Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Силата на колективния ум и на споделената информация носи повече успехи

Networkworld България - брой 6, 2017 г. / Тема на броя
1881 прочитания, 4

Днес Vivacom е широкоспектърна компания, телеком, който покрива много широк набор от услуги. „Това включва не само чисто мрежовата част, но и частта, свързана със системно интегриране плюс проектиране и развитие на бизнеса заедно с нашите клиенти, обяснява Радослав Златков, главен технически директор на Vivacom. Тези части от дейностите ни са взаимно свързани, като са подчинени на един по-общ модел на цифровата индустрия. Моделът включва умна къща, умен бизнес, умно управление на ресурсите, умно обучение, умно здравеопазване, умен град.“

Според него „умно“ означава да сме информирани, да събираме информация от различните устройства, от средата, от различните събития и тя да идва във вид, в който да я използваме бързо, на момента. „Само тогава можем да взимаме решения, които да са близо до събитието, което ги е генерирало. Това ни дава възможност не само да съкратим времето за вземане на решения, но и да минимализираме негативния ефект или да увеличим позитивния ефект от тези решения“, казва Златков.

В момента има много информация. Въпросът е дали сме се трансформирали така, че да я съберем, запазим, обработим и съответно на тази база да вземем достатъчно бързо решенията, които са необходими, за да управляваме средата и събитията по един оптимален начин.

Прочетете още: Първо приложение на LoRa в София – отчитане на сградни водомери


Трансформация на бизнеса

Радослав Златков, главен технически директор на Vivacom. Когато говорим за умно здравеопазване, наборът от изследвания трябва да е лесно достъпен, но защитен, да има възможност за дистанционни консултации и операции, тъй като информацията е сила. Но тя трябва да бъде използвана по правилния начин, който да е добър и за хората, и за обществото, и за компанията.

„За нас е от стратегическо значение как събираме тази информация, как я обработваме, как я съхраняваме, но и до какъв ефект води нейното използване за подобряване на начина ни работа, за резултатите, които постигаме, за начина на живот, доколко тя ни дава възможност за стабилно развитие, доколко ни помага да се трансформираме, обяснява Златков. Ако самият бизнес се трансформира, ние също трябва да се трансформираме достатъчно бързо, за да не изоставаме от този променящ се свят. Като високотехнологична компания ние трябва да се променяме не само вътрешно като организация и управление, но и да помогнем на обществото за тази промяна.“

Компанията от дълги години работи по съвместни програми с ТУ - София, лектори от оператора участват в т.нар. Vivacom Техническа академия, чието осмо поредно издание стартира този месец. „Това е добра инициатива, тъй като в индустрията сме разбрали, че студентите имат нужда от пряк достъп до наши специалисти, които директно се занимават с технологиите. Те виждат реалното приложение на онова, което учат, даваме им достъп до световно познание. Неслучайно България е на челните места по скорост и на мобилните, и на фиксираните комуникации. Ние сме сред пионерите при внедряването на новите технологии – 18-и в света пуснахме UMTS на 900 MHz, този месец реализирахме LTE на 900 MHz, покривайки 99% от населението на страната. За България е важно всички населени места да имат подобни качествени параметри на услугата“, обяснява Радослав Златков.

Vivacom поддържа партньорства с много технологични образователни институции, включително с Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникации „А. С. Попов”. През тази година най-добрите ученици, избрани от самите тях, заедно с преподавателите получават награди от Vivacom. „Децата се постараха много, за да покажат, че заслужават наградите. Бях впечатлен от един ученик, който беше на второ място по успехи и на първо по спортни постижения. Днес балансът между живот и работа е много важен. Технологиите ни помагат да постигаме този баланс значително по-лесно“, смята Златков.

Чрез технологиите качеството на труда се повишава. Полезното време за търсене на правилния резултат се съкращава и това е валидно за всяка индустрия. Например в банковата сфера можем да направим много от операциите дистанционно. Същото важи за пътуванията, разнообразни консултации – правни, счетоводни, ИТ, също се предоставят дистанционно в значителна степен. „Това означава спестено време, което може да бъде изразходвано по начин, който смятаме, че е полезен за нас - за хоби, за самообучение, ползотворно време в семейството или за допълнителна работа“, допълва Радослав Златков.


Интернет на нещата като нова „златна ниша“

По отношение на Интернет на нещата сме в началото на нашия път не само ние като оператор. В световен мащаб тази област е прохождаща. Ще има комбинация от партньорства с други компании на принципа на споделяне на приходите и разходите в различни форми. Има и инициативи, в които виждаме потенциал и смятаме, че ще можем да се справим сами. Наборът от подобни възможности е много голям. Например инфраструктурата като услуга – ние имаме облачната инфраструктура, чрез която предоставяме на клиентите процесорна мощ, памет, споделени пространства, защита от DDoS и други външни атаки.

Трябва да внимаваме доколко и как се доверяваме на информацията, която е достъпна от различни устройства и навсякъде, тъй като понякога тя може да е подвеждаща. Нужни са механизми за филтриране на правилната информация, има нужда и от европейски регулации, но и от самообучение. Нито един от факторите не е достатъчен сам по себе си – нито само регулациите, нито самообучението.

Телекомът води дискусия и разработва нови облачни услуги с партньори. „В редица общини си партнираме с външни партньори в областта на видеонаблюдението, но това са само първи стъпки. Тръгваме от инфраструктурата като услуга (IaaS), как по-ефикасно да се изгради тя, а след това върху тази инфраструктура се добавят по-висок клас услуги, твърди техническият директор на Vivacom. След като има точки за видеонаблюдение и вече сме изградили оптиката, това може да бъде разширено с различни типове сензори, които да добавят нови услуги, например за следене на транспорта и на тази база неговото оптимизиране, за осветлението или друго приложение, възможностите са огромни“, добавя специалистът.

В момента компанията разгръща подобни инициативи с компании, с общини. „Те са в посока използване на нашето невероятно технологично предимство, казва Златков. Като широкоспектърен оператор разполагаме с многообразие от телеком инструменти. В дадената физическа локация можем да подберем най-ефективната технология с най-ефективната услуга. След това надграждането става значително по-лесно, особено предвид нашата добра организация за услугите, една от най-големите на Балканския полуостров“, допълва той. Златков управлява общо 3500 инженери и техници, които са в цялата страна, а модерният център за наблюдение на мрежата дава възможност за 24-часово наблюдение на всички мрежови елементи, активи и пасивни, както и на услугите върху тях.

„Към това добавям технологичното ноу-хау, което сме натрупали, достъпа до партньори от целия свят, включително водещи оператори, технологични консултанти и стартиращи фирми. С целия този набор от познания, технологии и услуги просто трябва да бъдеш фокусиран, когато видиш подходяща възможност, обяснява Златков. Интересно е, че имаме много срещи със стартиращи компании от различни сектори, с които дискутираме партньорства. От тях има какво да се вземе – енергия и невероятен оптимизъм за бъдещето, а ние даваме опита и технологичното разнообразие, както и покритие от мрежи, включително мрежа за достъп до клиентите, до възможности за фактуриране на техните иновативни услуги“, споделя той.


Бизнес в чужбина

Vivacom вече предоставя сателитни услуги в Азия, в Африка чрез телепорт станцията си "Плана". „Днес границите са условни, казва Радослав Златков. По отношение на софтуера като услуга въпросът е да предоставяме професионални услуги – в границите на България вече го правим. Имам опит с предишни проекти и смятам, че това е възможно и извън границите на България, въпрос на подготовка. Имаме нужните експерти, чиито умения и знания са на много високо ниво, и неслучайно сме на водещи позиции по отношение качеството на мрежите. От чисто бизнес гледна точка просто трябва да успеем да навлезем на тези пазари. Вече се опитваме да го реализираме чрез наши партньори, които успешно работят в Англия, в Германия, в Австрия, на Балканите.


Свързан автомобил или превоз под наем?

В перспективна област като свързаните автомобили, изискващи по-бързи и отказоустойчиви мобилни мрежи, нещата със сигурност няма да се случат изведнъж. „Имаме съществуващ автопарк, както и нови автомобили с по-високи технологични възможности, споделя Златков. С развитието на инфраструктурата – градската среда, пътищата, тази на телеком операторите и инфраструктурата в самите автомобили, които стават все по-свързани, ще се откриват нови възможности в тази специфична сфера.“

Според него всичко това с времето ще допринесе за все по-голяма автоматизация. „Ще говорим за градски среди, в които автомобилите ще бъдат паркирани в депа. Ние като потребители през приложения в телефона ще резервираме места в тези коли без шофьор. Този модел на транспорт ще е много по-ефективен, тъй като автономните превозни средства ще имат информация за града, за трафика, за пътните и метеорологичните условия. Освен това ще имаме различни опции за превоза – дали да е по-бърз, с по-малко прекачвания, с кои хора искаме да пътуваме на базата на данните от социалните мрежи. Авиоиндустрията вече дава редица примери в това отношение. Хората ще запазят част от старите си навици като удоволствия, например карането на кола ще остане хоби“, прогнозира Златков.


Заплащане на труда според качеството на обслужването

Концепцията за умно управление има много аспекти, като един от тях е управлението на сервизните специалисти в отдела за поддръжка и експлоатация на мрежата на Vivacom. „В този случай говорим за модел, при който задачите могат да се получават абсолютно автоматично, те могат да се приоритизират, дават се на хора, които могат да ги изпълнят на базата на техните умения, инструменти и най-различни други атрибути. Освен това тези задачи могат да бъдат променяни в зависимост от променящите се приоритети, обяснява Златков. Те могат да бъдат и оптимизирани по отношение на пътя за достигане на реалното изпълнение на задачата, като за нас това означава постигане на по-голяма ефективност, защото по-дългото време за пътуване означава загуба на ресурси, но освен това енергията, която изразходваме за достигане до мястото за задачите, също се намалява. Задачите трябва да достигнат до правилния брой хора, снабдени с нужните познания и инструменти.“ Задачите по поддръжката се появяват много динамично, затова често се налага те да се прегрупират. Това важи не само за задачите, свързани с мрежата, а и за тези, които трябва да се изпълнят при крайните клиенти – в техните офиси, къщи, т.е. на обектите, в които се предоставя услугата.

„Най важното е, че заплащането на самите хора започва да зависи от качеството на изпълнение на задачите. И това е валидно за всеки аспект от бизнеса, а не само за този, свързан с телеком инфраструктурата и услугите, както и за всяка друга индустрия, коментира Златков. Когато хората знаят, че са справедливо заплатени, сравнявайки се със свои колеги с подобни дейности, тогава тяхната удовлетвореност е много по-голяма“, допълва техническият директор на Vivacom.


Силата на колективния ум

Когато дадена организация успява да използва колективния ум и има среда за стимулирането му, резултатите ще са добри. Това правят инкубаторите и различните сдружения, които подпомагат този процес.

„В момента информацията е сила, а споделената информация е още по-голяма. Чрез нея можем да извлечем правилните няколко страници от книгата, когато друг е прочел и когато е направено добронамерено, обяснява Златков. Затова имаме различни методи за управление на човешки ресурси – и на по-малки групи със значително по-отворени управление.“

Според него тези методи не са нещо ново, а има модерни термини на неща, които са известни от миналото. „Но нещата са по-прости – трябва да има ясна стратегия, точен и ясен анализ къде си ти, сравнено с другите, и какво по-различно ще правиш. След това е нужен ясен план за доставяне на услугата. И накрая е нужно непрекъснато подобрение. Услугата не свършва с търговския й старт, а тя трябва да се адаптира спрямо нуждите на клиента и бизнес целите на компанията. Това не е ново, но сега благодарение на технологиите можем да го осъществим по модерен начин“, твърди техническият директор на Vivacom.


Бъдещето е светло

„Много промени са се случили през годините. Има много индустриални революции и след всяка от тях животът се подобрява. След тази дигитална революция, която е всеобхватна и адресира много и различни сфери, тя помага на човека да възприема нещата по-бързо и да се адаптира. Моето дете няма проблем с адаптацията, не мисли да търси нещо в Google, изписвайки думите, а просто търси гласово. Всичко е въпрос на навик и освобождаване от стереотипите“, казва Златков.

Въпросът е за какво използваме това освободено време. “Ако то целенасочено се използва за подготовка за дигиталната трансформация, животът ще се улесни, защото технологията дава много възможности. Човешкият живот се удължава благодарение на технологията, използването на свободното време и пътуванията благодарение на нея, комуникацията с останалите хора и със света, по-ефикасното използване на ресурсите. Въпросът е да не ни е страх от промяната“, заключава техническият директор на Vivacom.

(21.12.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:43, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

coach outlet


michael kors outlet


cartier outlet


ferragamo shoes


christian louboutin outlet


tory burch outlet


basketball shoes


christian louboutin shoes


mulberry bags


christian louboutin shoes


ray ban sunglasses


air huarache


air jordan 4


nike store


michael kors outlet


polo outlet


louboutin shoes


uggs outlet


canada goose jackets


kate spade outlet


burberry outlet


asics shoes


nike air max 2015


adidas trainers


nike roshe


canada goose jackets


nuggets jerseys


yeezy boost 350


coach outlet online


ray ban sunglasses


canada goose outlet


pandora outlet


nike shoes


coach outlet


canada goose coats


true religion jeans


nba jerseys


ugg outlet


ray ban sunglasses


coach factory outlet


cavaliers jerseys


cheap jordans


coach outlet


uggs outlet


pandora charms sale clearance


michael kors handbags


timberwolves jerseys


true religion jeans


tory burch outlet


polo ralph lauren


oakley sunglasses wholesale


moncler jackets


ray ban sunglasses


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


pandora charms


air max 1


mcm outlet


canada goose outlet


kobe bryant shoes


ray ban sunglasses


canada goose outlet


canada goose jackets


coach outlet


ray ban sunglasses


polo outlet


coach outlet


coach outlet


longchamp handbags


nike pas cher


warriors jerseys


swarovski outlet


nike store uk


uggs


ugg outlet


canada goose outlet


coach factory outlet


moncler outlet


rayban sunglasses


polo outlet


polo ralph lauren


nike shoes


cheap football shirts


canada goose outlet


adidas uk


true religion outlet


oakley sunglasses


kate spade outlet


ugg outlets


coach outlet


ugg boots


oakley sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


kate spade outlet


jordan shoes


bulls jerseys


birkenstock outlet


ray ban sunglasses


supreme clothing


ray-ban sunglasses


polo outlet


air huarache


prada shoes


new balance shoes


canada goose outlet


coach outlet online


ray bans


ecco shoes


cheap snapbacks


uggs outlet


canada goose jackets


nike air max 90


coach factory outlet


denver broncos jerseys


oakley sunglasses


christian louboutin online


coach outlet online


pandora outlet


chrome hearts outlet


coach outlet


mavericks jerseys


canada goose outlet


christian louboutin outlet


nfl jerseys


kobe 9


ray ban sunglasses


salomon shoes


ray ban sunglasses


polo ralph lauren


coach outlet store online


nobis outlet


kobe shoes


nike pas cher


longchamp handbags


tory burch outlet


converse shoes


michael kors outlet online


canada goose outlet


christian louboutin outlet


ray ban sunglasses


chicago blackhawks jerseys


michael kors wallets


michael kors outlet


canada goose outlet


mbt shoes


asics pas cher


fitflops sale clearance


cheap snapbacks


canada goose jackets


soccer jerseys


michael kors


michael kors outlet


canada goose jackets


soccer shoes


fitflops sale clearance


air jordan pas cher


coach outlet


pandora charms


mulberry handbags


longchamp bags


ferragamo shoes


supreme clothing


canada goose outlet


cheap jerseys


hornets jerseys


coach outlet


polo ralph lauren


michael kors outlet


mulberry handbags


canada goose jackets


cheap nfl jerseys


fitflops


ugg boots clearance


oakley sunglasses


michael kors


swarovski crystal


oakley sunglasses


michael kors handbags


polo ralph lauren


suns jerseys


ralph lauren polo


coach outlet


uggs outlet


michael kors outlet


canada goose parka


ray ban sunglasses


moncler jackets


kevin durant shoes


polo ralph lauren


new balance pas cher


air max 90


mont blanc pens


ysl outlet


canada goose jackets


pandora outlet


polo ralph lauren


canada goose outlet


polo ralph lauren


coach factory outlet


 
  
03:56, 29 юни 2018 # 3
NO AVATAR

adidas superstar


adidas outlet


nike air max


oakley sunglasses


new balance shoes


michael kors


vans outlet


kate spade


cheap timberland boots


nike outlet store


christian louboutin


nike air max 2017


balenciaga sneakers


fitflop


boy london clothing


ai max


nike blazer


jordan


insanity workout


timberland pas cher


sac longchamp


mont blanc pens


miu miu shoes


karen millen


germany world cup jersey


roshe run


nike roshe run


cheap jerseys


jimmy choo shoes


jordan 6


ralph lauren


vibram fivefingers


reebok outlet


asics gel


beats headphones


pandora uk


air max


nike air force 1


iphone x case


abercrombie


lululemon outlet


sac michael kors


fitflops


nike roshe run


herve leger dresses


longchamp outlet


oakley vault


links of london uk


true religion


ray ban sunglasses


montre pas cher


argentina world cup jersey


nike air max


tod shoes


jordan 3


michael kors


nike uk


coach outlet


louboutin


montres


celine handbags


true religion jeans


adidas outlet store


michael kors uk


supra shoes


air jordan


kobe 9 elite


new balance


ed hardy


jordan 1


kenzo clothing


lunette ray ban


nike vapor max


adidas superstar


nike blazer


air max


adidas shoes


ysl


mulberry


ralph lauren


england world cup jersey


chloe handbags


nike air max


softball bats


ferragamo


kobe bryant shoes


instyler


parajumpers


polo ralph lauren


prada


hermes


supra shoes


nike free


nike roshe


soccer jerseys


fendi


ralph lauren outlet


prada outlet


mizuno


nike air max


nike kyrie 2


burberry outlet


jordan xx9


timberland shoes


michael jordan


mulberry handbags


sac vanessa bruno


ferragamo shoes


iphone cases


longchamp pas cher


gucci shoes


ferragamo


bcbg


adidas clothing


tiffany jewelry


scarpe hogan


swarovski jewelry


ray ban


ralph lauren outlet


louboutin pas cher


pandora bracciali


converse


michael kors


toms outlet


nike free run


adidas originals


coach factory outlet


ray ban pas cher


beats dre


cheap oakley sunglasses


air force


fendi bag


michael kors


christian louboutin


asics trainers


dansko outlet


lululemon outlet


air max


omega watches


lunette oakley


furla handbags


nike air max


nike free


lacoste shoes


lebron 11


belgium world cup jerseys


oakley sunglasses


mac makeup


tommy hilfiger


adidas outlet store


nike factory outlet


nike air max


guess canada


gucci belt


adidas running shoes


adidas outlet store


nike free


replica watches


burberry


coach outlet


mizuno


abercrombie


cartier bracelet


dolce & gabbana


nike air max


nike free


roshe run


nike pas cher


jordan


stuart weitzman


true religion outlet


reebok shoes


tn pas cher


skechers sneakers


portugal world cup jersey


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


nike free run


michael kors outlet


rolex watches


lebron shoes


mac cosmetics online


jordan


adidas soccer cleats


hermes bags


thomas sabo uk


adidas trainers uk


flip flops


nike free run


toms shoes


france world cup jersey


converse all stars


spain world cup jersey


air jordan


longchamp handbags


ghd hair straighteners


michael kors handbags


bottega veneta


air max 90


air max 95


ai max


goyard handbags


kevin durant shoes


mont blanc pens


guess


air max


adidas slides


roty burch outlet


mac makeup


converse


burberry


timberland boots


versace handbags


polo lacoste pas cher


polo ralph lauren


cheap jordans


new balance shoes


michael kors outlet


swarovski gioielli


ray ban sunglasses


stuart weitzman shoes


nike outlet


oakley sunglasses


michael kors factory outlet


puma shoes


manolo blahnik shoes


mizuno running shoes


coach outlet online


longchamp handbags


marc jacobs


pandora jewelry


cheap wedding dresses


michael jordan


nike store


vans pas cher


yeezy shoes


michael kors canada


lebron james shoes


dansko shoes


louboutin outlet


nike roshe run


rolex watches


oakley sunglasses


orologi rolex


kates pade outlet online


polo ralph lauren


nike air max 90


bcbg max azria


nike huarache


jordan 11


salomon shoes


prom dresses


cheap wedding dresses


tommy hilfiger pas cher


air max 2018


louboutin


jordan pas cher


jordan


reebok shoes


christian louboutin


michael kors outlet online


replica watches


michael kors outlet


new balance femme


jordan 5


nike air max 97


mac cosmetics


ray ban sunglasses


replica watches


bijoux swarovski


nike soccer shoes


true religion


polo ralph lauren


hollister


ray ban sunglasses


marc jacobs


pandora jewelry


wedding dress


guess factory


adidas flip-flops


cheap oakley sunglasses


oakley uk


ray ban


pandora bijoux


hogan shoes


jordans


tory burch


nike mercurial


giuseppe zanotti outlet


hogan


prada handbags


fitflops outlet


true religion jeans


nike air max


nike mercurial superfly


cheap jordan shoes


pandora charms


nike air max


adidas outlet store


air force


new balance


gucci outlet


burberry sale


nike outlet


ray ban sunglasses


jordans


blazer nike


asics running


jordan 4


air max


michael kors uk


nike clothing


michael jordan


tory burch


timberland boots


nike air max


bottega veneta


nike roshe


louboutin


nfl jerseys


polo ralph lauren


true religion outlet


ray ban occhiali


nike shoes


occhiali oakley


air max plus


new balance soldes


asics gel


nike shoes


converse chuck taylor


beats headphones


marc jacobs handbags


montre homme


valentino


converse shoes


christian louboutin


cheap jerseys


burberry handbags


brazil world cup jersey


converse uk


kate spade uk


vans outlet


jordan 12


basketball shoes


sac michael kors


oakley pas cher


tommy hilfiger


longchamp


nike air


hermes birkin


longchamp outlet


clarks shoes


swarovski


barbour


adidas zx flux


softball bats


burberry outlet


chaussure nike


air max 90


vans scarpe


chrome hearts jewelry


dolce & gabbana


2018.6.29xukaimin
 
  
06:01, 27 ноември 2018 # 4
NO AVATAR

manolo blahnik


hermes belt


louboutin shoes


canada goose


ferragamo shoes


north face


nike shoes


jordan shoes


asics shoes


jordan shoes


adidas yeezy


red bottom shoes


ralph lauren uk


champion clothing


adidas superstar


christian louboutin outlet


supreme


christian louboutin shoes


christian louboutin shoes


clarks shoes


basketballl shoes


adidas nmd


nike air max


ecco shoes


louboutin shoes


hermes belt


michael kors outlet


christian louboutin shoescoach outlet


ugg outlet clearance


louboutin shoes


soccer shoes


kate spade outlet


lacoste polo


ray ban sunglasses


ralph lauren polo


mlb jerseys


nike shoes


nhl jersey


canada goose outlet


ugg outlet


red bottom shoes


ugg boots clearance


christian louboutin


canada goose jackets


coach factory outlet


giuseppe zanotti


clarks outlet


jordan 4


coach outlet


fitflops clearance


longchamp outlet


coach handbags


stussy


coach outlet


nike shoes outlet


off white jordan


nike tn


ralph lauren polo


vibram five fingers


tory burch outlet


coach outlet


salomon shoes


nike huarache


jordan 8


coach outlet online


hugo boss


canada goose outlet


supreme clothing


skechers shoes


fitflops clearance


kate spade outlet


new balance shoes


pandora charms


air max 90


canada goose outlet


coach factory outlet


prada shoes


hogan shoes


coach outlet online


pandora jewelry


ralph lauren polo


ugg boots outlet


salomon shoes


canada goose outlet


canada goose jacket


ray ban sunglasses


kate spade outlet


christian louboutin shoes


ugg boots


reebok outlet


air max 90


north face


kate spade outlet


coach outlet


christian louboutin outlet


ugg outlet


nike clothing


moncler outlet


christmas presents


zzzzz2018.11.27
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Силата на колективния ум и на споделената информация носи повече успехи"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки