Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Обновената мрежа се нуждае от модерно управление и на екипите по поддръжка

Networkworld България - брой 6, 2017 г. / Тема на броя
За системата за управление на заявките, екипите, хората и автомобилите и какви показатели се измерват обяснява Недялко Димитров, директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка на мрежата“ във Vivacom.
2016 прочитания, 5

Владимир Владков

Цялата мобилна и фиксирана мрежа на Vivacom вече е обновена, но нейното адекватно обслужване има голямо значение за работата на мрежата и за имиджа на компанията. Обслужване на мрежата обхваща както отстраняване на повреди и осъществяване на промени, така и предоставяне на услуги на бизнес клиентите и крайните потребители. Организацията за поддръжка трябва да обхваща всяко събитие в мрежата, коментира Недялко Димитров.

Увеличаването на броя базови станции означава, че нараства и броят на backhaul линиите, свързване с опорната мрежа най-често с високоскоростна оптика при капацитетите, за които говорим в 4G. Всичко това предполага една доста голяма оптична мрежа с всички съоръжения и предизвикателството да ги поддържаме в работоспособно състояние.

Прочетете още: Vivacom и Nokia изградиха LoRa базирана Iot мрежа в София

Недялко Димитров, директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка на мрежата“ във Vivacom.

Клиентите стават все по-чувствителни към предоставяните услуги, защото много от тях използват медия базирани услуги. Всички гледат видео, общуват през приложения, използвайки услуги за данни. Това означава, че всяка промяна на параметрите на мрежата се усеща от клиентите и съответно трябва да осигурим необходимата организация събитията в мрежата да бъдат отработени в минимални срокове и с необходимото качество.

Това е причината да еволюираме и начина, по който измерваме нашата работа, и да преминем от KPI на мрежата и на организацията към KQI (Key Quality Indicators) индикатори, които показват какво усеща клиентът. Тези индикатори измерват процесите от край до край – в периода, през който клиентът ползва услугата, когато услугата е засегната от повреда или друго събитие и до момента, в който услугата е възстановена към очакваното от клиента поведение. Това е начинът, по който мерим и нашата работа.


Предизвикателствата са много

Дирекция „Експлоатация и поддръжка на мрежата“ разполага с над 2000 души персонал, като над три четвърти от тях не „работят на бюро“, т.е. те са в движение – на обекти, при клиенти, при физическата мрежа. Така че трябва да имаме ясна видимост като организация тези хора какво правят, дали ефективно използват своето време и дали изпълняват задачите си с необходимото качество, като се стремим да им помогнем чрез инструменти, обучения, материали, логистика.

Това е много сериозно предизвикателство, което решаваме с различни средства. Сред тях са специализирани софтуери, които управляват задачите на хората. Софтуерите все пак са инструмент и зависи как ще го използваме. При нас са едни от най-сложните внедрявания на софтуер за управление на екипи както заради броя на екипите, така и заради голямото разнообразие от поддържани дейности. Поддържаме както различна инфраструктура – кабелна и канална мрежа, така и токозахранване, активно оборудване, базови станции, централни офиси, опорни възли. Освен това поддържаме и предоставяме услуги на крайни клиенти.

Всички тези обекти на обслужване имат различни изисквания. Начинът, по който се справяме с една кабелна повреда, е съвсем различен от обслужването на една базова станция например. Изискват се различни умения, различна е динамиката. Някои събития могат да изчакат, а други трябва да се случат в точно определено време, например уговорена среща с клиент за даден ден и час. Когато имаме инфраструктурен проблем, засягащ много клиенти, трябва да реагираме в минимални срокове, за да възстановим услугите, които минават през съответния мрежов елемент.

Всичко това поставя сериозни изисквания и към софтуера, с който управляваме цялата сервизна дейност.

Затова използваме софтуери, които на базата на електронни карти с алгоритми за определяне на най-ефективните маршрути по улиците подреждат по оптимален начин графиците на екипите. По този начин в рамките на наличния ресурс от хора и автомобили успяваме да обслужваме всички възникнали събития. Това е валидно както за крайни клиенти, така и за цялата инфраструктура, включително всевъзможни повреди, профилактики, промени. Тоест всичко, което се случва в мрежата, се дължи и на намесата на полевите служители, било променящи наклона на антената, инсталиращи платка или надграждащи даден хардуер.

Имаме много сериозни нива на обслужване в сравнение с други оператори в Европа от подобен мащаб. В този смисъл нивата ни обслужване са конкурентни - например повреди при крайни клиенти се отстраняват още същия ден в над 50% от случаите. В сравнение с подобни услуги в ЕС това ниво е няколко пъти по-динамично. Българите имат голяма диаспора в големите европейски градове и знаят от познати и приятели за колко време се отстранява повреда на DSL връзка например.

Причините за високите изисквания към нивата на обслужване са много, средата у нас е доста конкурентна и това е довело до еволюция на обслужването. Българският потребител получава обслужване на много високо ниво на сравнително ниски цени. Това се осъзнава от много клиенти, защото всички знаят срещу месечните си такси какво качество и какви скорости и приложения получават в сравнение с алтернативни услуги в Западна Европа например.


Обучение за новите технологии

Високоскоростните услуги за достъп разчитат на мрежи от типа оптика до дома, до сградата (FTTx), но те изискват много големи инвестиции. Ние фокусираме инвестиции си там, където има бизнес смисъл. Стартирахме с големите градове, след това преминахме към по-малките. В момента имаме сериозен инвестиционен проект в по-малки селища, където ще продължи изграждането на връзката до клиента с FTTn и VDSL технологии за селища над 2000 жители. Това не е ултимативно решение, но е ефективно от гледна точка на крайните клиенти, които по този начин ще могат да получават модерни комуникационни услуги, включително IP телевизия с HD канали. За големите над, 20 000 жители, разчитаме изцяло на оптична инфраструктура до сградата или дома на клиента.

Еволюцията на мрежите означава, че трябва да има трансформация и в организирането на екипите. За да посрещнем тези предизвикателства, ние се стремим да поддържаме необходимите знания на хората, като провеждаме постоянни програми за обучение за новите технологии. Стандартизирането на оборудването в модернизираната ни инфраструктура „се компенсира“ от нарастването на броя обекти, които трябва да бъдат поддържани.

От една страна, хората трябва да имат познания за новите технологии, а от друга, работа им става по-динамична, тъй като трябва да свършат по-стандартни дейности, но на повече обекти.

Затова начинът, по който управляваме къде се намират хората, по какъв начин е подреден графикът им, така че максимално ефективно да обслужват задачите, които са възникнали в тяхната зона, се оказва изключително важна задача.

Тези събития са ежедневие за нас. Пускането на LTE на 900 MHz например беше свързано с физическата корекция на конфигурациите и подмяната на антени на над 1200 сайта. Само посещението на 1200 сайта в кратки срокове изисква сериозна логистика.


Бъдещето е в самообслужването

Self Care, Self Install – този принцип в бъдеще ще се прилага във все по-голям мащаб. Начинът на обслужване на крайни клиенти претърпява еволюция. При крайните потребители мрежите се усложняват значително. Дори в дома вече има десетки устройства, свързани към мрежата, и без да разполагате със „умен дом“ в крайния му вид. Сред тях са смартфони, телевизори, таблети, няколко компютъра, геймърски конзоли, мрежови сървъри за съхранение, камери за наблюдение. Едно време интернет доставчиците имаха по-малко устройства, отколкото днес в някои апартаменти.

Поддръжката на такъв тип сложни домашни мрежи се оказва невъзможна само с усилията на оператора. Налага се еволюция в посока баланс между дейностите, които извършва клиентът сам, и тези, които извършва операторът.

С навлизането на Интернет на нещата, когато всичко ще е свързано, включително свързани лампи, хладилници, вероятно ще трябва да се намери разумен баланс, така че ние да помогнем на клиента да изпълнява функция на „умни ръце“. Не очакваме потребителят да има пълното познание за технологиите и какво да прави, а с помощта на оператора и чрез цифрови канали за комуникация, било то видео, приложения и телефонна поддръжка, да му помогнем да си реши голяма част от простите задачи, които възникват в домашната мрежа. По този начин заедно с клиента сме една цяла екосистема, която ще осигурява много високи нива на обслужване.

Ако клиентът трябва да рестартира телевизора или хладилника и очаква да бъде посетен от техник, това логично означава повече време без услуга и недобри нива на обслужване, дори е възможно да има такса за това посещение. Технологията е налична, всички имат смарт устройства и могат на тях да ползват приложения, които да ги съветват какво да направят. С няколко прости стъпки ще проверят какво е състоянието на тяхната мрежа или как да направят някои конфигурации. В бъдеще може да се появят и приложения с добавена реалност, така че потребителят, гледайки през камерата, да бъде насочван какво да пипне и какво да промени. Това е насоката, в която ще еволюира „полевата дейност“. Технологично е възможно, все още не съществуват реализации, но има стъпки в тази насока.

От самото възникване на услуги за достъп до интернет във Vivacom те бяха облачно базирани, преди да съществува този термин. Клиентът получава оборудване с кратка инструкция как да го включи, след това се логва в портал, който го съветва за всички необходими настройки, включително за WiFi мрежа, за статични IP адреси, за антивирусни програми. В противен случай на клиента щяха да са му нужни познания как работи рутерът, познания за мрежата. Така че от старта на широколентовите услуги ние предоставяме тези знания под формата на облачна услуга.

Интернет на нещата носи ново предизвикателство с огромния брой устройства, макар и по-прости. За да работи всяко от тях, то трябва да се включи, да се конфигурира през облачен софтуер, евентуално през няколко години ще е нужна смяна на батерията му. Предизвикателството е, че тези устройства ще са много.

Не е задължително всички те да си говорят през мрежата на оператора. В рамките на завода или на дома може да работи и локална мрежа за такива устройства. Нашата роля като оператор е да дадем на клиентите онова, от което имат нужда. Несигурността се състои в това, че клиентите още не знаят какво точно ще искат и как ще еволюират всички тези разнообразни възможности, затова за нас е важно да изберем правилните вертикали и да намерим точната ниша.

Бизнесът за оператора в този случай се крие в това да притежава нужното ноу-хау. В общия случай клиентът предпочита да не се задълбочава в ненужни неща, а да се фокусира върху използването на услугите. Така че в сферата на Интернет на нещата има пазарен потенциал, но засега той не се е материализирал. Доколкото има вече такива клиенти, те са по-скоро фенове, но това не е масовият потребител.


Обучението

По отношение на хората всички тези технологични промени поставят сериозно предизвикателство, свързано с промяната в квалификацията, както и с начина на мислене. Еволюцията, която преминаваме и като организация, и като умения, също е много сериозна. През 2003 г. БТК предоставяше само телефонна услуга, след това започна да предлага широколентов интернет и мобилни услуги, след това се появи оптиката, след това DTH и IP телевизия, мобилните мрежи бяха модернизирани до 3G, 4G. В момента предоставяме портфолио от услуги, които са технологично и концептуално несъвместими с тези отпреди 13-14 години.

За да имаме голяма организация от хора, която да се справи с всички събития, свързани с тези услуги, това изисква много труд и дългосрочна и постоянна стратегия в посока да развиваме знанията и уменията на хората. Означава да подбираме хора, които гледат в бъдещето и които успяват да се справят с онова, което пазарът иска от нас. Вторият момент е да ги държим мотивирани, да ги обучаваме, да им даваме правилните инструменти и материали навреме, за да сме адекватни като работодател. Но за да сме конкурентни на пазара, всичко това трябва да става на разумна за оператора цена. Успешната стратегия е да намерим правилния баланс.

Този път е труден, на практика вървим непрекъснато „по ръба“ - от една страна, има риск да изостанем и алтернативните оператори и конкурентите да ни изпреварят, а от друга страна, стои рискът да правим промените и да модернизираме мрежата и нейната поддръжка, но на твърде висока цена. Постигнатите резултати и като пазарна ситуация, като ръст на абонатите, като увеличаващо се портфолио от услуги, не на последно място и като нива на обслужване на клиентите показват, че успяваме да балансираме по правилния начин, заключи Недялко Димитров.

(21.12.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:40, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

yeezy boost


ugg outlet


air max trainers


fitflops shoes


canada goose jackets


marc jacobs outlet


michael kors


oakley sunglasses


air max 90


football shirts


prada sunglasses


pandora outlet


coach outlet


christian louboutin outlet


fitflops sale


pistons jerseys


canada goose outlet


michael kors handbags


ralph lauren pas cher


oakley sunglasses


michael kors outlet


cheap jordans


polo ralph lauren


prada outlet


hermes belt


uggs outlet


nike foamposite


grizzlies jerseys


swarovski outlet


mulberry handbags


coach outlet online


longchamp solde


michael kors outlet


swarovski outlet


ray ban sunglasses


coach outlet


oakley sunglasses


tory burch outlet


nike shoes


coach outlet


coach outlet


nike roshe one


michael kors outlet online


nba jerseys


soccer jerseys


polo ralph lauren


ugg outlet


oakley sunglasses


air jordan pas cher


ugg outlet


coach outlet


fred perry polo shirts


lacoste soldes


coach factory outlet


mulberry bags


michael kors outlet


adidas wings


ed hardy clothing


polo outlet


true religion jeans


lacoste polo shirts


birkenstock sandals


oakley sunglasses


nike outlet


oakley sunglasses wholesale


jordan shoes


thunder jerseys


canada goose outlet


louboutin pas cher


ralph lauren polo


coach outlet online


ralph lauren outlet


oakley sunglasses


nba jerseys


polo ralph lauren


michael kors uk


true religion jeans


fitflops outlet


ferragamo outlet


ugg outlet


michael kors outlet


ugg boots


air max 90


ugg outlet


magic jerseys


coach handbags


rayban sunglasses


christian louboutin outlet


nfl jerseys


oakley sunglasses


kate spade outlet


giuseppe zanotti outlet


michael kors outlet


ferragamo outlet


trailblazers jerseys


polo outlet


adidas nmd


prada handbags


michael kors handbags


kings jerseys


supreme clothing


michael kors outlet


oakley sunglasses


coach outlet


kate spade outlet


reebok outlet store


polo ralph lauren


links of london


jordan shoes


lebron james shoes


longchamp outlet


pandora charms


celtics jerseys


air max 90


nike trainers


ferragamo outlet


michael kors outlet


oakley sunglasses


burberry outlet


mulberry sale


christian louboutin outlet


nike factory outlet


longchamp outlet


mont blanc pens


polo ralph lauren


nike shoes


new balance pas cher


canada goose outlet


oakley sunglasses


vans shoes


true religion outlet


denver broncos jerseys


polo ralph lauren


mulberry handbags


oakley sunglasses


michael kors outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses


michael kors


nhl jerseys


michael kors outlet


air max uk


longchamp handbags


ralph lauren polo shirts


christian louboutin shoes


coach canada


tory burch outlet


true religion jeans


nfl jersey wholesale


michael kors outlet


cheap nhl jerseys


oakley sunglasses


polo outlet


canada goose outlet


mulberry outlet


kate spade outlet


oakley sunglasses


true religion jeans


dansko shoes


true religion outlet


pandora jewelry


cheap mlb jerseys


nets jerseys


polo outlet


canada goose jackets


mont blanc pens


canada goose outlet


bottega veneta outlet


coach outlet online


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


nike shoes


swarovski crystal


hermes outlet


valentino outlet


pandora charms


coach outlet online


true religion uk


bucks jerseys


mulberry outlet


coach outlet


chrome hearts outlet


puma outlet


pandora outlet


hawks jerseys


kate spade outlet


jordan shoes


polo ralph lauren


nike outlet


lakers jerseys


michael kors outlet


jordan shoes


true religion outlet


true religion jeans


ferragamo outlet


canada goose jackets


longchamp handbags


canada goose outlet


michael kors handbags


coach outlet


 
  
14:14, 01 юни 2018 # 2
NO AVATAR
20180602 junda

celtics jerseys


polo ralph lauren


christian louboutin outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


cleveland cavaliers jersey


mcm outlet


true religion jeans


michael kors outlet


hermes birkin


jimmy choo shoes


ralph lauren polo shirts


balmain jeans


alife clothing


coach outlet


world cup jerseys


jerseys from china


jeep shoes


kobe shoes


coach outlet


dc shoes


chopard jewelry


futbol baratas


polo ralph lauren


ray ban sunglasses


michael kors outlet


prada sunglasses


kobe 9


canada goose coats


canada goose outlet


fendi handbags


canada goose outlet


adidas nmd


nike shoes


cheap jordans


ray ban sunglasses


mulberry bags


gucci outlet


chrome hearts outlet


giuseppe zanotti outlet


adidas trainers


longchamp outlet


ferragamo outlet


uggs


tory burch outlet


nike outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


michael kors outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


palladium boots


le coq sportif shoes


pandora outlet


ferragamo outlet


visvim shoes


ugg outlet


michael kors handbags


air max 90


ugg boots


cheap football shirts


pistons jerseys


dsquared2 jeans


saucony shoes


warriors jerseys


burberry outlet


ray ban sunglasses


mulberry outlet


nike pegasus


coach outlet online


coach outlet


ugg outlets


nobis outlet


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


coach outlet


birkenstock outlet


kate spade outlet


coach outlet


rockets jerseys


cazal sunglasses


ugg outlet


air jordan 3


manchester united jersey


ugg outlet


cheap jordans


san antonio spurs jerseys


suicoke sandals


true religion jeans


michael kors outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


polo ralph lauren


michael kors


jordan shoes


kevin durant shoes


coach outlet online


louboutin pas cher


burberry outlet


oakley sunglasses


pandora charms


pandora charms sale clearance


nba jerseys


gucci outlet


alexander mcqueen shoes


jazz jerseys


adidas outlet


tory burch outlet


nets jerseys


canada goose jackets


air more uptempo


nike outlet


coach outlet online


oakley sunglasses


kappa clothing


soccer shoes


canada goose outlet


michael kors


kevin durant jerseys


polo ralph lauren


bulls jerseys


pandora jewelry


asics shoes


cartier jewelry


cheap jordans


puma outlet


10 deep clothing


jack wolfskin


longchamp bags


fitflops sale clearance


columbia sportswear


cheap jordans


true religion jeans


air jordan release dates


coach outlet


swarovski outlet


mont blanc pens


jordan shoes


bvlgari jewelry


coach outlet store online


lakers jerseys


oakley sunglasses


clippers jerseys


oakley sunglasses


air max uk


oakley sunglasses


baltimore ravens jerseys


yeezy boost 350


nhl jerseys


longchamp handbags


nike air force 1


minnetonka outlet


kevin durant shoes


christian louboutin outlet


pandora charms


hermes outlet


kobe bryant shoes


marc jacobs outlet


stephen curry shoes


coach outlet


true religion outlet


merrell shoes


polo ralph lauren


michael kors outlet


air huarache


tory burch outlet


chloe outlet


coach outlet online


lacoste soldes


michael kors outlet


uggs outlet


canada goose


polo ralph lauren


nike factory outlet


jordan shoes


malone souliers


coach outlet online


fitflops


ray ban sunglasses


ugg boots clearance


canada goose outlet


polo ralph lauren


pandora


belstaff jackets


fitflops sale clearance


cheap jordans


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors handbags


coach outlet online


canada goose jackets


dolce and gabbana


michael kors outlet online


air force 1


off white


five fingers shoes


ugg outlet


oakley sunglasses


kyrie 4


ugg outlet


michael kors outlet


pandora charms


stuart weitzman shoes


longchamp solde


pandora jewelry


pandora charms


ugg outlet


ysl outlet


prada shoes


true religion uk


mulberry handbags


indianapolis colts jerseys


oakley sunglasses


michael kors


ugg outlet


mulberry handbags


fitflops outlet


denver broncos jerseys


cheap jordans


coach outlet


lacoste polo shirts


true religion outlet


mizuno running shoes


coach outlet online


golden goose sneakers


isabel marant shoes


canada goose outlet


arcteryx jacket


coach outlet online


supreme uk


michael kors outlet


diesel jeans


toms shoes


undefeated clothing


chelsea jersey


lakers jerseys


air jordan shoes


coach outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


coach outlet


nike roshe


bottega veneta outlet


polo ralph lauren


ugg outlet


mulberry outlet


chrome hearts outlet


coach factory outlet


kd 10 elite


pandora charms


76ers jerseys


ugg boots


fred perry polo shirts


bally shoes


canada goose outlet


true religion jeans


canada goose outlet


kate spade outlet


pacers jerseys


kate spade outlet


true religion jeans


air jordan 4


canada goose jackets


herve leger outlet


balenciaga sneakers


michael kors outlet online


nba jerseys


swarovski crystal


brequet wathes


tory burch outlet


ray ban sunglasses


michael kors outlet


coach outlet


camel shoes


barbour jackets


michael kors outlet


kate spade outlet


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


pandora charms


givenchy handbags


g-star jeans


tory burch outlet


polo outlet


polo ralph lauren


coach outlet online


christian louboutin outlet


ed hardy clothing


true religion outlet


nhl jerseys


moncler jackets


christian louboutin outlet


wellensteyn jackets


polo ralph lauren


uggs outlet


hawks jerseys


canada goose outlet


van cleef & arpels jewelry


air max 95


kings jerseys


coach outlet


ugg boots


michael kors outlet


michael kors handbags


bape clothing


coach factory outlet


supreme clothing


armani exchange


fitflops sale


nike foamposite


pandora charms


fitflops sale clearance


new balance shoes


oakley sunglasses


michael kors handbags


coach outlet canada


isabel marant outlet


nike store uk


canada goose outlet


thunder jerseys


timberwolves jerseys


air jordan shoes


nfl jersey wholesale


nuggets jerseys


basketball shoes


pandora jewelry


jimmy choo sunglasses


oakley sunglasses


tory burch outlet


true religion jeans


louboutin shoes


true religion jeans


gucci handbags


michael kors outlet


fitflops shoes


oakley sunglasses


christian louboutin shoes


mishka clothing


moncler outlet


mac makeup


michael kors


houston texans jerseys


karen millen dresses


pelicans jerseys


adidas outlet


converse shoes


cheap snapbacks


grizzlies jerseys


adidas uk


san francisco 49ers jerseys


nike store


nike roshe one


true religion jeans


nike air max 90


moncler outlet


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors uk


miu miu handbags


fila shoes


ubiq shoes


cheap jordans


ferragamo outlet


coach outlet


kate spade outlet


yeezy boost


canada goose outlet


adidas crazy


ray ban sunglasses


jordan shoes


trailblazers jerseys


fitflops


nike store


polo outlet


valentino outlet


knicks jerseys


nfl jerseys wholesale


ray ban sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


air max 97


ray ban sunglasses


air jordan 12


salomon shoes


coach outlet


nba jerseys


uggs outlet


polo ralph lauren


coach outlet


canada goose jackets


jordan 32


cheap jerseys


longchamp handbags


balenciaga sneakers


canada goose jackets


cheap jordans


michael kors handbags


swarovski outlet


cheap nfl jerseys


cheap jordans


michael kors outlet


canada goose outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


air max 90


coach outlet


toms shoes


ferragamo outlet


jordan shoes


champion clothing


christian louboutin outlet


nike presto


ray ban sunglasses


reebok trainers


polo outlet


real madrid jersey


toms shoes


bucks jerseys


polo shirts


longchamp pliage


ralph lauren polo shirts


stussy clothing


swarovski outlet


jordan shoes


moncler jackets


polo ralph lauren


true religion outlet


cheap jordans


cheap nhl jerseys


air jordan retro


harry winston jewelry


christian louboutin outlet


clarks shoes


longchamp outlet


air max 90


kate spade outlet


canada goose jackets


gentle monster sunglasses


bulgari jewelry


chicago blackhawks jerseys


denver broncos jerseys


michael kors outlet


ray ban sunglasses


dansko shoes


pandora charms


canada goose outlet


ugg boots


pandora charms


givenchy jewelry


prada handbags


true religion jeans


ralph lauren polo shirts


michael kors outlet


keen shoes


canada goose outlet


longchamp solde


cheap jordans


oakley sunglasses wholesale


canada goose jackets


coach factory outlet


cavaliers jerseys


michael kors wallets


guess factory


golden state warriors jerseys


adidas soccer shoes


james harden jerseys


cheap jerseys


christian louboutin outlet


canada goose parka


nike air max 2015


jordan shoes


adidas nmd


canada goose jackets


soccer jerseys


air max 90


coach outlet online


jordan shoes


canada goose jackets


oakley sunglasses


pandora charms


raptors jerseys


birkenstock sandals


suns jerseys


prada outlet


nike air max


ugg outlet


longchamp pas cher


air max 2017


moncler outlet


mbt shoes


mulberry bags


harden shoes


michael kors outlet


bcbg dresses


magic jerseys


tods outlet


ray ban sunglasses


gucci outlet


basketball jerseys


nike blazer pas cher


cheap jordans


longchamp handbags


ugg outlet


ralph lauren pas cher


mulberry handbags


ferragamo shoes


canada goose jackets


tag heuer watches


fingerlings monkey


ray ban sunglasses


true religion jeans


furla handbags


ugg outlet


michael kors outlet


under armour outlet


hornets jerseys


ralph lauren outlet


michael kors outlet


gucci outlet


nike revolution


kd 9


hermes outlet


heat jerseys


burberry outlet


coach outlet


ferragamo shoes


true religion jeans


air jordan 4


audemars piguet watches


oakley sunglasses wholesale


ferragamo outlet


adidas wings


ray ban sunglasses


soccer jerseys


brequet wathes


coach handbags


moncler outlet


coach handbags


ecco shoes


ralph lauren polo


canada goose outlet


montblanc pens


fossil watches


canada goose outlet


vans shoes


oakley sunglasses


canada goose jackets


fitflops sale


burberry outlet


canada goose outlet


 
  
03:46, 29 юни 2018 # 4
NO AVATAR

adidas superstar


adidas outlet


nike air max


oakley sunglasses


new balance shoes


michael kors


vans outlet


kate spade


cheap timberland boots


nike outlet store


christian louboutin


nike air max 2017


balenciaga sneakers


fitflop


boy london clothing


ai max


nike blazer


jordan


insanity workout


timberland pas cher


sac longchamp


mont blanc pens


miu miu shoes


karen millen


germany world cup jersey


roshe run


nike roshe run


cheap jerseys


jimmy choo shoes


jordan 6


ralph lauren


vibram fivefingers


reebok outlet


asics gel


beats headphones


pandora uk


air max


nike air force 1


iphone x case


abercrombie


lululemon outlet


sac michael kors


fitflops


nike roshe run


herve leger dresses


longchamp outlet


oakley vault


links of london uk


true religion


ray ban sunglasses


montre pas cher


argentina world cup jersey


nike air max


tod shoes


jordan 3


michael kors


nike uk


coach outlet


louboutin


montres


celine handbags


true religion jeans


adidas outlet store


michael kors uk


supra shoes


air jordan


kobe 9 elite


new balance


ed hardy


jordan 1


kenzo clothing


lunette ray ban


nike vapor max


adidas superstar


nike blazer


air max


adidas shoes


ysl


mulberry


ralph lauren


england world cup jersey


chloe handbags


nike air max


softball bats


ferragamo


kobe bryant shoes


instyler


parajumpers


polo ralph lauren


prada


hermes


supra shoes


nike free


nike roshe


soccer jerseys


fendi


ralph lauren outlet


prada outlet


mizuno


nike air max


nike kyrie 2


burberry outlet


jordan xx9


timberland shoes


michael jordan


mulberry handbags


sac vanessa bruno


ferragamo shoes


iphone cases


longchamp pas cher


gucci shoes


ferragamo


bcbg


adidas clothing


tiffany jewelry


scarpe hogan


swarovski jewelry


ray ban


ralph lauren outlet


louboutin pas cher


pandora bracciali


converse


michael kors


toms outlet


nike free run


adidas originals


coach factory outlet


ray ban pas cher


beats dre


cheap oakley sunglasses


air force


fendi bag


michael kors


christian louboutin


asics trainers


dansko outlet


lululemon outlet


air max


omega watches


lunette oakley


furla handbags


nike air max


nike free


lacoste shoes


lebron 11


belgium world cup jerseys


oakley sunglasses


mac makeup


tommy hilfiger


adidas outlet store


nike factory outlet


nike air max


guess canada


gucci belt


adidas running shoes


adidas outlet store


nike free


replica watches


burberry


coach outlet


mizuno


abercrombie


cartier bracelet


dolce & gabbana


nike air max


nike free


roshe run


nike pas cher


jordan


stuart weitzman


true religion outlet


reebok shoes


tn pas cher


skechers sneakers


portugal world cup jersey


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


nike free run


michael kors outlet


rolex watches


lebron shoes


mac cosmetics online


jordan


adidas soccer cleats


hermes bags


thomas sabo uk


adidas trainers uk


flip flops


nike free run


toms shoes


france world cup jersey


converse all stars


spain world cup jersey


air jordan


longchamp handbags


ghd hair straighteners


michael kors handbags


bottega veneta


air max 90


air max 95


ai max


goyard handbags


kevin durant shoes


mont blanc pens


guess


air max


adidas slides


roty burch outlet


mac makeup


converse


burberry


timberland boots


versace handbags


polo lacoste pas cher


polo ralph lauren


cheap jordans


new balance shoes


michael kors outlet


swarovski gioielli


ray ban sunglasses


stuart weitzman shoes


nike outlet


oakley sunglasses


michael kors factory outlet


puma shoes


manolo blahnik shoes


mizuno running shoes


coach outlet online


longchamp handbags


marc jacobs


pandora jewelry


cheap wedding dresses


michael jordan


nike store


vans pas cher


yeezy shoes


michael kors canada


lebron james shoes


dansko shoes


louboutin outlet


nike roshe run


rolex watches


oakley sunglasses


orologi rolex


kates pade outlet online


polo ralph lauren


nike air max 90


bcbg max azria


nike huarache


jordan 11


salomon shoes


prom dresses


cheap wedding dresses


tommy hilfiger pas cher


air max 2018


louboutin


jordan pas cher


jordan


reebok shoes


christian louboutin


michael kors outlet online


replica watches


michael kors outlet


new balance femme


jordan 5


nike air max 97


mac cosmetics


ray ban sunglasses


replica watches


bijoux swarovski


nike soccer shoes


true religion


polo ralph lauren


hollister


ray ban sunglasses


marc jacobs


pandora jewelry


wedding dress


guess factory


adidas flip-flops


cheap oakley sunglasses


oakley uk


ray ban


pandora bijoux


hogan shoes


jordans


tory burch


nike mercurial


giuseppe zanotti outlet


hogan


prada handbags


fitflops outlet


true religion jeans


nike air max


nike mercurial superfly


cheap jordan shoes


pandora charms


nike air max


adidas outlet store


air force


new balance


gucci outlet


burberry sale


nike outlet


ray ban sunglasses


jordans


blazer nike


asics running


jordan 4


air max


michael kors uk


nike clothing


michael jordan


tory burch


timberland boots


nike air max


bottega veneta


nike roshe


louboutin


nfl jerseys


polo ralph lauren


true religion outlet


ray ban occhiali


nike shoes


occhiali oakley


air max plus


new balance soldes


asics gel


nike shoes


converse chuck taylor


beats headphones


marc jacobs handbags


montre homme


valentino


converse shoes


christian louboutin


cheap jerseys


burberry handbags


brazil world cup jersey


converse uk


kate spade uk


vans outlet


jordan 12


basketball shoes


sac michael kors


oakley pas cher


tommy hilfiger


longchamp


nike air


hermes birkin


longchamp outlet


clarks shoes


swarovski


barbour


adidas zx flux


softball bats


burberry outlet


chaussure nike


air max 90


vans scarpe


chrome hearts jewelry


dolce & gabbana


2018.6.29xukaimin
 
  
04:57, 18 август 2018 # 5
NO AVATAR
20180818lck

van cleef arpels jewelry


ray ban


canada goose outlet store


supreme t shirts


cleveland cavaliers jerseys


nike roshe run


prada bags


true religion outlet uk


cheap ugg boots


calvin klein jeans


michael?kors?handbags


broncos jerseys


kobe 9 elite


kobe shoes


gucci outlet store


moncler coats


isabel marant outlet


kate spade outlet online


true religion uk


new balance outlet


fitflops sale clearance


uggs outlet


michael kors handbags


michael?kors?outlet?online


nike air huarache


mulberry handbags


prada sunglasses for women


uggs outlet


mbt outlet


pandora charms sale clearance


cheap oakley sunglasses


air jordan shoes


puma shoes


g-star jeans


cheap jordans free shipping


canada goose outlet store


kate spade handbags


adidas outlet online


christian louboutin shoes


air jordan shoes


coach outlet online


nfl jerseys


michael kors outlet online


ysl outlet online


canada goose jackets


tory burch outlet online


michael kors outlet online


kyrie 4


cheap jerseys wholesale


michael kors outlet online


adidas wings shoes


true religion outlet


canada goose outlet


moncler outlet store


nhl jerseys


true religion outlet


gucci outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory outlet


ralph lauren uk


prada outlet online


polo ralph lauren outlet


longchamp handbags


snapbacks wholesale


cheap nhl jerseys


mbt


malone souliers


cheap soccer jerseys


air max shoes


ralph lauren shirts


gentle monster sunglasses


cheap jordan shoes


supreme t shirts


longchamp handbags


canada goose jackets


hermes birkin bag


uggs outlet


soccer cleats


canada goose


adidas outlet online


fila sneakers


coach outlet online


nike uk store


ralph lauren outlet


ugg outlet


coach outlet


cazal outlet


red bottoms


jordan retro


fitflops


uggs outlet


true religion outlet store


burberry outlet online


air jordan shoes


pandora outlet


cheap jordans


hermes outlet store


swarovski outlet store


ralph lauren outlet


ugg boots


polo ralph lauren


fred perry polo


polo ralph lauren shirts


michael kors outlet clearance


michael kors factory outlet


nike store uk


canada goose outlet


chopard jewelry


toms outlet


stussy hoodie


balmain jeans


mcm backpacks


cheap ugg boots


burberry canada


chrome hearts online store


mulberry handbags sale


air max 90


michael kors outlet online


kate spade


pandora charms sale clearance


nike outlet online


fitflops


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


cheap jordan shoes


ugg outlet


michael kors outlet online


canada goose outlet store


longchamp solde


coach outlet


pandora charms


manolo blahnik outlet


canada goose coats


wellensteyn outlet


nike air huarache


cheap ugg boots


kate spade sale


kevin durant shoes


kate spade outlet online


polo ralph lauren shirts


air jordan shoes


ugg outlet


christian louboutin outlet


canada goose outlet store


pandora charms sale clearance


ralph lauren outlet


michael kors outlet online


michael kors handbags


michael kors outlet online


swarovski uk


ralph lauren polo


air max 90


true religion outlet


49ers jersey


converse shoes sale


uggs outlet


freshjive clothing


coach outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory store


furla handbags


canada goose outlet


oakley sunglasses uk


air force 1 shoes


coach factory outlet


moncler jackets


air max 90


cheap oakley sunglasses


coach outlet clearance


air max shoes


longchamp outlet store


kd shoes


givenchy handbags


jordan 4


coach outlet online


ferragamo shoes


uggs outlet


ralph lauren outlet


nike shoes


uggs outlet


michael kors outlet online


air max 90


alexander mcqueen shoes


canada goose jackets outlet


longchamp pas cher


mont blanc outlet


tory burch outlet online


adidas yeezy boost


jordan shoes


kate spade sale


supreme clothing uk


off white clothing


ray ban sunglasses outlet


links of london jewellery


mac cosmetics


huf clothing


lacoste shirts


ugg outlet


christian louboutin shoes


moncler outlet online


tory burch outlet stores


cheap jordans


canada goose outlet online


miu miu shoes


canada goose outlet store


canada goose jackets


ecco outlet


michael kors outlet clearance


nobis jackets


jordan 4


cheap ray ban sunglasses


uggs outlet


cheap ray ban sunglasses


christian louboutin shoes


coach outlet online


swarovski jewelry


michael kors outlet


ray ban sunglasses outlet


michael kors outlet online


cheap football shirts


jerseys from china


toms outlet


ugg boots clearance


polo ralph lauren


michael kors outlet online


brequet wathes


ugg boots clearance


nike shoes outlet


oakley sunglasses wholesale


coach factory outlet


cheap jordan shoes


air max 2015


canada goose outlet store


uggs outlet


kd 10 elite


michael kors outlet online


jordan shoes


champion clothing


jimmy choo sunglasses


fitflops shoes


christian louboutin shoes


tory burch outlet online


nike shoes outlet


air jordan shoes


yeezy boost 350


kevin durant jerseys


kate spade handbags


coach outlet


fossil watches


kate spade handbags


louboutin shoes


cheap nba jerseys


dsquared2 jeans


canada goose jackets outlet


cheap oakley sunglasses


asics running shoes


jordan 3


bcbg dresses


polo ralph lauren outlet


polo ralph lauren shirts


tods outlet online


cheap ray ban sunglasses


off-white clothing


uggs outlet


true religion jeans


canada goose outlet store


cheap jordans


coach outlet online


cheap jordan shoes


canada goose outlet


guess factory


michael kors outlet online


pandora charms


longchamp handbags sale


michael kors outlet


true religion outlet


canada goose outlet store


pandora jewelry


cheap nba jerseys


christian louboutin shoes


james harden jerseys


hermes outlet store


uggs outlet


canada goose jackets


ralph lauren polo


ferragamo shoes


fitflops sale clearance


christian louboutin shoes


nike air max


pandora charms sale clearance


cheap ray ban sunglasses


colts jerseys


kate spade sale


burberry outlet store


michael kors outlet online


cheap ray ban sunglasses


true religion jeans


golden state warriors


michael kors outlet online


20180818lck
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Обновената мрежа се нуждае от модерно управление и на екипите по поддръжка"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки