Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Най-важните дефиниции в областта на Интернет на нещата

Networkworld България - брой 6, 2017 г. / Мрежови технологии
Стандарти, протоколи и технологии за IoT
732 прочитания, 2

Появата на коренно различна технология, особено мащабна област като интернет на нещата (IoT), е съпътствана често от почти непонятна освен за тесните специалисти „смесица“ от протоколи, стандарти и технологии. Ще се опитаме да премахнем част от мъглата, с надеждата да направим „езика на Интернет на нещата“ малко по-ясен.

 • 6LoWPAN – Вероятно най-мъчителното съкращение от тази отличаваща се група. 6LoWPAN означава „IPv6 през персонални мрежи с ниска мощност“. Идеята е да се задоволят хората, които казват, че няма „Интернет“ на нещата без интернет протокол, така че това по същество е IPv6 версията на Zigbee и Z-wave.
 • AMQP (Advanced Message Queuing Protocol) – AMQP е стандарт с отворен код, който позволява на различни приложения да разговарят помежду си във всяка мрежа и от всяко устройство. AMQP е част от многобройни предложения за интегриране на междуплатформен софтуер, включително Windows Azure Service Bus на Microsoft, RabbitMQ на VMware и IBM MQlight. Първоначално той бе разработена от финансовия сектор за бърза M2M комуникация, но започна да се използва и в проекти за Интернет на нещата.
 • Различни типове Bluetooth (Blueteeth?) – Има две основни форми на повсеместния протокол за безжична комуникация Bluetooth, използван за Интернет на нещата. Разнообразни стандарти се използват в различни видове интелигентни джаджи за дома - от свързани хладилници до тонколони в душ кабината и умни ключалки на врати. Bluetooth Low Energy, често наричан просто BLE, е малко по-привлекателен за по-големите мрежи от свързани устройства, в които животът на батерията не е ограничаващ фактор. И двата формати бяха актуализирани през декември 2016 г. до Bluetooth 5, разширявайки ефективния набор от Bluetooth устройства и повишавайки тяхната пропусквателна способност.
 • Клетъчни данни – Това не е най-ефикасният от гледна точка на потребяваната енергия начин, но има огромно количество IoT внедрявания, които използват безжичните данни от клетъчните оператори като тип транспортен слой.
 • CoAP (Constrained Application Protocol) – Този Интернет протокол е проектиран за употреба с ограничени устройства, т.е. онези, които разполагат с малка изчислителна мощ. Той е част от официалните стандарти на IEEE (Internet Engineering Task Force) и както подсказва името, работи добре с малки цифрови проекти като умно осветление или цифрови публични реклами (digital signage).
 • DDS (Data Distribution Service) – Това е друг стандарт за междуплатформен софтуер подобен на AMQP, но този е създаден от групата Object Management Group. Този консорциум на технологичната индустрия е създаден още през 1989 с цел създаване на стандарти за управление на разпределени обекти. DDS използва система от “теми” – типове информация, познати на системата като „температура на котела” или „скорост на поточната лента“, за да предостави информация на други възли, проявяващи „интерес“ към тази тема, като в идеалния случай се избягва нуждата от сложно мрежово програмиране.
 • HomeKit – HomeKit е собствен контролен механизъм на Apple за умни домашни уреди. Той показва обичайния за Apple проблем да работи много добре тогава, когато важните части от системата за направени от Apple. Той е досаден ако не притежавате Apple TV или iPad, но пък демонстрира уменията на Apple да прави нещата лесни за настройка и употреба.
 • IoTivity – IoTivity е проект с отворен код, който се опитва да създаде стандартен софтуерен слой за свързване на IoT устройства, подкрепен от купчина големи технологични производители, включително Microsoft, Intel, Qualcomm, LG и Samsung. Проектът „погълна“ и групата AllSeen Alliance, създала конкурентния стандарт AllJoyn, през октомври 2016 г. и двете системи вече са оперативно съвместими.
 • JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) – Олекотен вариант на файловия формат JSON, предназначен да осигури лесен начин за преместване на машинно четими данни в мрежа от устройства, които могат да форматират информацията си по различен начин.
 • LoRaWAN – LoRa се отнася до собственическа безжична технология за чипове, предназначена за използване в нискоенергийно WAN внедряване. Технологията LoRaWAN е подобна на Sigfox (и се конкурира с нея) , въпреки че LoRa Alliance е консорциум от компании, а не отделна корпорация.
 • MQTT (MQ telemetry transport) – MQTT е протокол за публикуване / абониране за съобщения, предназначен за използване в ситуации, в които устройствата, които говорят помежду си, имат ограничена компютърна мощ или са свързани чрез ненадеждни мрежи или мрежи с отложено времезакъснение. Този протокол прави онова, което трябва да се направи много добре, но приложението му се ограничава от факта, че въвеждането на строги мерки за сигурност може да е трудно заради леката природа на протокола.
 • NFC (Near-field communication) – Най-маломощната от нискоенергийните мрежи е налична от много време и не е изненадващо, че тя е подходяща за използване в приложения за Интернет на нещата. Всичко, което може да бъде поставено близо до обекта, с който се очаква да взаимодейства и няма нужда от изпращане или получаване на голямо количество информация, е подходящо за NFC.
 • Physical Web – Physical Web е създадена от Google концепция, която поддържа „бързи и безпроблемни взаимодействия с физически обекти и местоположения“. Тя използва протокол, наречен Eddystone, за да „излъчва“ свързаност чрез Bluetooth Low Energy, като идеята е, че можете просто да отидете до паркинг автомата и да платите цифрово или да получите информация за магазин, като сканирате павилиона му с телефона си.
 • SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) – SCADA е налична от далечните вече времена на големите машини (мейфреймите), като описва ранните опити за систематизиран компютризиран контрол през индустриални, промишлени и тежкотранспортни приложения. По-старото поколение SCADA мрежи често са доста незащитени, тъй като са проектирани за лесна употреба, а не за повишена сигурност.
 • Sigfox – Sigfox е едновременно съкращение за патентована, теснолентова, нискоенергийна WAN технология и името на френската компания, която го прави. Патентованата природа на технологията е необичайна (макар и не уникална) за пространството LPWAN, но бизнес моделът на Sigfox е различен от този на повечето други компании. Идеята изглежда е да действа като вид мобилен IoT оператор, предоставяйки мрежово покритие по заявка на всеки, който иска да внедри IoT приложение.
 • SMS – Обикновеното старо кратко текстово съобщение може да е напълно приемлива комуникационна среда за голяма географска област, като същевременно има известен толеранс по отношение на времезакъснението. Шведската компания за борба с вредителите Anticimex например разполага с интелигентни капани, които информират нейните специалисти за дейността на гризачите чрез SMS.
 • Thread – Thread е протокол за мрежова връзка с ниска енергийна консумация, включващ 6LoWPAN, създаден от група, ръководена от Nest Labs, дъщерното дружество на Google. Вероятно си спомняте за нейния интелигентен термостат Nest, който може би е първият интелигентен домашен уред. От лятото на 2016 г. вариант на спецификацията с отворен код е достъпен за разработчиците под името OpenThread.
 • TR-069 (Technical Report 069) – Това е спецификация на Broadband Forum, който описва протокола CWMP, проектиран да помага на потребителите отдалечено да конфигурират и управляват домашно оборудване през IP мрежа. Този документ датира от началото на столетието и е бил разработен първоначално, за да помогне на кабелните оператори да управляват отдалечено цифровите приемници.
 • Weave – Weave е софтуерен слой на Google и Nest за умния дом. Той е създаден с мисъл за гъвкавост и сигурност, дори за частично ограничени устройства, като е базиран на съществуващата Android платформа на Google. Той е с частично отворен код – Google публикува т.нар. “част от опорните компоненти“ от Weave в GitHub.
 • Web Thing Model – Това е идея на консорциума World Wide Web за физическа IoT рамка, която използва съществуващата уеб технология за свързване на устройства, вместо да разчита на персонализирани, „не-уеб“ протоколи.
 • XMPP (eXtensible Messaging and Presence Protocol) – Ясен случай на „злоупотреба“ с акроним. XMPP започна живота си като Jabber, стандарт за отворен код за чат клиенти, който получи популярен сред играчите на определени онлайн ролеви игри. Оттогава той се превърна в стандарт на IETF с широк спектър от разширения и реализации, много от които са насочени към фундаменталната функционалност на IoT като откриване на датчици и провизиране на услуги.
 • Zigbee – Zigbee е мрежов протокол за безжични решетъчни (mesh) мрежи, като може да се похвали с рядката комбинация от голяма живот на батерията и прилична защита благодарение на вграденото 128-битово криптиране. Тези положителни характеристики са частично „неутрализирани“ от ниската максимална скорост за предаване на данни и относително малкия обхват. Има много приложения на ограничени откъм функционалност устройства, за които технологията е подходяща. Zigbee също е стандарт IEEE 802.15.4, който осигурява висока степен на оперативна съвместимост.
 • Z-wave – Подобно на Zigbee Z-wave е безжична мрежова технология с малък радиообхват и ниска енергийна консумация, което се използва основно за приложения като умни домашни устройства. Стандартизирана е от ITU.

Прочетете още: Бъдещето на Интернет на нещата през 2018 г.


(21.12.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:42, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

true religion outlet


denver broncos jerseys


polo ralph lauren


mulberry handbags


oakley sunglasses


michael kors outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses


michael kors


nhl jerseys


michael kors outlet


air max uk


longchamp handbags


ralph lauren polo shirts


christian louboutin shoes


coach canada


tory burch outlet


true religion jeans


nfl jersey wholesale


michael kors outlet


cheap nhl jerseys


oakley sunglasses


polo outlet


canada goose outlet


mulberry outlet


kate spade outlet


oakley sunglasses


true religion jeans


dansko shoes


true religion outlet


pandora jewelry


cheap mlb jerseys


nets jerseys


polo outlet


canada goose jackets


mont blanc pens


canada goose outlet


bottega veneta outlet


coach outlet online


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


nike shoes


swarovski crystal


hermes outlet


valentino outlet


pandora charms


coach outlet online


true religion uk


bucks jerseys


mulberry outlet


coach outlet


chrome hearts outlet


puma outlet


pandora outlet


hawks jerseys


kate spade outlet


jordan shoes


polo ralph lauren


nike outlet


lakers jerseys


michael kors outlet


jordan shoes


true religion outlet


true religion jeans


ferragamo outlet


canada goose jackets


longchamp handbags


canada goose outlet


michael kors handbags


coach outlet


ugg outlet


christian louboutin outlet


true religion jeans


michael kors handbags


hermes birkin


tory burch outlet


ralph lauren polo shirts


longchamp pliage


pandora outlet


nike trainers


longchamp solde


polo ralph lauren


reebok trainers


asics pas cher


moncler outlet


pelicans jerseys


nike air force 1


mac makeup


coach outlet online


herve leger outlet


coach factory outlet


polo outlet


michael kors outlet


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


michael kors outlet


adidas outlet store


kate spade outlet


swarovski outlet


barbour outlet


ugg boots


oakley sunglasses


lakers jerseys


true religion jeans


michael kors outlet


oakley sunglasses


michael kors outlet


pandora outlet


ray ban sunglasses


cheap jordans


fitflops sale


knicks jerseys


mont blanc pens


michael kors outlet


heat jerseys


ralph lauren polo shirts


nfl jerseys wholesale


supreme clothing


nfl jerseys


tory burch outlet


fitflops


76ers jerseys


burberry outlet


nike blazer pas cher


cheap jerseys


canada goose jackets


canada goose outlet


nike trainers


burberry outlet


michael kors outlet online


ray ban sunglasses


nfl jerseys


coach outlet


michael kors outlet


true religion jeans


moncler outlet


pandora jewelry


coach outlet canada


coach outlet


clippers jerseys


michael kors outlet


ugg outlet


longchamp pas cher


nike air max


raptors jerseys


ralph lauren polo


michael kors outlet


montblanc pens


canada goose outlet


pandora charms


ugg outlet


pandora charms


cheap jordans


ugg outlet


cheap nfl jerseys


supra shoes


rockets jerseys


cazal sunglasses


michael kors bags


michael kors outlet


jazz jerseys


louboutin shoes


ferragamo outlet


pacers jerseys


cheap nfl jerseys


nike shoes


oakley sunglasses


coach factory outlet


pandora charms sale clearance


polo ralph lauren


polo ralph lauren


adidas nmd


coach handbags


christian louboutin outlet


true religion jeans


michael kors outlet


fitflops sale clearance


coach outlet online


tory burch outlet


canada goose outlet


wizards jerseys


ray ban sunglasses


canada goose jackets


oakley sunglasses


jordan shoes


ugg outlet


ugg boots


canada goose jackets


jordan shoes


futbol baratas


longchamp outlet


michael kors outlet


hermes outlet


cleveland cavaliers jersey


spurs jerseys


tods outlet


christian louboutin outlet


nike free 5


polo shirts


Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Най-важните дефиниции в областта на Интернет на нещата"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване