Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Бъдещето на мрежите

Networkworld България - брой 6, 2017 г. / Тема на броя
5G мрежите ще изискват повече честоти, IoT приложенията ще работят не само с LoRa, а и с NB-IoT, 5G u други технологии.
1950 прочитания, 4

Тенденция за експоненциално нарастване на трафика от данни в мобилните мрежи ще се запази и в бъдеще, включително с навлизането на технологиите от пето поколение (5G). За 5G телекомите ще се нуждаят от много повече базови станции (очакванията са 5 и 10 пъти повече от сега), което означава сериозни инвестиции. 5G технологиите са в процес на първи експериментални опит. Внедряването им ще е постепенно, тъй като сега експлоатираните 4G мрежи все още могат да обслужват крайните потребители, а освен това вложените в тях инвестиции трябва да се възвърнат.

Основният фактор за развитието на 5G ще са бизнес моделите от областта на Интернет на нещата, както и развитието на редица критични за бизнеса приложения, предявяващи специални изисквания към комуникационната свързаност и нейните параметри. Сред тях са малки времезакъснения, голяма пропусквателна способност, дълъг живот на батерии и други, като всяко приложение ще има нужда от различна комбинация от тези параметри. „Крайните клиенти могат да бъдат обслужени и от 4G мрежите. Съвременните свързани устройства стават все повече и новата технология ще трябва да отговори на тези две предизвикателства - огромно количество свързани уреди и малко времезакъснение“, коментира Емил Георгакиев, директор „Aрхитектура, планиране и изграждане на мрежата“ във Vivacom. Същевременно 5G обещава огромна, гигабитова скорост на преноса. „Но дори днес в LTE системите с използване на Carrier Aggregation (обединяване на носещите канали) скоростите не са за пренебрегване. Проблемът е в липсата на достатъчен честотен ресурс“, добавя специалистът.


Интернет на нещата

В последно време се говори много за Интернет на нещата, като много от вертикалните бизнес приложения излизат далеч извън обхвата на 5G мрежите.

Две от технологиите, които могат да обслужват техните потребности, са NB-IoT и LoRa, като вторият вариант е по-евтин и по-прост за реализация. Мрежа, базирана на LoRa, се реализира изключително бързо, освен това LoRa разчита на голяма екосистема от сензори и крайни устройства, като и сървъри за приложения. Подобна мрежа адресира много вертикални сегменти. Такава е умното сметосъбиране, при което във всеки контейнер за смет има сензор, показващ кога ще бъде пълен и трябва да се извози. Голям потенциал има и при измерването на потреблението на различни битови услуги като вода, ток, газ и т.н. Перспективен вертикален сегмент е паркирането в градските зони. Операторът осигурява комуникационна свързаност и данни за самите сензори, но освен това може да предложи монтаж и поддръжка на цялата система.

Обикновено приложната част се предоставя от много партньори, подобно на екосистемата за мобилните телефони. Създава се среда с единен интерфейс и всеки разработчик може да развие собствено приложение за даден вертикален сегмент, обяснява Георгакиев.

Технологията LoRa работи в честотния диапазон под 900 MHz (869 MHz), като този обхват е нелицензиран и в бъдеще комуникации за критично важни приложения едва ли ще се правят. Само наличието на много LoRa базирани мрежи ще създаде проблем, подобно на WiFi мрежите. Стандартът LoRa предлага 8 радиоканала, но липсата на регулация и ниската цена на устройствата привличат много играчи и този сектор може бързо да се претовари. "Ние изградихме LoRa мрежа в София, но можем бързо да осигурим национално покритие с LoRa мрежа. Подобно е положението и с NBIoT мрежата - можем бързо да изградим национално покритие, в случай че клиентите имат нужда. Какво и кога да направим ще определят нуждите на конкретния пазар. В момента на българския пазар повечето вертикални приложения са свързани с обществени фондове – общини, фирми за комунални услуги, за сметосъбиране, които сключват договори с общините. Въпросът за внедряването на IoT решение зависи от дневния ред на самата община', допълва Георгакиев.

Сегашните M2M приложения (POS терминали, банкомати и вендинг машини) работят с 2G мрежи. Те могат да комуникират и през мрежи от типа LoRa или NB-IoT, както и чрез 3G или 4G мрежи. Но за производителите и за корпоративните организации това означава допълнителни средства за подмяна и монтаж. Новите устройства се доставят с по-модерен комуникационен модул. Отличителната черта за NB-IoT и LoRa е, че батерията издържа много по-дълго време от устройствата, които използват 2G. Все пак производителите на М2М устройства ще спрат да инсталират комуникационни модули, поддържащи 2G, замествайки ги с технологии като LoRa/NB IoT, и еволюционно тези устройства ще „излязат“ от 2G. Но все пак 2G мрежитe ще останат още доста време в експлоатация заради гласовия трафик, тъй като много потребители ползват все още крайни устройства, разполагащи само с GSM чип.


Коя мрежа ще „спре“ по-рано - 2G или 3G?

Преди няколко години индустрията се колебаеше дали 2G или 3G ще отпадне първо. Telstra вече спря 2G мрежата си в Австралия, в Швейцария Swisscom планира да затвори 2G мрежата до 2020 г., но повечето телекоми в света все още не са обявили конкретни планове.

Управлението на три различни мобилни поколения е сложно, но и технологията еволюира по такъв начин, че оборудването стана едно и е въпрос на софтуерна дефиниция кои технологии ще работят на дадената базова станция, като се вземе предвид и даденият честотен спектър. В 900 MHz обхват работят 3 технологии - GSM, UMTS и LTE, а новите устройства ги поддържат. Все пак и тук има някои ограничения, например за необходима мощност, като за LTE се налага поддръжката на MIMO.

Поддръжката на няколко технологии има поне два аспекта. "Единият е да ги съвместим и да работят заедно в общ спектър (какъвто е примерът за 900 MHz), а вторият е да поддържаме самите съоръжения, като ситуацията тук се опростява. Преди имахме 2G съоръжения, до тях 3G съоръжения, като всички се монтираха на базови станции с всички антени, фидери и друго оборудване. Сега всичко това вече е опростено значително – има бейзбанд устройство с определена функционалност и радиоустройства, които съвместяват съществуващите на сайта технологии", каза Георгакиев.

Но основният „тригер“ за демонтиране на дадено поколение мобилна технология не е поддръжката, а спектърът, той е най-скъпият ресурс, а всяка технология „консумира“ радиочестотен спектър. Една от причините за по-ранното „пенсиониране“ на 2G е заради по-голямата спектрална ефективност на 3G. Втори съществен довод е, че гласовите услуги в 3G мрежите са по-качествени, а и в дългосрочен план телефонията ще се превърне в още едно приложение, което ще пренася данни. „VoLTE базираните услуги са много по-качествени и предлагат редица допълнителни функционалности. Качеството зависи и от бизнес модела - когато се предлага „безплатна“ услуга от ОТТ, понякога се прави компромис с капацитета. Но когато тази услуга се реализира с контрол на параметрите от оператор, качеството на гласовата услуга е съвършено различно“, коментира Георгакиев, загатвайки за бъдеща разработка на подобен проект от Vivacom.

„Дали имаме стратегията за премахване на 2G – не правим планове в тази насока с хоризонт 5-6 години. Но, базирайки се на бързото внедряване на 4G - от вземането на решението до реализацията на проекта докрай, смятаме, че когато настъпи моментът за спиране на 2G, ще го направим по най-правилния начин“, обяснява той.

„Следваме световните тенденции и имаме инициативи, чрез които стимулираме хората да преминават от 2G към 3G, както и от 3G към 4G, защото така ще получават повече услуги и повече данни. Но целта не е освобождаване на честотен ресурс. Прехвърлянето към 3G означава за крайните потребители услуга с по-висока добавена стойност, увеличавайки лоялността на тези клиенти. Но не предприемаме никакви действия за „насилствено“ спиране на GSM мрежата, както направи Telstra в Австралия. Конкретни близки планове за спирането на 2G нямаме“, обяви Емил Георгакиев.

По отношение на опорните мрежи на компанията също има еволюция, като е подменена архитектурата не само на мобилната, но и на фиксираната мрежа. "Тенденцията при опорните мрежи е, че те стават напълно конвергирани, обясни Георгакиев. Преминаваме към IMS архитектура, в която приложният слой, в който се реализират различните услуги към крайния клиент, използва общ сигнализационен слой за връзка с останалите елементи на мрежата. Планираме да започнем с VoLTE услуга, след това и глас през WiFi, виртуална телефонна централа, всички базирани върху IMS архитектура. Тази архитектура улеснява добавянето на нови услуги. Стартираш ли приложен сървър, можеш веднага да предложиш нова услуга. Освен това опорните мрежи поддържат и NB IoT”, допълни той.


(21.12.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
13:36, 01 юни 2018 # 1
NO AVATAR
20180602 junda

celtics jerseys


polo ralph lauren


christian louboutin outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


cleveland cavaliers jersey


mcm outlet


true religion jeans


michael kors outlet


hermes birkin


jimmy choo shoes


ralph lauren polo shirts


balmain jeans


alife clothing


coach outlet


world cup jerseys


jerseys from china


jeep shoes


kobe shoes


coach outlet


dc shoes


chopard jewelry


futbol baratas


polo ralph lauren


ray ban sunglasses


michael kors outlet


prada sunglasses


kobe 9


canada goose coats


canada goose outlet


fendi handbags


canada goose outlet


adidas nmd


nike shoes


cheap jordans


ray ban sunglasses


mulberry bags


gucci outlet


chrome hearts outlet


giuseppe zanotti outlet


adidas trainers


longchamp outlet


ferragamo outlet


uggs


tory burch outlet


nike outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


michael kors outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


palladium boots


le coq sportif shoes


pandora outlet


ferragamo outlet


visvim shoes


ugg outlet


michael kors handbags


air max 90


ugg boots


cheap football shirts


pistons jerseys


dsquared2 jeans


saucony shoes


warriors jerseys


burberry outlet


ray ban sunglasses


mulberry outlet


nike pegasus


coach outlet online


coach outlet


ugg outlets


nobis outlet


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


coach outlet


birkenstock outlet


kate spade outlet


coach outlet


rockets jerseys


cazal sunglasses


ugg outlet


air jordan 3


manchester united jersey


ugg outlet


cheap jordans


san antonio spurs jerseys


suicoke sandals


true religion jeans


michael kors outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


polo ralph lauren


michael kors


jordan shoes


kevin durant shoes


coach outlet online


louboutin pas cher


burberry outlet


oakley sunglasses


pandora charms


pandora charms sale clearance


nba jerseys


gucci outlet


alexander mcqueen shoes


jazz jerseys


adidas outlet


tory burch outlet


nets jerseys


canada goose jackets


air more uptempo


nike outlet


coach outlet online


oakley sunglasses


kappa clothing


soccer shoes


canada goose outlet


michael kors


kevin durant jerseys


polo ralph lauren


bulls jerseys


pandora jewelry


asics shoes


cartier jewelry


cheap jordans


puma outlet


10 deep clothing


jack wolfskin


longchamp bags


fitflops sale clearance


columbia sportswear


cheap jordans


true religion jeans


air jordan release dates


coach outlet


swarovski outlet


mont blanc pens


jordan shoes


bvlgari jewelry


coach outlet store online


lakers jerseys


oakley sunglasses


clippers jerseys


oakley sunglasses


air max uk


oakley sunglasses


baltimore ravens jerseys


yeezy boost 350


nhl jerseys


longchamp handbags


nike air force 1


minnetonka outlet


kevin durant shoes


christian louboutin outlet


pandora charms


hermes outlet


kobe bryant shoes


marc jacobs outlet


stephen curry shoes


coach outlet


true religion outlet


merrell shoes


polo ralph lauren


michael kors outlet


air huarache


tory burch outlet


chloe outlet


coach outlet online


lacoste soldes


michael kors outlet


uggs outlet


canada goose


polo ralph lauren


nike factory outlet


jordan shoes


malone souliers


coach outlet online


fitflops


ray ban sunglasses


ugg boots clearance


canada goose outlet


polo ralph lauren


pandora


belstaff jackets


fitflops sale clearance


cheap jordans


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors handbags


coach outlet online


canada goose jackets


dolce and gabbana


michael kors outlet online


air force 1


off white


five fingers shoes


ugg outlet


oakley sunglasses


kyrie 4


ugg outlet


michael kors outlet


pandora charms


stuart weitzman shoes


longchamp solde


pandora jewelry


pandora charms


ugg outlet


ysl outlet


prada shoes


true religion uk


mulberry handbags


indianapolis colts jerseys


oakley sunglasses


michael kors


ugg outlet


mulberry handbags


fitflops outlet


denver broncos jerseys


cheap jordans


coach outlet


lacoste polo shirts


true religion outlet


mizuno running shoes


coach outlet online


golden goose sneakers


isabel marant shoes


canada goose outlet


arcteryx jacket


coach outlet online


supreme uk


michael kors outlet


diesel jeans


toms shoes


undefeated clothing


chelsea jersey


lakers jerseys


air jordan shoes


coach outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


coach outlet


nike roshe


bottega veneta outlet


polo ralph lauren


ugg outlet


mulberry outlet


chrome hearts outlet


coach factory outlet


kd 10 elite


pandora charms


76ers jerseys


ugg boots


fred perry polo shirts


bally shoes


canada goose outlet


true religion jeans


canada goose outlet


kate spade outlet


pacers jerseys


kate spade outlet


true religion jeans


air jordan 4


canada goose jackets


herve leger outlet


balenciaga sneakers


michael kors outlet online


nba jerseys


swarovski crystal


brequet wathes


tory burch outlet


ray ban sunglasses


michael kors outlet


coach outlet


camel shoes


barbour jackets


michael kors outlet


kate spade outlet


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


pandora charms


givenchy handbags


g-star jeans


tory burch outlet


polo outlet


polo ralph lauren


coach outlet online


christian louboutin outlet


ed hardy clothing


true religion outlet


nhl jerseys


moncler jackets


christian louboutin outlet


wellensteyn jackets


polo ralph lauren


uggs outlet


hawks jerseys


canada goose outlet


van cleef & arpels jewelry


air max 95


kings jerseys


coach outlet


ugg boots


michael kors outlet


michael kors handbags


bape clothing


coach factory outlet


supreme clothing


armani exchange


fitflops sale


nike foamposite


pandora charms


fitflops sale clearance


new balance shoes


oakley sunglasses


michael kors handbags


coach outlet canada


isabel marant outlet


nike store uk


canada goose outlet


thunder jerseys


timberwolves jerseys


air jordan shoes


nfl jersey wholesale


nuggets jerseys


basketball shoes


pandora jewelry


jimmy choo sunglasses


oakley sunglasses


tory burch outlet


true religion jeans


louboutin shoes


true religion jeans


gucci handbags


michael kors outlet


fitflops shoes


oakley sunglasses


christian louboutin shoes


mishka clothing


moncler outlet


mac makeup


michael kors


houston texans jerseys


karen millen dresses


pelicans jerseys


adidas outlet


converse shoes


cheap snapbacks


grizzlies jerseys


adidas uk


san francisco 49ers jerseys


nike store


nike roshe one


true religion jeans


nike air max 90


moncler outlet


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors uk


miu miu handbags


fila shoes


ubiq shoes


cheap jordans


ferragamo outlet


coach outlet


kate spade outlet


yeezy boost


canada goose outlet


adidas crazy


ray ban sunglasses


jordan shoes


trailblazers jerseys


fitflops


nike store


polo outlet


valentino outlet


knicks jerseys


nfl jerseys wholesale


ray ban sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


air max 97


ray ban sunglasses


air jordan 12


salomon shoes


coach outlet


nba jerseys


uggs outlet


polo ralph lauren


coach outlet


canada goose jackets


jordan 32


cheap jerseys


longchamp handbags


balenciaga sneakers


canada goose jackets


cheap jordans


michael kors handbags


swarovski outlet


cheap nfl jerseys


cheap jordans


michael kors outlet


canada goose outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


air max 90


coach outlet


toms shoes


ferragamo outlet


jordan shoes


champion clothing


christian louboutin outlet


nike presto


ray ban sunglasses


reebok trainers


polo outlet


real madrid jersey


toms shoes


bucks jerseys


polo shirts


longchamp pliage


ralph lauren polo shirts


stussy clothing


swarovski outlet


jordan shoes


moncler jackets


polo ralph lauren


true religion outlet


cheap jordans


cheap nhl jerseys


air jordan retro


harry winston jewelry


christian louboutin outlet


clarks shoes


longchamp outlet


air max 90


kate spade outlet


canada goose jackets


gentle monster sunglasses


bulgari jewelry


chicago blackhawks jerseys


denver broncos jerseys


michael kors outlet


ray ban sunglasses


dansko shoes


pandora charms


canada goose outlet


ugg boots


pandora charms


givenchy jewelry


prada handbags


true religion jeans


ralph lauren polo shirts


michael kors outlet


keen shoes


canada goose outlet


longchamp solde


cheap jordans


oakley sunglasses wholesale


canada goose jackets


coach factory outlet


cavaliers jerseys


michael kors wallets


guess factory


golden state warriors jerseys


adidas soccer shoes


james harden jerseys


cheap jerseys


christian louboutin outlet


canada goose parka


nike air max 2015


jordan shoes


adidas nmd


canada goose jackets


soccer jerseys


air max 90


coach outlet online


jordan shoes


canada goose jackets


oakley sunglasses


pandora charms


raptors jerseys


birkenstock sandals


suns jerseys


prada outlet


nike air max


ugg outlet


longchamp pas cher


air max 2017


moncler outlet


mbt shoes


mulberry bags


harden shoes


michael kors outlet


bcbg dresses


magic jerseys


tods outlet


ray ban sunglasses


gucci outlet


basketball jerseys


nike blazer pas cher


cheap jordans


longchamp handbags


ugg outlet


ralph lauren pas cher


mulberry handbags


ferragamo shoes


canada goose jackets


tag heuer watches


fingerlings monkey


ray ban sunglasses


true religion jeans


furla handbags


ugg outlet


michael kors outlet


under armour outlet


hornets jerseys


ralph lauren outlet


michael kors outlet


gucci outlet


nike revolution


kd 9


hermes outlet


heat jerseys


burberry outlet


coach outlet


ferragamo shoes


true religion jeans


air jordan 4


audemars piguet watches


oakley sunglasses wholesale


ferragamo outlet


adidas wings


ray ban sunglasses


soccer jerseys


brequet wathes


coach handbags


moncler outlet


coach handbags


ecco shoes


ralph lauren polo


canada goose outlet


montblanc pens


fossil watches


canada goose outlet


vans shoes


oakley sunglasses


canada goose jackets


fitflops sale


burberry outlet


canada goose outlet


 
  
04:02, 29 юни 2018 # 3
NO AVATAR

adidas superstar


adidas outlet


nike air max


oakley sunglasses


new balance shoes


michael kors


vans outlet


kate spade


cheap timberland boots


nike outlet store


christian louboutin


nike air max 2017


balenciaga sneakers


fitflop


boy london clothing


ai max


nike blazer


jordan


insanity workout


timberland pas cher


sac longchamp


mont blanc pens


miu miu shoes


karen millen


germany world cup jersey


roshe run


nike roshe run


cheap jerseys


jimmy choo shoes


jordan 6


ralph lauren


vibram fivefingers


reebok outlet


asics gel


beats headphones


pandora uk


air max


nike air force 1


iphone x case


abercrombie


lululemon outlet


sac michael kors


fitflops


nike roshe run


herve leger dresses


longchamp outlet


oakley vault


links of london uk


true religion


ray ban sunglasses


montre pas cher


argentina world cup jersey


nike air max


tod shoes


jordan 3


michael kors


nike uk


coach outlet


louboutin


montres


celine handbags


true religion jeans


adidas outlet store


michael kors uk


supra shoes


air jordan


kobe 9 elite


new balance


ed hardy


jordan 1


kenzo clothing


lunette ray ban


nike vapor max


adidas superstar


nike blazer


air max


adidas shoes


ysl


mulberry


ralph lauren


england world cup jersey


chloe handbags


nike air max


softball bats


ferragamo


kobe bryant shoes


instyler


parajumpers


polo ralph lauren


prada


hermes


supra shoes


nike free


nike roshe


soccer jerseys


fendi


ralph lauren outlet


prada outlet


mizuno


nike air max


nike kyrie 2


burberry outlet


jordan xx9


timberland shoes


michael jordan


mulberry handbags


sac vanessa bruno


ferragamo shoes


iphone cases


longchamp pas cher


gucci shoes


ferragamo


bcbg


adidas clothing


tiffany jewelry


scarpe hogan


swarovski jewelry


ray ban


ralph lauren outlet


louboutin pas cher


pandora bracciali


converse


michael kors


toms outlet


nike free run


adidas originals


coach factory outlet


ray ban pas cher


beats dre


cheap oakley sunglasses


air force


fendi bag


michael kors


christian louboutin


asics trainers


dansko outlet


lululemon outlet


air max


omega watches


lunette oakley


furla handbags


nike air max


nike free


lacoste shoes


lebron 11


belgium world cup jerseys


oakley sunglasses


mac makeup


tommy hilfiger


adidas outlet store


nike factory outlet


nike air max


guess canada


gucci belt


adidas running shoes


adidas outlet store


nike free


replica watches


burberry


coach outlet


mizuno


abercrombie


cartier bracelet


dolce & gabbana


nike air max


nike free


roshe run


nike pas cher


jordan


stuart weitzman


true religion outlet


reebok shoes


tn pas cher


skechers sneakers


portugal world cup jersey


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


nike free run


michael kors outlet


rolex watches


lebron shoes


mac cosmetics online


jordan


adidas soccer cleats


hermes bags


thomas sabo uk


adidas trainers uk


flip flops


nike free run


toms shoes


france world cup jersey


converse all stars


spain world cup jersey


air jordan


longchamp handbags


ghd hair straighteners


michael kors handbags


bottega veneta


air max 90


air max 95


ai max


goyard handbags


kevin durant shoes


mont blanc pens


guess


air max


adidas slides


roty burch outlet


mac makeup


converse


burberry


timberland boots


versace handbags


polo lacoste pas cher


polo ralph lauren


cheap jordans


new balance shoes


michael kors outlet


swarovski gioielli


ray ban sunglasses


stuart weitzman shoes


nike outlet


oakley sunglasses


michael kors factory outlet


puma shoes


manolo blahnik shoes


mizuno running shoes


coach outlet online


longchamp handbags


marc jacobs


pandora jewelry


cheap wedding dresses


michael jordan


nike store


vans pas cher


yeezy shoes


michael kors canada


lebron james shoes


dansko shoes


louboutin outlet


nike roshe run


rolex watches


oakley sunglasses


orologi rolex


kates pade outlet online


polo ralph lauren


nike air max 90


bcbg max azria


nike huarache


jordan 11


salomon shoes


prom dresses


cheap wedding dresses


tommy hilfiger pas cher


air max 2018


louboutin


jordan pas cher


jordan


reebok shoes


christian louboutin


michael kors outlet online


replica watches


michael kors outlet


new balance femme


jordan 5


nike air max 97


mac cosmetics


ray ban sunglasses


replica watches


bijoux swarovski


nike soccer shoes


true religion


polo ralph lauren


hollister


ray ban sunglasses


marc jacobs


pandora jewelry


wedding dress


guess factory


adidas flip-flops


cheap oakley sunglasses


oakley uk


ray ban


pandora bijoux


hogan shoes


jordans


tory burch


nike mercurial


giuseppe zanotti outlet


hogan


prada handbags


fitflops outlet


true religion jeans


nike air max


nike mercurial superfly


cheap jordan shoes


pandora charms


nike air max


adidas outlet store


air force


new balance


gucci outlet


burberry sale


nike outlet


ray ban sunglasses


jordans


blazer nike


asics running


jordan 4


air max


michael kors uk


nike clothing


michael jordan


tory burch


timberland boots


nike air max


bottega veneta


nike roshe


louboutin


nfl jerseys


polo ralph lauren


true religion outlet


ray ban occhiali


nike shoes


occhiali oakley


air max plus


new balance soldes


asics gel


nike shoes


converse chuck taylor


beats headphones


marc jacobs handbags


montre homme


valentino


converse shoes


christian louboutin


cheap jerseys


burberry handbags


brazil world cup jersey


converse uk


kate spade uk


vans outlet


jordan 12


basketball shoes


sac michael kors


oakley pas cher


tommy hilfiger


longchamp


nike air


hermes birkin


longchamp outlet


clarks shoes


swarovski


barbour


adidas zx flux


softball bats


burberry outlet


chaussure nike


air max 90


vans scarpe


chrome hearts jewelry


dolce & gabbana


2018.6.29xukaimin
 
  
04:50, 18 август 2018 # 4
NO AVATAR
20180818lck

van cleef arpels jewelry


ray ban


canada goose outlet store


supreme t shirts


cleveland cavaliers jerseys


nike roshe run


prada bags


true religion outlet uk


cheap ugg boots


calvin klein jeans


michael?kors?handbags


broncos jerseys


kobe 9 elite


kobe shoes


gucci outlet store


moncler coats


isabel marant outlet


kate spade outlet online


true religion uk


new balance outlet


fitflops sale clearance


uggs outlet


michael kors handbags


michael?kors?outlet?online


nike air huarache


mulberry handbags


prada sunglasses for women


uggs outlet


mbt outlet


pandora charms sale clearance


cheap oakley sunglasses


air jordan shoes


puma shoes


g-star jeans


cheap jordans free shipping


canada goose outlet store


kate spade handbags


adidas outlet online


christian louboutin shoes


air jordan shoes


coach outlet online


nfl jerseys


michael kors outlet online


ysl outlet online


canada goose jackets


tory burch outlet online


michael kors outlet online


kyrie 4


cheap jerseys wholesale


michael kors outlet online


adidas wings shoes


true religion outlet


canada goose outlet


moncler outlet store


nhl jerseys


true religion outlet


gucci outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory outlet


ralph lauren uk


prada outlet online


polo ralph lauren outlet


longchamp handbags


snapbacks wholesale


cheap nhl jerseys


mbt


malone souliers


cheap soccer jerseys


air max shoes


ralph lauren shirts


gentle monster sunglasses


cheap jordan shoes


supreme t shirts


longchamp handbags


canada goose jackets


hermes birkin bag


uggs outlet


soccer cleats


canada goose


adidas outlet online


fila sneakers


coach outlet online


nike uk store


ralph lauren outlet


ugg outlet


coach outlet


cazal outlet


red bottoms


jordan retro


fitflops


uggs outlet


true religion outlet store


burberry outlet online


air jordan shoes


pandora outlet


cheap jordans


hermes outlet store


swarovski outlet store


ralph lauren outlet


ugg boots


polo ralph lauren


fred perry polo


polo ralph lauren shirts


michael kors outlet clearance


michael kors factory outlet


nike store uk


canada goose outlet


chopard jewelry


toms outlet


stussy hoodie


balmain jeans


mcm backpacks


cheap ugg boots


burberry canada


chrome hearts online store


mulberry handbags sale


air max 90


michael kors outlet online


kate spade


pandora charms sale clearance


nike outlet online


fitflops


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


cheap jordan shoes


ugg outlet


michael kors outlet online


canada goose outlet store


longchamp solde


coach outlet


pandora charms


manolo blahnik outlet


canada goose coats


wellensteyn outlet


nike air huarache


cheap ugg boots


kate spade sale


kevin durant shoes


kate spade outlet online


polo ralph lauren shirts


air jordan shoes


ugg outlet


christian louboutin outlet


canada goose outlet store


pandora charms sale clearance


ralph lauren outlet


michael kors outlet online


michael kors handbags


michael kors outlet online


swarovski uk


ralph lauren polo


air max 90


true religion outlet


49ers jersey


converse shoes sale


uggs outlet


freshjive clothing


coach outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory store


furla handbags


canada goose outlet


oakley sunglasses uk


air force 1 shoes


coach factory outlet


moncler jackets


air max 90


cheap oakley sunglasses


coach outlet clearance


air max shoes


longchamp outlet store


kd shoes


givenchy handbags


jordan 4


coach outlet online


ferragamo shoes


uggs outlet


ralph lauren outlet


nike shoes


uggs outlet


michael kors outlet online


air max 90


alexander mcqueen shoes


canada goose jackets outlet


longchamp pas cher


mont blanc outlet


tory burch outlet online


adidas yeezy boost


jordan shoes


kate spade sale


supreme clothing uk


off white clothing


ray ban sunglasses outlet


links of london jewellery


mac cosmetics


huf clothing


lacoste shirts


ugg outlet


christian louboutin shoes


moncler outlet online


tory burch outlet stores


cheap jordans


canada goose outlet online


miu miu shoes


canada goose outlet store


canada goose jackets


ecco outlet


michael kors outlet clearance


nobis jackets


jordan 4


cheap ray ban sunglasses


uggs outlet


cheap ray ban sunglasses


christian louboutin shoes


coach outlet online


swarovski jewelry


michael kors outlet


ray ban sunglasses outlet


michael kors outlet online


cheap football shirts


jerseys from china


toms outlet


ugg boots clearance


polo ralph lauren


michael kors outlet online


brequet wathes


ugg boots clearance


nike shoes outlet


oakley sunglasses wholesale


coach factory outlet


cheap jordan shoes


air max 2015


canada goose outlet store


uggs outlet


kd 10 elite


michael kors outlet online


jordan shoes


champion clothing


jimmy choo sunglasses


fitflops shoes


christian louboutin shoes


tory burch outlet online


nike shoes outlet


air jordan shoes


yeezy boost 350


kevin durant jerseys


kate spade handbags


coach outlet


fossil watches


kate spade handbags


louboutin shoes


cheap nba jerseys


dsquared2 jeans


canada goose jackets outlet


cheap oakley sunglasses


asics running shoes


jordan 3


bcbg dresses


polo ralph lauren outlet


polo ralph lauren shirts


tods outlet online


cheap ray ban sunglasses


off-white clothing


uggs outlet


true religion jeans


canada goose outlet store


cheap jordans


coach outlet online


cheap jordan shoes


canada goose outlet


guess factory


michael kors outlet online


pandora charms


longchamp handbags sale


michael kors outlet


true religion outlet


canada goose outlet store


pandora jewelry


cheap nba jerseys


christian louboutin shoes


james harden jerseys


hermes outlet store


uggs outlet


canada goose jackets


ralph lauren polo


ferragamo shoes


fitflops sale clearance


christian louboutin shoes


nike air max


pandora charms sale clearance


cheap ray ban sunglasses


colts jerseys


kate spade sale


burberry outlet store


michael kors outlet online


cheap ray ban sunglasses


true religion jeans


golden state warriors


michael kors outlet online


20180818lck
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Бъдещето на мрежите"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки