Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Най-важните дефиниции в областта на Интернет на нещата

Networkworld България - брой 6, 2017 г. / Мрежови технологии
Стандарти, протоколи и технологии за IoT
1283 прочитания, 4

Появата на коренно различна технология, особено мащабна област като интернет на нещата (IoT), е съпътствана често от почти непонятна освен за тесните специалисти „смесица“ от протоколи, стандарти и технологии. Ще се опитаме да премахнем част от мъглата, с надеждата да направим „езика на Интернет на нещата“ малко по-ясен.

 • 6LoWPAN – Вероятно най-мъчителното съкращение от тази отличаваща се група. 6LoWPAN означава „IPv6 през персонални мрежи с ниска мощност“. Идеята е да се задоволят хората, които казват, че няма „Интернет“ на нещата без интернет протокол, така че това по същество е IPv6 версията на Zigbee и Z-wave.
 • AMQP (Advanced Message Queuing Protocol) – AMQP е стандарт с отворен код, който позволява на различни приложения да разговарят помежду си във всяка мрежа и от всяко устройство. AMQP е част от многобройни предложения за интегриране на междуплатформен софтуер, включително Windows Azure Service Bus на Microsoft, RabbitMQ на VMware и IBM MQlight. Първоначално той бе разработена от финансовия сектор за бърза M2M комуникация, но започна да се използва и в проекти за Интернет на нещата.
 • Различни типове Bluetooth (Blueteeth?) – Има две основни форми на повсеместния протокол за безжична комуникация Bluetooth, използван за Интернет на нещата. Разнообразни стандарти се използват в различни видове интелигентни джаджи за дома - от свързани хладилници до тонколони в душ кабината и умни ключалки на врати. Bluetooth Low Energy, често наричан просто BLE, е малко по-привлекателен за по-големите мрежи от свързани устройства, в които животът на батерията не е ограничаващ фактор. И двата формати бяха актуализирани през декември 2016 г. до Bluetooth 5, разширявайки ефективния набор от Bluetooth устройства и повишавайки тяхната пропусквателна способност.
 • Клетъчни данни – Това не е най-ефикасният от гледна точка на потребяваната енергия начин, но има огромно количество IoT внедрявания, които използват безжичните данни от клетъчните оператори като тип транспортен слой.
 • CoAP (Constrained Application Protocol) – Този Интернет протокол е проектиран за употреба с ограничени устройства, т.е. онези, които разполагат с малка изчислителна мощ. Той е част от официалните стандарти на IEEE (Internet Engineering Task Force) и както подсказва името, работи добре с малки цифрови проекти като умно осветление или цифрови публични реклами (digital signage).
 • DDS (Data Distribution Service) – Това е друг стандарт за междуплатформен софтуер подобен на AMQP, но този е създаден от групата Object Management Group. Този консорциум на технологичната индустрия е създаден още през 1989 с цел създаване на стандарти за управление на разпределени обекти. DDS използва система от “теми” – типове информация, познати на системата като „температура на котела” или „скорост на поточната лента“, за да предостави информация на други възли, проявяващи „интерес“ към тази тема, като в идеалния случай се избягва нуждата от сложно мрежово програмиране.
 • HomeKit – HomeKit е собствен контролен механизъм на Apple за умни домашни уреди. Той показва обичайния за Apple проблем да работи много добре тогава, когато важните части от системата за направени от Apple. Той е досаден ако не притежавате Apple TV или iPad, но пък демонстрира уменията на Apple да прави нещата лесни за настройка и употреба.
 • IoTivity – IoTivity е проект с отворен код, който се опитва да създаде стандартен софтуерен слой за свързване на IoT устройства, подкрепен от купчина големи технологични производители, включително Microsoft, Intel, Qualcomm, LG и Samsung. Проектът „погълна“ и групата AllSeen Alliance, създала конкурентния стандарт AllJoyn, през октомври 2016 г. и двете системи вече са оперативно съвместими.
 • JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) – Олекотен вариант на файловия формат JSON, предназначен да осигури лесен начин за преместване на машинно четими данни в мрежа от устройства, които могат да форматират информацията си по различен начин.
 • LoRaWAN – LoRa се отнася до собственическа безжична технология за чипове, предназначена за използване в нискоенергийно WAN внедряване. Технологията LoRaWAN е подобна на Sigfox (и се конкурира с нея) , въпреки че LoRa Alliance е консорциум от компании, а не отделна корпорация.
 • MQTT (MQ telemetry transport) – MQTT е протокол за публикуване / абониране за съобщения, предназначен за използване в ситуации, в които устройствата, които говорят помежду си, имат ограничена компютърна мощ или са свързани чрез ненадеждни мрежи или мрежи с отложено времезакъснение. Този протокол прави онова, което трябва да се направи много добре, но приложението му се ограничава от факта, че въвеждането на строги мерки за сигурност може да е трудно заради леката природа на протокола.
 • NFC (Near-field communication) – Най-маломощната от нискоенергийните мрежи е налична от много време и не е изненадващо, че тя е подходяща за използване в приложения за Интернет на нещата. Всичко, което може да бъде поставено близо до обекта, с който се очаква да взаимодейства и няма нужда от изпращане или получаване на голямо количество информация, е подходящо за NFC.
 • Physical Web – Physical Web е създадена от Google концепция, която поддържа „бързи и безпроблемни взаимодействия с физически обекти и местоположения“. Тя използва протокол, наречен Eddystone, за да „излъчва“ свързаност чрез Bluetooth Low Energy, като идеята е, че можете просто да отидете до паркинг автомата и да платите цифрово или да получите информация за магазин, като сканирате павилиона му с телефона си.
 • SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) – SCADA е налична от далечните вече времена на големите машини (мейфреймите), като описва ранните опити за систематизиран компютризиран контрол през индустриални, промишлени и тежкотранспортни приложения. По-старото поколение SCADA мрежи често са доста незащитени, тъй като са проектирани за лесна употреба, а не за повишена сигурност.
 • Sigfox – Sigfox е едновременно съкращение за патентована, теснолентова, нискоенергийна WAN технология и името на френската компания, която го прави. Патентованата природа на технологията е необичайна (макар и не уникална) за пространството LPWAN, но бизнес моделът на Sigfox е различен от този на повечето други компании. Идеята изглежда е да действа като вид мобилен IoT оператор, предоставяйки мрежово покритие по заявка на всеки, който иска да внедри IoT приложение.
 • SMS – Обикновеното старо кратко текстово съобщение може да е напълно приемлива комуникационна среда за голяма географска област, като същевременно има известен толеранс по отношение на времезакъснението. Шведската компания за борба с вредителите Anticimex например разполага с интелигентни капани, които информират нейните специалисти за дейността на гризачите чрез SMS.
 • Thread – Thread е протокол за мрежова връзка с ниска енергийна консумация, включващ 6LoWPAN, създаден от група, ръководена от Nest Labs, дъщерното дружество на Google. Вероятно си спомняте за нейния интелигентен термостат Nest, който може би е първият интелигентен домашен уред. От лятото на 2016 г. вариант на спецификацията с отворен код е достъпен за разработчиците под името OpenThread.
 • TR-069 (Technical Report 069) – Това е спецификация на Broadband Forum, който описва протокола CWMP, проектиран да помага на потребителите отдалечено да конфигурират и управляват домашно оборудване през IP мрежа. Този документ датира от началото на столетието и е бил разработен първоначално, за да помогне на кабелните оператори да управляват отдалечено цифровите приемници.
 • Weave – Weave е софтуерен слой на Google и Nest за умния дом. Той е създаден с мисъл за гъвкавост и сигурност, дори за частично ограничени устройства, като е базиран на съществуващата Android платформа на Google. Той е с частично отворен код – Google публикува т.нар. “част от опорните компоненти“ от Weave в GitHub.
 • Web Thing Model – Това е идея на консорциума World Wide Web за физическа IoT рамка, която използва съществуващата уеб технология за свързване на устройства, вместо да разчита на персонализирани, „не-уеб“ протоколи.
 • XMPP (eXtensible Messaging and Presence Protocol) – Ясен случай на „злоупотреба“ с акроним. XMPP започна живота си като Jabber, стандарт за отворен код за чат клиенти, който получи популярен сред играчите на определени онлайн ролеви игри. Оттогава той се превърна в стандарт на IETF с широк спектър от разширения и реализации, много от които са насочени към фундаменталната функционалност на IoT като откриване на датчици и провизиране на услуги.
 • Zigbee – Zigbee е мрежов протокол за безжични решетъчни (mesh) мрежи, като може да се похвали с рядката комбинация от голяма живот на батерията и прилична защита благодарение на вграденото 128-битово криптиране. Тези положителни характеристики са частично „неутрализирани“ от ниската максимална скорост за предаване на данни и относително малкия обхват. Има много приложения на ограничени откъм функционалност устройства, за които технологията е подходяща. Zigbee също е стандарт IEEE 802.15.4, който осигурява висока степен на оперативна съвместимост.
 • Z-wave – Подобно на Zigbee Z-wave е безжична мрежова технология с малък радиообхват и ниска енергийна консумация, което се използва основно за приложения като умни домашни устройства. Стандартизирана е от ITU.

Прочетете още: Бъдещето на Интернет на нещата през 2018 г.


(21.12.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:42, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

true religion outlet


denver broncos jerseys


polo ralph lauren


mulberry handbags


oakley sunglasses


michael kors outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses


michael kors


nhl jerseys


michael kors outlet


air max uk


longchamp handbags


ralph lauren polo shirts


christian louboutin shoes


coach canada


tory burch outlet


true religion jeans


nfl jersey wholesale


michael kors outlet


cheap nhl jerseys


oakley sunglasses


polo outlet


canada goose outlet


mulberry outlet


kate spade outlet


oakley sunglasses


true religion jeans


dansko shoes


true religion outlet


pandora jewelry


cheap mlb jerseys


nets jerseys


polo outlet


canada goose jackets


mont blanc pens


canada goose outlet


bottega veneta outlet


coach outlet online


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


nike shoes


swarovski crystal


hermes outlet


valentino outlet


pandora charms


coach outlet online


true religion uk


bucks jerseys


mulberry outlet


coach outlet


chrome hearts outlet


puma outlet


pandora outlet


hawks jerseys


kate spade outlet


jordan shoes


polo ralph lauren


nike outlet


lakers jerseys


michael kors outlet


jordan shoes


true religion outlet


true religion jeans


ferragamo outlet


canada goose jackets


longchamp handbags


canada goose outlet


michael kors handbags


coach outlet


ugg outlet


christian louboutin outlet


true religion jeans


michael kors handbags


hermes birkin


tory burch outlet


ralph lauren polo shirts


longchamp pliage


pandora outlet


nike trainers


longchamp solde


polo ralph lauren


reebok trainers


asics pas cher


moncler outlet


pelicans jerseys


nike air force 1


mac makeup


coach outlet online


herve leger outlet


coach factory outlet


polo outlet


michael kors outlet


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


michael kors outlet


adidas outlet store


kate spade outlet


swarovski outlet


barbour outlet


ugg boots


oakley sunglasses


lakers jerseys


true religion jeans


michael kors outlet


oakley sunglasses


michael kors outlet


pandora outlet


ray ban sunglasses


cheap jordans


fitflops sale


knicks jerseys


mont blanc pens


michael kors outlet


heat jerseys


ralph lauren polo shirts


nfl jerseys wholesale


supreme clothing


nfl jerseys


tory burch outlet


fitflops


76ers jerseys


burberry outlet


nike blazer pas cher


cheap jerseys


canada goose jackets


canada goose outlet


nike trainers


burberry outlet


michael kors outlet online


ray ban sunglasses


nfl jerseys


coach outlet


michael kors outlet


true religion jeans


moncler outlet


pandora jewelry


coach outlet canada


coach outlet


clippers jerseys


michael kors outlet


ugg outlet


longchamp pas cher


nike air max


raptors jerseys


ralph lauren polo


michael kors outlet


montblanc pens


canada goose outlet


pandora charms


ugg outlet


pandora charms


cheap jordans


ugg outlet


cheap nfl jerseys


supra shoes


rockets jerseys


cazal sunglasses


michael kors bags


michael kors outlet


jazz jerseys


louboutin shoes


ferragamo outlet


pacers jerseys


cheap nfl jerseys


nike shoes


oakley sunglasses


coach factory outlet


pandora charms sale clearance


polo ralph lauren


polo ralph lauren


adidas nmd


coach handbags


christian louboutin outlet


true religion jeans


michael kors outlet


fitflops sale clearance


coach outlet online


tory burch outlet


canada goose outlet


wizards jerseys


ray ban sunglasses


canada goose jackets


oakley sunglasses


jordan shoes


ugg outlet


ugg boots


canada goose jackets


jordan shoes


futbol baratas


longchamp outlet


michael kors outlet


hermes outlet


cleveland cavaliers jersey


spurs jerseys


tods outlet


christian louboutin outlet


nike free 5


polo shirts


 
  
04:03, 29 юни 2018 # 3
NO AVATAR

adidas superstar


adidas outlet


nike air max


oakley sunglasses


new balance shoes


michael kors


vans outlet


kate spade


cheap timberland boots


nike outlet store


christian louboutin


nike air max 2017


balenciaga sneakers


fitflop


boy london clothing


ai max


nike blazer


jordan


insanity workout


timberland pas cher


sac longchamp


mont blanc pens


miu miu shoes


karen millen


germany world cup jersey


roshe run


nike roshe run


cheap jerseys


jimmy choo shoes


jordan 6


ralph lauren


vibram fivefingers


reebok outlet


asics gel


beats headphones


pandora uk


air max


nike air force 1


iphone x case


abercrombie


lululemon outlet


sac michael kors


fitflops


nike roshe run


herve leger dresses


longchamp outlet


oakley vault


links of london uk


true religion


ray ban sunglasses


montre pas cher


argentina world cup jersey


nike air max


tod shoes


jordan 3


michael kors


nike uk


coach outlet


louboutin


montres


celine handbags


true religion jeans


adidas outlet store


michael kors uk


supra shoes


air jordan


kobe 9 elite


new balance


ed hardy


jordan 1


kenzo clothing


lunette ray ban


nike vapor max


adidas superstar


nike blazer


air max


adidas shoes


ysl


mulberry


ralph lauren


england world cup jersey


chloe handbags


nike air max


softball bats


ferragamo


kobe bryant shoes


instyler


parajumpers


polo ralph lauren


prada


hermes


supra shoes


nike free


nike roshe


soccer jerseys


fendi


ralph lauren outlet


prada outlet


mizuno


nike air max


nike kyrie 2


burberry outlet


jordan xx9


timberland shoes


michael jordan


mulberry handbags


sac vanessa bruno


ferragamo shoes


iphone cases


longchamp pas cher


gucci shoes


ferragamo


bcbg


adidas clothing


tiffany jewelry


scarpe hogan


swarovski jewelry


ray ban


ralph lauren outlet


louboutin pas cher


pandora bracciali


converse


michael kors


toms outlet


nike free run


adidas originals


coach factory outlet


ray ban pas cher


beats dre


cheap oakley sunglasses


air force


fendi bag


michael kors


christian louboutin


asics trainers


dansko outlet


lululemon outlet


air max


omega watches


lunette oakley


furla handbags


nike air max


nike free


lacoste shoes


lebron 11


belgium world cup jerseys


oakley sunglasses


mac makeup


tommy hilfiger


adidas outlet store


nike factory outlet


nike air max


guess canada


gucci belt


adidas running shoes


adidas outlet store


nike free


replica watches


burberry


coach outlet


mizuno


abercrombie


cartier bracelet


dolce & gabbana


nike air max


nike free


roshe run


nike pas cher


jordan


stuart weitzman


true religion outlet


reebok shoes


tn pas cher


skechers sneakers


portugal world cup jersey


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


nike free run


michael kors outlet


rolex watches


lebron shoes


mac cosmetics online


jordan


adidas soccer cleats


hermes bags


thomas sabo uk


adidas trainers uk


flip flops


nike free run


toms shoes


france world cup jersey


converse all stars


spain world cup jersey


air jordan


longchamp handbags


ghd hair straighteners


michael kors handbags


bottega veneta


air max 90


air max 95


ai max


goyard handbags


kevin durant shoes


mont blanc pens


guess


air max


adidas slides


roty burch outlet


mac makeup


converse


burberry


timberland boots


versace handbags


polo lacoste pas cher


polo ralph lauren


cheap jordans


new balance shoes


michael kors outlet


swarovski gioielli


ray ban sunglasses


stuart weitzman shoes


nike outlet


oakley sunglasses


michael kors factory outlet


puma shoes


manolo blahnik shoes


mizuno running shoes


coach outlet online


longchamp handbags


marc jacobs


pandora jewelry


cheap wedding dresses


michael jordan


nike store


vans pas cher


yeezy shoes


michael kors canada


lebron james shoes


dansko shoes


louboutin outlet


nike roshe run


rolex watches


oakley sunglasses


orologi rolex


kates pade outlet online


polo ralph lauren


nike air max 90


bcbg max azria


nike huarache


jordan 11


salomon shoes


prom dresses


cheap wedding dresses


tommy hilfiger pas cher


air max 2018


louboutin


jordan pas cher


jordan


reebok shoes


christian louboutin


michael kors outlet online


replica watches


michael kors outlet


new balance femme


jordan 5


nike air max 97


mac cosmetics


ray ban sunglasses


replica watches


bijoux swarovski


nike soccer shoes


true religion


polo ralph lauren


hollister


ray ban sunglasses


marc jacobs


pandora jewelry


wedding dress


guess factory


adidas flip-flops


cheap oakley sunglasses


oakley uk


ray ban


pandora bijoux


hogan shoes


jordans


tory burch


nike mercurial


giuseppe zanotti outlet


hogan


prada handbags


fitflops outlet


true religion jeans


nike air max


nike mercurial superfly


cheap jordan shoes


pandora charms


nike air max


adidas outlet store


air force


new balance


gucci outlet


burberry sale


nike outlet


ray ban sunglasses


jordans


blazer nike


asics running


jordan 4


air max


michael kors uk


nike clothing


michael jordan


tory burch


timberland boots


nike air max


bottega veneta


nike roshe


louboutin


nfl jerseys


polo ralph lauren


true religion outlet


ray ban occhiali


nike shoes


occhiali oakley


air max plus


new balance soldes


asics gel


nike shoes


converse chuck taylor


beats headphones


marc jacobs handbags


montre homme


valentino


converse shoes


christian louboutin


cheap jerseys


burberry handbags


brazil world cup jersey


converse uk


kate spade uk


vans outlet


jordan 12


basketball shoes


sac michael kors


oakley pas cher


tommy hilfiger


longchamp


nike air


hermes birkin


longchamp outlet


clarks shoes


swarovski


barbour


adidas zx flux


softball bats


burberry outlet


chaussure nike


air max 90


vans scarpe


chrome hearts jewelry


dolce & gabbana


2018.6.29xukaimin
 
  
05:15, 27 ноември 2018 # 4
NO AVATAR

manolo blahnik


hermes belt


louboutin shoes


canada goose


ferragamo shoes


north face


nike shoes


jordan shoes


asics shoes


jordan shoes


adidas yeezy


red bottom shoes


ralph lauren uk


champion clothing


adidas superstar


christian louboutin outlet


supreme


christian louboutin shoes


christian louboutin shoes


clarks shoes


basketballl shoes


adidas nmd


nike air max


ecco shoes


louboutin shoes


hermes belt


michael kors outlet


christian louboutin shoescoach outlet


ugg outlet clearance


louboutin shoes


soccer shoes


kate spade outlet


lacoste polo


ray ban sunglasses


ralph lauren polo


mlb jerseys


nike shoes


nhl jersey


canada goose outlet


ugg outlet


red bottom shoes


ugg boots clearance


christian louboutin


canada goose jackets


coach factory outlet


giuseppe zanotti


clarks outlet


jordan 4


coach outlet


fitflops clearance


longchamp outlet


coach handbags


stussy


coach outlet


nike shoes outlet


off white jordan


nike tn


ralph lauren polo


vibram five fingers


tory burch outlet


coach outlet


salomon shoes


nike huarache


jordan 8


coach outlet online


hugo boss


canada goose outlet


supreme clothing


skechers shoes


fitflops clearance


kate spade outlet


new balance shoes


pandora charms


air max 90


canada goose outlet


coach factory outlet


prada shoes


hogan shoes


coach outlet online


pandora jewelry


ralph lauren polo


ugg boots outlet


salomon shoes


canada goose outlet


canada goose jacket


ray ban sunglasses


kate spade outlet


christian louboutin shoes


ugg boots


reebok outlet


air max 90


north face


kate spade outlet


coach outlet


christian louboutin outlet


ugg outlet


nike clothing


moncler outlet


christmas presents


zzzzz2018.11.27
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Най-важните дефиниции в областта на Интернет на нещата"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки