Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Мобилният широколентов достъп ще продължи да доминира и в 5G ерата

Networkworld България - брой 6, 2017 г. / Мобилни технологии
118 прочитания, 0

Усъвършенстваните мобилни широколентови услуги ще се развият като доминиращ пазарен сегмент за операторите и ерата на 5G мрежи, показва новото проучване на Ericsson. Същевременно още в края на тази година LTE ще се превърне във водещата технология за достъп, добавят от компанията в най-новия си доклад за мобилността.

1 млрд. 5G абонати до 2023 г.

Подготовката за 5G върви с пълна сила и редица оператори се снабдяват с оборудване за търговски старт, като това е накарало анализаторите на Ericsson да прогнозират поне 1 милиард 5G абонаменти до 2023 г. Само преди 5 месеца прогнозите сочеха около 500 млн. 5G абонаменти в края на 2022 г.

Прочетете още: През 2018 г. технологиите ще станат по-човечни

Ericsson отбелязват, че 1 млрд. 5G връзки са повече от очакваните от други анализатори, но това се дължи на убеждението на компанията, че стандартите ще бъдат готови по-рано и ще видим първите реални внедрявания още през 2018 г.

Макар че от Ericsson все още не са разделили IoT връзките според различния тип обслужващи ги технологии, в доклада се посочва, че през 2023 г. в света ще има 20 милиарда свързани IoT устройства, но само 1,7 милиарда от тях ще са снабдени с модул за клетъчна комуникация. До края на 2017 г. се очаква монтирането на поне 500 млн. IOT устройства с клетъчна свързаност, като през 2023 г. основните мрежи, които ще осигуряват тази мобилна връзка, ще са LTE и 5G, пише още в доклада.

При създаването на архитектурата за 5G повечето оператори, доставчици и пазарни анализатори акцентират върху потенциала на технологията за многобройни бизнес модели и приложения, излизащи далече извън възможностите на 4G и 3Г

Ericsson дава впечатляващи примери в областта на автомобилите, промишлеността, енергетиката, комуналните услуги и здравеопазването заедно обаче с мобилния широколентов достъп, като тези сектори ще се възползват най-рано от предимствата на 5G.4G превзема света

Ericsson са установили, че общият трафик от данни в мобилните мрежи е нараснал с 65% за периода Q3 2016 до Q3 2017, като броят на LTE абонаментите „расте много бързо“. През третото тримесечие на тази година броят на мобилните абонати е достигал общо 7,8 милиарда в целия свят, като LTE абонаментите е нараснал за една година с над 700 млн., надхвърляйки 2,6 млрд. в края на септември т.г. Към тази дата общият брой на мобилните широколентови абонаменти е близо 5,2 милиарда. Очаква се средногодишният темп на растеж на мобилния широколентов достъп да е 9 на сто за периода 2017-2023 г., като при LTE клиентите нарастването ще е по-динамично – с 13 на сто, като в края на периода техният брой ще е над 5,47 милиарда.

Ericsson смята, че LTE се очаква да стане доминиращата технология за достъп още в края на 2017 г., докато в предишния доклад от юни Ericsson смяташе, че това ще се случи чак през 2018 г. Трафикът от мобилни данни продължава да расте, като в края на септември т.г. Е достигнал 14 екзабайта на месец, а до 2023 г. се очаква да се увеличава с 42% на година, надхвърляйки 110 екзабайта/месечно. Основният дял ще продължи да се пада на трафика от смартфоните, като мобилното видео ще се увеличава с 50 на сто годишно. Социалните мрежи са другият основен фактор са нарастващия мобилен трафик, като средногодишният темп в тази категория ще е 34 на сто, добавят от Ericsson.


(21.12.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Мобилният широколентов достъп ще продължи да доминира и в 5G ерата"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 съгласно общи условия за ползване