително в музея Ермитаж. В същото време отпуснатият честотен диапазон се разглежда като приоритетен за развитието на 5G в Европа и други региони, като има голяма вероятност именно за тези радиочестоти да бъдат създадени първите устройства от пето поколение, коментира специалист по 5G в Ericsson Русия.

МегаФоин и Ростелеком вече обявиха през ноември 2017 г. стратегическо партньорство, което покрива съвместната разработка на 5G мрежи в стремежа за намаляване на разходите на двете компании. 

(19.01.2018)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Руският регулатор разреши 5G тестове на втори оператор"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване