Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

За 1 година Vivacom реализира нова архитектура и на мобилната,и на физическата мрежа

Networkworld България - брой 6, 2017 г. / Тема на броя
Опорната мрежа вече е базирана на IMS архитектура, а мобилните станции поддържат и трите мобилни поколения – 2G, 3G и 4G.
3231 прочитания, 6

Vivacom модернизира своята мобилна мрежа преди година и половина, като замени дотогавашната по-стара архитектура с нова, която включва разпределено радио. При този подход baseband устройства са в основата на мачтите, а само усилвателите са закачени на мачтите. „Какви възможности дава това? В едно радиоустройство вече се поддържа повече от една мобилна технология. Вторият плюс е намаляване на загубата на мощност на сигнала във фидерите, което означава по-добро покритие при същата мощност на енергията, или по-ниска консумация на електроенергия за същото радиопокритие“, обяснява Емил Георгакиев, директор „Aрхитектура, планиране и изграждане на мрежата“ във Vivacom. Освен това новите устройства са проектирани така, че се нуждаят от по-малко енергия, както и по-малко охлаждане, поддръжката също е по-лесна и по-автоматизирана.

„Успяхме да се справим с подмяната на старата с новата радиомрежа изключително бързо – само за една година. Освен това спирането на базовата станция и задействането на новата стана с незабележими за крайния клиент минимални прекъсвания. Обикновеният подход, използван при други оператори, е спиране на услугата в дадена зона, смяна на базовата станция и задействане на новата. В периода на тази подмяна клиентите в района на покритието нямат достъп до никакви услуги. Ние обаче подбрахме така клъстерите от базови станции, че при спиране на дадена базова станция съседните клетки да могат да поемат обслужването на крайните клиенти, така че те дори не разбират за подмяната. Типичните за подобен проект „забележки“ в изпълнение на дейностите успяхме да отстраним само за 3 месеца след приключването му, заяви Георгакиев.

Центърът за управление на мрежата на Vivacom. Снимка: Владимир Владков

Прочетете още: 1,8% годишен ръст на приходите постигна Vivacom за деветмесечието

Качествен SWAP с малки прекъсвания

„Правихме сравнителни измервания, дори по време на тази подмяна, като се опитвахме да се съпоставим с конкуренцията. Започнахме да измерваме т.нар. качествени показатели KQI (Key Quality Indicators), които показват как се възприема услугата от страна на крайния потребител. Закупихме и независимо измерване на тези параметри, реализирано от GWS – сериозно име в областта на тестовете на мобилни мрежи. Техните специалисти проведоха собствени измервания в 5 големи града и няколко по-малки и на тази база посочиха, че нашата мрежа е най-добра. Американската компания разчита на своя методология, при която KQI индикаторите се групират по определен начин, но посочват мястото на даден оператор само при поне 10% разлика между резултатите с конкурентната мрежа. Тази година към края на декември очакваме данните от новото измерване на GWS, като смятаме, че пак ще сме номер 1. Но ние правим и вътрешни измервания, които показват както покритието на съответната технология, така и съответните KQI“, заяви Георгакиев.

В момента Vivacom разполага с близо 3000 локации на базови станции, върху които се експлоатират технологии от три мобилни поколения– 2G, 3G и 4G, в различни честотни обхвати, като на практика честотният диапазон зависи от това какво може да поддържа самата технология.

Технологиите от 2G (GSM, GPRS) могат да работят в честотните диапазони 900 и 1800 MHz, 3G (UMTS , HSPA, HSPA+) – на 2100 и 900 MHz. 4G (LTE) е по-нова технология и е стандартизирана за повече честотни обхвати, включително за 700 и 800 MHz (които все още не са освободени в България), както и на 900, 1800, 2100 и 2600 MHz. Операторите се опитват да преизползват спектъра по-ефективно, за да предоставят по-добра услуга на крайните клиенти.

LTE на 900 MHz

Паралелно с преобразуването на мобилната мрежа операторът внедри и 4G технология. „Първо мислехме да направим само 800 сайта, предимно в големите градове, но след това преценихме, че имаме нужда от по-голямо разширение на LTE. На практика сме оборудвали 2000 сайта с LTE технология. Буквално преди дни „пуснахме“ LTE и на 900 MHz, като по този начин подобрихме вътрешносградното покритие. Въпреки че хората използват мобилните си телефони навсякъде, практиката показва, че 70% от комуникацията се осъществяват вътре в сградите. Затова подобряването на покритието на закрито е от съществено значение“, добавя специалистът. Преминаването на част от LТЕ станциите в обхвата 900 MHz осигурява на компанията още едно предимство – 99% покритие на населението и 83% на територията на страната.

Емил Георгакиев, директор „Aрхитектура, планиране и изграждане на мрежата“ във Vivacom.Същевременно операторът осъществява и уплътняване на мрежата. „Вече имаме 3000 базови станции и продължаваме да насищаме мрежата, осигурявайки повече капацитет на клиентите. Това ни помага да се подготвим и за непрекъснато увеличаващото се потребление на данни, което според всички прогнози ще расте експоненциално още дълго време. В началото растежът на трафика от мобилни данни бе над 180% годишно. През последната година темпът на растеж пак надхвърли 100%, а догодина се очаква да не е по-малък от 80 на сто, каза Георгакиев. От една страна, това се дължи на увеличаващия се брой потребители, които използват мобилни данни. Появиха се много различни мобилни приложения, които са полезни на хората.“

Заради липсата на достатъчен честотен спектър в България LTE мрежите работят в 15 MHz честотни канали в обхвата 1800 MHz, но LTE позволява и използване на 20 MHz, като по-широкият честотен канал дава възможност за постигане на по-големи скорости. Усъвършенстваният вариант на технологията LTE-Advanced постига максимална пропускателна способност от 250 Mbps, но чрез комбиниране на честотни ресурси от поне два обхвата и ширина на канала поне 30 MHz. (При някои лабораторни тестове е постигано дори близо 900 Mbps, но само при сваляне на един голям файл от близък сървър и използване на честотен канал с ширина 100 MHz). Разбира се, има доста лимитиращи фактори в реалните мрежи като категорията на крайното устройство, разстоянието до съответната базова станция, респективно силата на сигнала, интерференции и т.н.

„Осъществихме пренасочване (refarming) на част от нашия ресурс в обхвата 900 MHz, използван досега само за 2G, като освободихме още 3 MHz. Този ресурс ни послужи за увеличаване на покритието, докато 1800 MHz се използва за осигуряване на капацитет на мобилната връзка.

„Този проект за „свиване на 2G“ бе осъществен и благодарение на миграцията на крайните устройства, допълва Недялко Димитров, директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка на мрежата“ във Vivacom. Все повече клиенти разполагат с 3G телефони и трафикът постепенно се насочва към 3G мрежите.“ Все още обаче 32% от гласовия трафик преминават през 2G мрежите главно заради крайните устройства, които използват потребителите. „Затова компанията е предприела редица инициативи, с които да стимулира абонатите да мигрират към по-модерни апарати“, допълни Георгакиев.

Но дори да освободи цялата честотна лента в 900 MHz обхват, проблемът с честотните ресурси, толкова нужни за по-доброто покритие, остава. „Липсата на честотен спектър в диапазона около 700 MHz и 800 MHz, зает от военни, е проблем. Тези честоти осигуряват истинския „слой за мобилно широколентово покритие, изтъква Георгакиев. Наивно е да се смята, че операторите могат да осигурят перфектно 4G покритие на територията на страната в обхвата 1800 MHz”. В този случай ще са нужни огромно количество сайтове, което освен огромен финансов ресурс означава и много документация, търсене на подходящи места. В момента монтирането на една базова станция отнема около година и половина - две. „Затова плановете ни за монтаж са с 3- до 5-годишна перспектива, т.е. сайтовете за текущата година са планирани поне 2 години по-рано.


Необходимостта от повече трафик се адресира по два начина - чрез уплътняване на мрежата и чрез нови технологии. В първия случай се намалява броят на клиентите, ползващи конкретната базова станция, а във втория самата технология предоставя по-голям капацитет на потребителя.

Бъдещите 5G мрежи със сигурност ще се нуждаят от повече малки клетки от типа на микро-, пико- и наноклетки, но това усложнява значително управлението на цялата мрежа. В стандартите има редица технологии в областта на управлението, като макрослоят се управлява в определено време, а микрослоят - в друг времеви период. „Колкото повече са клетките, толкова повече са интерференциите. Освен това се усложнява оптимизацията на самата мрежа. Затова се появиха и т.нар. SON (самооптимизиращи се мрежи). Във Vivacom сме внедрили подобно SON решение, което изцяло управлява микрослоя засега. Но операторите са предпазливи с внедряването на този тип софтуер. Той дава препоръки какви промени да се направят в параметризацията на съответните клетки, за да се намалят интерференциите и да се подобри качеството на мрежата. Възможностите на технологията са огромни и в бъдеще мрежите може би ще се пренастройват сами, но засега предпочитаме да използваме препоръките и еволюционно да достигнем до пълно управление чрез SON.

С нарастване на броя на сайтовете обаче ще стане невъзможно настройването им в полуавтоматичен режим, коментира Недялко Димитров. Той обаче очаква, че качеството на SON инструментите ще се подобри, тъй като производителите се учат от ранните внедрявания и разчитат на обратната връзка от операторите. Вече има първи примери за SON софтуер, допълнен с тримерни карти, които са много полезни при планирането на мрежата. С тези карти инженерът по радиопланиране вече познава не само релефа и разположението на обектите, но и конструкцията на сградата, наличието на дървета, метеорологичните условия според сезона и всички други параметри, които влияят върху радиопокритието, интерференциите, затихването на сигнала и др.

„Подобни програми ще са задължителни за операторите, които няма да могат да разчитат само на майсторлъка на хората. Прекалено много технологии има, промените стават много бързо и затова е нужен софтуер, който да ги прави автоматично“, обяснява Димитров.


Според Ookla Vivacom има най-бързата у нас мобилна мрежа – 31,58 Mbps

Ookla прави всяка година измервания на мобилните мрежи в периода от януари до края на юни. Тогава от данните, получени от измерванията, направени от крайните потребители, вижда най-добрия резултат и обявява коя е най-добрата мрежа за съответната година. Доскоро Ookla измерваше само скорост към клиента. През тази година обаче методологията е променена, като се взема и средно претеглено число от всички тестове, които са направени от крайните потребители. Освен това има разпределение на резултатите - 20% от 10-ия персентил (най-висока отчетена скорост), 60% от 50-ия персентил (познат и като медиана), и още 20% от 90-ия персентил (т.е. най-ниска регистрирана скорост). По този начин компанията оценява какво би получил като връзка средният потребител всеки ден. След това се дава обща оценка на скоростта на мрежата, като тежестта на критерия за download скорост е 90%, още 10% е тежестта на скоростта за качване (upload). Крайното число показва средно претеглена скорост между download и upload – в случая малко над 31 Mbps общо. Все пак Ookla посочва и средните скорости за сваляне и за качване през мобилна мрежа.

Не трябва да се забравя обаче, че този тип измерване на база на крайни устройства показва стойности, които са далече от максимално достижимите на физическо ниво. Върху скоростта, която предлага технологията на физическо ниво (слой 1 от OSI модела), има значителен обем служебна информация (overhead), като измерванията на Ookla се правят на ниво пети (сесийния) слой от OSI модела. В този случай overhead (предимно сигнализационни данни) „изяждат“ 12 до 15% от физическата скорост на връзката.

Друг ограничаващ фактор са крайните устройства. Най-масовите 4G телефони у нас са категория 3 и категория 4, като вторите поддържат максималната скорост, постижима от мобилната мрежа, но моделите кат. 3 поддържат 30% по-малко скорост, а това се отразява на резултатите от тестовете.

За да избегне възможността за „измами“, методологията на Ookla използва различни контроли, включително засичане на геолокация, като от едно устройство се взема само по 1 измерване на ден. Това осигурява чисти статистически данни за крайната оценка, като при последното измерване са взети резултатите от 65 000 устройства, направили общо над 130 000 теста…

Интересното е, че конфиденциалният интервал е 1%. Същевременно е важно и количеството на тестовете в 3G мрежи и в 4G мрежи (това е едно от значимите неща за операторите). Колкото повече тестове са направени с LTE устройства, толкова по-добре. Всички оператори се опитват да привлекат потребителите към новите услуги, към 4G. Според измерванията на самия оператор средните скорости в 4G мрежата му са поне 45 Mbps.


(21.12.2017)

КОМЕНТАРИ

 
  
05:43, 01 март 2018 # 1
NO AVATAR
chanyuan2018.03.01

true religion outlet


denver broncos jerseys


polo ralph lauren


mulberry handbags


oakley sunglasses


michael kors outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses


michael kors


nhl jerseys


michael kors outlet


air max uk


longchamp handbags


ralph lauren polo shirts


christian louboutin shoes


coach canada


tory burch outlet


true religion jeans


nfl jersey wholesale


michael kors outlet


cheap nhl jerseys


oakley sunglasses


polo outlet


canada goose outlet


mulberry outlet


kate spade outlet


oakley sunglasses


true religion jeans


dansko shoes


true religion outlet


pandora jewelry


cheap mlb jerseys


nets jerseys


polo outlet


canada goose jackets


mont blanc pens


canada goose outlet


bottega veneta outlet


coach outlet online


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


nike shoes


swarovski crystal


hermes outlet


valentino outlet


pandora charms


coach outlet online


true religion uk


bucks jerseys


mulberry outlet


coach outlet


chrome hearts outlet


puma outlet


pandora outlet


hawks jerseys


kate spade outlet


jordan shoes


polo ralph lauren


nike outlet


lakers jerseys


michael kors outlet


jordan shoes


true religion outlet


true religion jeans


ferragamo outlet


canada goose jackets


longchamp handbags


canada goose outlet


michael kors handbags


coach outlet


ugg outlet


christian louboutin outlet


true religion jeans


michael kors handbags


hermes birkin


tory burch outlet


ralph lauren polo shirts


longchamp pliage


pandora outlet


nike trainers


longchamp solde


polo ralph lauren


reebok trainers


asics pas cher


moncler outlet


pelicans jerseys


nike air force 1


mac makeup


coach outlet online


herve leger outlet


coach factory outlet


polo outlet


michael kors outlet


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


michael kors outlet


adidas outlet store


kate spade outlet


swarovski outlet


barbour outlet


ugg boots


oakley sunglasses


lakers jerseys


true religion jeans


michael kors outlet


oakley sunglasses


michael kors outlet


pandora outlet


ray ban sunglasses


cheap jordans


fitflops sale


knicks jerseys


mont blanc pens


michael kors outlet


heat jerseys


ralph lauren polo shirts


nfl jerseys wholesale


supreme clothing


nfl jerseys


tory burch outlet


fitflops


76ers jerseys


burberry outlet


nike blazer pas cher


cheap jerseys


canada goose jackets


canada goose outlet


nike trainers


burberry outlet


michael kors outlet online


ray ban sunglasses


nfl jerseys


coach outlet


michael kors outlet


true religion jeans


moncler outlet


pandora jewelry


coach outlet canada


coach outlet


clippers jerseys


michael kors outlet


ugg outlet


longchamp pas cher


nike air max


raptors jerseys


ralph lauren polo


michael kors outlet


montblanc pens


canada goose outlet


pandora charms


ugg outlet


pandora charms


cheap jordans


ugg outlet


cheap nfl jerseys


supra shoes


rockets jerseys


cazal sunglasses


michael kors bags


michael kors outlet


jazz jerseys


louboutin shoes


ferragamo outlet


pacers jerseys


cheap nfl jerseys


nike shoes


oakley sunglasses


coach factory outlet


pandora charms sale clearance


polo ralph lauren


polo ralph lauren


adidas nmd


coach handbags


christian louboutin outlet


true religion jeans


michael kors outlet


fitflops sale clearance


coach outlet online


tory burch outlet


canada goose outlet


wizards jerseys


ray ban sunglasses


canada goose jackets


oakley sunglasses


jordan shoes


ugg outlet


ugg boots


canada goose jackets


jordan shoes


futbol baratas


longchamp outlet


michael kors outlet


hermes outlet


cleveland cavaliers jersey


spurs jerseys


tods outlet


christian louboutin outlet


nike free 5


polo shirts


 
  
14:17, 01 юни 2018 # 2
NO AVATAR
20180602 junda

celtics jerseys


polo ralph lauren


christian louboutin outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


cleveland cavaliers jersey


mcm outlet


true religion jeans


michael kors outlet


hermes birkin


jimmy choo shoes


ralph lauren polo shirts


balmain jeans


alife clothing


coach outlet


world cup jerseys


jerseys from china


jeep shoes


kobe shoes


coach outlet


dc shoes


chopard jewelry


futbol baratas


polo ralph lauren


ray ban sunglasses


michael kors outlet


prada sunglasses


kobe 9


canada goose coats


canada goose outlet


fendi handbags


canada goose outlet


adidas nmd


nike shoes


cheap jordans


ray ban sunglasses


mulberry bags


gucci outlet


chrome hearts outlet


giuseppe zanotti outlet


adidas trainers


longchamp outlet


ferragamo outlet


uggs


tory burch outlet


nike outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


michael kors outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


palladium boots


le coq sportif shoes


pandora outlet


ferragamo outlet


visvim shoes


ugg outlet


michael kors handbags


air max 90


ugg boots


cheap football shirts


pistons jerseys


dsquared2 jeans


saucony shoes


warriors jerseys


burberry outlet


ray ban sunglasses


mulberry outlet


nike pegasus


coach outlet online


coach outlet


ugg outlets


nobis outlet


michael kors outlet


cheap mlb jerseys


coach outlet


birkenstock outlet


kate spade outlet


coach outlet


rockets jerseys


cazal sunglasses


ugg outlet


air jordan 3


manchester united jersey


ugg outlet


cheap jordans


san antonio spurs jerseys


suicoke sandals


true religion jeans


michael kors outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


polo ralph lauren


michael kors


jordan shoes


kevin durant shoes


coach outlet online


louboutin pas cher


burberry outlet


oakley sunglasses


pandora charms


pandora charms sale clearance


nba jerseys


gucci outlet


alexander mcqueen shoes


jazz jerseys


adidas outlet


tory burch outlet


nets jerseys


canada goose jackets


air more uptempo


nike outlet


coach outlet online


oakley sunglasses


kappa clothing


soccer shoes


canada goose outlet


michael kors


kevin durant jerseys


polo ralph lauren


bulls jerseys


pandora jewelry


asics shoes


cartier jewelry


cheap jordans


puma outlet


10 deep clothing


jack wolfskin


longchamp bags


fitflops sale clearance


columbia sportswear


cheap jordans


true religion jeans


air jordan release dates


coach outlet


swarovski outlet


mont blanc pens


jordan shoes


bvlgari jewelry


coach outlet store online


lakers jerseys


oakley sunglasses


clippers jerseys


oakley sunglasses


air max uk


oakley sunglasses


baltimore ravens jerseys


yeezy boost 350


nhl jerseys


longchamp handbags


nike air force 1


minnetonka outlet


kevin durant shoes


christian louboutin outlet


pandora charms


hermes outlet


kobe bryant shoes


marc jacobs outlet


stephen curry shoes


coach outlet


true religion outlet


merrell shoes


polo ralph lauren


michael kors outlet


air huarache


tory burch outlet


chloe outlet


coach outlet online


lacoste soldes


michael kors outlet


uggs outlet


canada goose


polo ralph lauren


nike factory outlet


jordan shoes


malone souliers


coach outlet online


fitflops


ray ban sunglasses


ugg boots clearance


canada goose outlet


polo ralph lauren


pandora


belstaff jackets


fitflops sale clearance


cheap jordans


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors handbags


coach outlet online


canada goose jackets


dolce and gabbana


michael kors outlet online


air force 1


off white


five fingers shoes


ugg outlet


oakley sunglasses


kyrie 4


ugg outlet


michael kors outlet


pandora charms


stuart weitzman shoes


longchamp solde


pandora jewelry


pandora charms


ugg outlet


ysl outlet


prada shoes


true religion uk


mulberry handbags


indianapolis colts jerseys


oakley sunglasses


michael kors


ugg outlet


mulberry handbags


fitflops outlet


denver broncos jerseys


cheap jordans


coach outlet


lacoste polo shirts


true religion outlet


mizuno running shoes


coach outlet online


golden goose sneakers


isabel marant shoes


canada goose outlet


arcteryx jacket


coach outlet online


supreme uk


michael kors outlet


diesel jeans


toms shoes


undefeated clothing


chelsea jersey


lakers jerseys


air jordan shoes


coach outlet


uggs outlet


nike shoes


polo ralph lauren


coach outlet


nike roshe


bottega veneta outlet


polo ralph lauren


ugg outlet


mulberry outlet


chrome hearts outlet


coach factory outlet


kd 10 elite


pandora charms


76ers jerseys


ugg boots


fred perry polo shirts


bally shoes


canada goose outlet


true religion jeans


canada goose outlet


kate spade outlet


pacers jerseys


kate spade outlet


true religion jeans


air jordan 4


canada goose jackets


herve leger outlet


balenciaga sneakers


michael kors outlet online


nba jerseys


swarovski crystal


brequet wathes


tory burch outlet


ray ban sunglasses


michael kors outlet


coach outlet


camel shoes


barbour jackets


michael kors outlet


kate spade outlet


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


pandora charms


givenchy handbags


g-star jeans


tory burch outlet


polo outlet


polo ralph lauren


coach outlet online


christian louboutin outlet


ed hardy clothing


true religion outlet


nhl jerseys


moncler jackets


christian louboutin outlet


wellensteyn jackets


polo ralph lauren


uggs outlet


hawks jerseys


canada goose outlet


van cleef & arpels jewelry


air max 95


kings jerseys


coach outlet


ugg boots


michael kors outlet


michael kors handbags


bape clothing


coach factory outlet


supreme clothing


armani exchange


fitflops sale


nike foamposite


pandora charms


fitflops sale clearance


new balance shoes


oakley sunglasses


michael kors handbags


coach outlet canada


isabel marant outlet


nike store uk


canada goose outlet


thunder jerseys


timberwolves jerseys


air jordan shoes


nfl jersey wholesale


nuggets jerseys


basketball shoes


pandora jewelry


jimmy choo sunglasses


oakley sunglasses


tory burch outlet


true religion jeans


louboutin shoes


true religion jeans


gucci handbags


michael kors outlet


fitflops shoes


oakley sunglasses


christian louboutin shoes


mishka clothing


moncler outlet


mac makeup


michael kors


houston texans jerseys


karen millen dresses


pelicans jerseys


adidas outlet


converse shoes


cheap snapbacks


grizzlies jerseys


adidas uk


san francisco 49ers jerseys


nike store


nike roshe one


true religion jeans


nike air max 90


moncler outlet


canada goose jackets


michael kors outlet


michael kors uk


miu miu handbags


fila shoes


ubiq shoes


cheap jordans


ferragamo outlet


coach outlet


kate spade outlet


yeezy boost


canada goose outlet


adidas crazy


ray ban sunglasses


jordan shoes


trailblazers jerseys


fitflops


nike store


polo outlet


valentino outlet


knicks jerseys


nfl jerseys wholesale


ray ban sunglasses


ugg outlet


pandora outlet


air max 97


ray ban sunglasses


air jordan 12


salomon shoes


coach outlet


nba jerseys


uggs outlet


polo ralph lauren


coach outlet


canada goose jackets


jordan 32


cheap jerseys


longchamp handbags


balenciaga sneakers


canada goose jackets


cheap jordans


michael kors handbags


swarovski outlet


cheap nfl jerseys


cheap jordans


michael kors outlet


canada goose outlet


canada goose outlet


tory burch outlet


air max 90


coach outlet


toms shoes


ferragamo outlet


jordan shoes


champion clothing


christian louboutin outlet


nike presto


ray ban sunglasses


reebok trainers


polo outlet


real madrid jersey


toms shoes


bucks jerseys


polo shirts


longchamp pliage


ralph lauren polo shirts


stussy clothing


swarovski outlet


jordan shoes


moncler jackets


polo ralph lauren


true religion outlet


cheap jordans


cheap nhl jerseys


air jordan retro


harry winston jewelry


christian louboutin outlet


clarks shoes


longchamp outlet


air max 90


kate spade outlet


canada goose jackets


gentle monster sunglasses


bulgari jewelry


chicago blackhawks jerseys


denver broncos jerseys


michael kors outlet


ray ban sunglasses


dansko shoes


pandora charms


canada goose outlet


ugg boots


pandora charms


givenchy jewelry


prada handbags


true religion jeans


ralph lauren polo shirts


michael kors outlet


keen shoes


canada goose outlet


longchamp solde


cheap jordans


oakley sunglasses wholesale


canada goose jackets


coach factory outlet


cavaliers jerseys


michael kors wallets


guess factory


golden state warriors jerseys


adidas soccer shoes


james harden jerseys


cheap jerseys


christian louboutin outlet


canada goose parka


nike air max 2015


jordan shoes


adidas nmd


canada goose jackets


soccer jerseys


air max 90


coach outlet online


jordan shoes


canada goose jackets


oakley sunglasses


pandora charms


raptors jerseys


birkenstock sandals


suns jerseys


prada outlet


nike air max


ugg outlet


longchamp pas cher


air max 2017


moncler outlet


mbt shoes


mulberry bags


harden shoes


michael kors outlet


bcbg dresses


magic jerseys


tods outlet


ray ban sunglasses


gucci outlet


basketball jerseys


nike blazer pas cher


cheap jordans


longchamp handbags


ugg outlet


ralph lauren pas cher


mulberry handbags


ferragamo shoes


canada goose jackets


tag heuer watches


fingerlings monkey


ray ban sunglasses


true religion jeans


furla handbags


ugg outlet


michael kors outlet


under armour outlet


hornets jerseys


ralph lauren outlet


michael kors outlet


gucci outlet


nike revolution


kd 9


hermes outlet


heat jerseys


burberry outlet


coach outlet


ferragamo shoes


true religion jeans


air jordan 4


audemars piguet watches


oakley sunglasses wholesale


ferragamo outlet


adidas wings


ray ban sunglasses


soccer jerseys


brequet wathes


coach handbags


moncler outlet


coach handbags


ecco shoes


ralph lauren polo


canada goose outlet


montblanc pens


fossil watches


canada goose outlet


vans shoes


oakley sunglasses


canada goose jackets


fitflops sale


burberry outlet


canada goose outlet


 
  
03:49, 29 юни 2018 # 4
NO AVATAR

adidas superstar


adidas outlet


nike air max


oakley sunglasses


new balance shoes


michael kors


vans outlet


kate spade


cheap timberland boots


nike outlet store


christian louboutin


nike air max 2017


balenciaga sneakers


fitflop


boy london clothing


ai max


nike blazer


jordan


insanity workout


timberland pas cher


sac longchamp


mont blanc pens


miu miu shoes


karen millen


germany world cup jersey


roshe run


nike roshe run


cheap jerseys


jimmy choo shoes


jordan 6


ralph lauren


vibram fivefingers


reebok outlet


asics gel


beats headphones


pandora uk


air max


nike air force 1


iphone x case


abercrombie


lululemon outlet


sac michael kors


fitflops


nike roshe run


herve leger dresses


longchamp outlet


oakley vault


links of london uk


true religion


ray ban sunglasses


montre pas cher


argentina world cup jersey


nike air max


tod shoes


jordan 3


michael kors


nike uk


coach outlet


louboutin


montres


celine handbags


true religion jeans


adidas outlet store


michael kors uk


supra shoes


air jordan


kobe 9 elite


new balance


ed hardy


jordan 1


kenzo clothing


lunette ray ban


nike vapor max


adidas superstar


nike blazer


air max


adidas shoes


ysl


mulberry


ralph lauren


england world cup jersey


chloe handbags


nike air max


softball bats


ferragamo


kobe bryant shoes


instyler


parajumpers


polo ralph lauren


prada


hermes


supra shoes


nike free


nike roshe


soccer jerseys


fendi


ralph lauren outlet


prada outlet


mizuno


nike air max


nike kyrie 2


burberry outlet


jordan xx9


timberland shoes


michael jordan


mulberry handbags


sac vanessa bruno


ferragamo shoes


iphone cases


longchamp pas cher


gucci shoes


ferragamo


bcbg


adidas clothing


tiffany jewelry


scarpe hogan


swarovski jewelry


ray ban


ralph lauren outlet


louboutin pas cher


pandora bracciali


converse


michael kors


toms outlet


nike free run


adidas originals


coach factory outlet


ray ban pas cher


beats dre


cheap oakley sunglasses


air force


fendi bag


michael kors


christian louboutin


asics trainers


dansko outlet


lululemon outlet


air max


omega watches


lunette oakley


furla handbags


nike air max


nike free


lacoste shoes


lebron 11


belgium world cup jerseys


oakley sunglasses


mac makeup


tommy hilfiger


adidas outlet store


nike factory outlet


nike air max


guess canada


gucci belt


adidas running shoes


adidas outlet store


nike free


replica watches


burberry


coach outlet


mizuno


abercrombie


cartier bracelet


dolce & gabbana


nike air max


nike free


roshe run


nike pas cher


jordan


stuart weitzman


true religion outlet


reebok shoes


tn pas cher


skechers sneakers


portugal world cup jersey


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


nike free run


michael kors outlet


rolex watches


lebron shoes


mac cosmetics online


jordan


adidas soccer cleats


hermes bags


thomas sabo uk


adidas trainers uk


flip flops


nike free run


toms shoes


france world cup jersey


converse all stars


spain world cup jersey


air jordan


longchamp handbags


ghd hair straighteners


michael kors handbags


bottega veneta


air max 90


air max 95


ai max


goyard handbags


kevin durant shoes


mont blanc pens


guess


air max


adidas slides


roty burch outlet


mac makeup


converse


burberry


timberland boots


versace handbags


polo lacoste pas cher


polo ralph lauren


cheap jordans


new balance shoes


michael kors outlet


swarovski gioielli


ray ban sunglasses


stuart weitzman shoes


nike outlet


oakley sunglasses


michael kors factory outlet


puma shoes


manolo blahnik shoes


mizuno running shoes


coach outlet online


longchamp handbags


marc jacobs


pandora jewelry


cheap wedding dresses


michael jordan


nike store


vans pas cher


yeezy shoes


michael kors canada


lebron james shoes


dansko shoes


louboutin outlet


nike roshe run


rolex watches


oakley sunglasses


orologi rolex


kates pade outlet online


polo ralph lauren


nike air max 90


bcbg max azria


nike huarache


jordan 11


salomon shoes


prom dresses


cheap wedding dresses


tommy hilfiger pas cher


air max 2018


louboutin


jordan pas cher


jordan


reebok shoes


christian louboutin


michael kors outlet online


replica watches


michael kors outlet


new balance femme


jordan 5


nike air max 97


mac cosmetics


ray ban sunglasses


replica watches


bijoux swarovski


nike soccer shoes


true religion


polo ralph lauren


hollister


ray ban sunglasses


marc jacobs


pandora jewelry


wedding dress


guess factory


adidas flip-flops


cheap oakley sunglasses


oakley uk


ray ban


pandora bijoux


hogan shoes


jordans


tory burch


nike mercurial


giuseppe zanotti outlet


hogan


prada handbags


fitflops outlet


true religion jeans


nike air max


nike mercurial superfly


cheap jordan shoes


pandora charms


nike air max


adidas outlet store


air force


new balance


gucci outlet


burberry sale


nike outlet


ray ban sunglasses


jordans


blazer nike


asics running


jordan 4


air max


michael kors uk


nike clothing


michael jordan


tory burch


timberland boots


nike air max


bottega veneta


nike roshe


louboutin


nfl jerseys


polo ralph lauren


true religion outlet


ray ban occhiali


nike shoes


occhiali oakley


air max plus


new balance soldes


asics gel


nike shoes


converse chuck taylor


beats headphones


marc jacobs handbags


montre homme


valentino


converse shoes


christian louboutin


cheap jerseys


burberry handbags


brazil world cup jersey


converse uk


kate spade uk


vans outlet


jordan 12


basketball shoes


sac michael kors


oakley pas cher


tommy hilfiger


longchamp


nike air


hermes birkin


longchamp outlet


clarks shoes


swarovski


barbour


adidas zx flux


softball bats


burberry outlet


chaussure nike


air max 90


vans scarpe


chrome hearts jewelry


dolce & gabbana


2018.6.29xukaimin
 
  
04:57, 18 август 2018 # 5
NO AVATAR
20180818lck

van cleef arpels jewelry


ray ban


canada goose outlet store


supreme t shirts


cleveland cavaliers jerseys


nike roshe run


prada bags


true religion outlet uk


cheap ugg boots


calvin klein jeans


michael?kors?handbags


broncos jerseys


kobe 9 elite


kobe shoes


gucci outlet store


moncler coats


isabel marant outlet


kate spade outlet online


true religion uk


new balance outlet


fitflops sale clearance


uggs outlet


michael kors handbags


michael?kors?outlet?online


nike air huarache


mulberry handbags


prada sunglasses for women


uggs outlet


mbt outlet


pandora charms sale clearance


cheap oakley sunglasses


air jordan shoes


puma shoes


g-star jeans


cheap jordans free shipping


canada goose outlet store


kate spade handbags


adidas outlet online


christian louboutin shoes


air jordan shoes


coach outlet online


nfl jerseys


michael kors outlet online


ysl outlet online


canada goose jackets


tory burch outlet online


michael kors outlet online


kyrie 4


cheap jerseys wholesale


michael kors outlet online


adidas wings shoes


true religion outlet


canada goose outlet


moncler outlet store


nhl jerseys


true religion outlet


gucci outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory outlet


ralph lauren uk


prada outlet online


polo ralph lauren outlet


longchamp handbags


snapbacks wholesale


cheap nhl jerseys


mbt


malone souliers


cheap soccer jerseys


air max shoes


ralph lauren shirts


gentle monster sunglasses


cheap jordan shoes


supreme t shirts


longchamp handbags


canada goose jackets


hermes birkin bag


uggs outlet


soccer cleats


canada goose


adidas outlet online


fila sneakers


coach outlet online


nike uk store


ralph lauren outlet


ugg outlet


coach outlet


cazal outlet


red bottoms


jordan retro


fitflops


uggs outlet


true religion outlet store


burberry outlet online


air jordan shoes


pandora outlet


cheap jordans


hermes outlet store


swarovski outlet store


ralph lauren outlet


ugg boots


polo ralph lauren


fred perry polo


polo ralph lauren shirts


michael kors outlet clearance


michael kors factory outlet


nike store uk


canada goose outlet


chopard jewelry


toms outlet


stussy hoodie


balmain jeans


mcm backpacks


cheap ugg boots


burberry canada


chrome hearts online store


mulberry handbags sale


air max 90


michael kors outlet online


kate spade


pandora charms sale clearance


nike outlet online


fitflops


chloe sunglassess


michael kors outlet


coach outlet


cheap jordan shoes


ugg outlet


michael kors outlet online


canada goose outlet store


longchamp solde


coach outlet


pandora charms


manolo blahnik outlet


canada goose coats


wellensteyn outlet


nike air huarache


cheap ugg boots


kate spade sale


kevin durant shoes


kate spade outlet online


polo ralph lauren shirts


air jordan shoes


ugg outlet


christian louboutin outlet


canada goose outlet store


pandora charms sale clearance


ralph lauren outlet


michael kors outlet online


michael kors handbags


michael kors outlet online


swarovski uk


ralph lauren polo


air max 90


true religion outlet


49ers jersey


converse shoes sale


uggs outlet


freshjive clothing


coach outlet online


pandora charms sale clearance


coach factory store


furla handbags


canada goose outlet


oakley sunglasses uk


air force 1 shoes


coach factory outlet


moncler jackets


air max 90


cheap oakley sunglasses


coach outlet clearance


air max shoes


longchamp outlet store


kd shoes


givenchy handbags


jordan 4


coach outlet online


ferragamo shoes


uggs outlet


ralph lauren outlet


nike shoes


uggs outlet


michael kors outlet online


air max 90


alexander mcqueen shoes


canada goose jackets outlet


longchamp pas cher


mont blanc outlet


tory burch outlet online


adidas yeezy boost


jordan shoes


kate spade sale


supreme clothing uk


off white clothing


ray ban sunglasses outlet


links of london jewellery


mac cosmetics


huf clothing


lacoste shirts


ugg outlet


christian louboutin shoes


moncler outlet online


tory burch outlet stores


cheap jordans


canada goose outlet online


miu miu shoes


canada goose outlet store


canada goose jackets


ecco outlet


michael kors outlet clearance


nobis jackets


jordan 4


cheap ray ban sunglasses


uggs outlet


cheap ray ban sunglasses


christian louboutin shoes


coach outlet online


swarovski jewelry


michael kors outlet


ray ban sunglasses outlet


michael kors outlet online


cheap football shirts


jerseys from china


toms outlet


ugg boots clearance


polo ralph lauren


michael kors outlet online


brequet wathes


ugg boots clearance


nike shoes outlet


oakley sunglasses wholesale


coach factory outlet


cheap jordan shoes


air max 2015


canada goose outlet store


uggs outlet


kd 10 elite


michael kors outlet online


jordan shoes


champion clothing


jimmy choo sunglasses


fitflops shoes


christian louboutin shoes


tory burch outlet online


nike shoes outlet


air jordan shoes


yeezy boost 350


kevin durant jerseys


kate spade handbags


coach outlet


fossil watches


kate spade handbags


louboutin shoes


cheap nba jerseys


dsquared2 jeans


canada goose jackets outlet


cheap oakley sunglasses


asics running shoes


jordan 3


bcbg dresses


polo ralph lauren outlet


polo ralph lauren shirts


tods outlet online


cheap ray ban sunglasses


off-white clothing


uggs outlet


true religion jeans


canada goose outlet store


cheap jordans


coach outlet online


cheap jordan shoes


canada goose outlet


guess factory


michael kors outlet online


pandora charms


longchamp handbags sale


michael kors outlet


true religion outlet


canada goose outlet store


pandora jewelry


cheap nba jerseys


christian louboutin shoes


james harden jerseys


hermes outlet store


uggs outlet


canada goose jackets


ralph lauren polo


ferragamo shoes


fitflops sale clearance


christian louboutin shoes


nike air max


pandora charms sale clearance


cheap ray ban sunglasses


colts jerseys


kate spade sale


burberry outlet store


michael kors outlet online


cheap ray ban sunglasses


true religion jeans


golden state warriors


michael kors outlet online


20180818lck
 
  
05:33, 27 ноември 2018 # 6
NO AVATAR

manolo blahnik


hermes belt


louboutin shoes


canada goose


ferragamo shoes


north face


nike shoes


jordan shoes


asics shoes


jordan shoes


adidas yeezy


red bottom shoes


ralph lauren uk


champion clothing


adidas superstar


christian louboutin outlet


supreme


christian louboutin shoes


christian louboutin shoes


clarks shoes


basketballl shoes


adidas nmd


nike air max


ecco shoes


louboutin shoes


hermes belt


michael kors outlet


christian louboutin shoescoach outlet


ugg outlet clearance


louboutin shoes


soccer shoes


kate spade outlet


lacoste polo


ray ban sunglasses


ralph lauren polo


mlb jerseys


nike shoes


nhl jersey


canada goose outlet


ugg outlet


red bottom shoes


ugg boots clearance


christian louboutin


canada goose jackets


coach factory outlet


giuseppe zanotti


clarks outlet


jordan 4


coach outlet


fitflops clearance


longchamp outlet


coach handbags


stussy


coach outlet


nike shoes outlet


off white jordan


nike tn


ralph lauren polo


vibram five fingers


tory burch outlet


coach outlet


salomon shoes


nike huarache


jordan 8


coach outlet online


hugo boss


canada goose outlet


supreme clothing


skechers shoes


fitflops clearance


kate spade outlet


new balance shoes


pandora charms


air max 90


canada goose outlet


coach factory outlet


prada shoes


hogan shoes


coach outlet online


pandora jewelry


ralph lauren polo


ugg boots outlet


salomon shoes


canada goose outlet


canada goose jacket


ray ban sunglasses


kate spade outlet


christian louboutin shoes


ugg boots


reebok outlet


air max 90


north face


kate spade outlet


coach outlet


christian louboutin outlet


ugg outlet


nike clothing


moncler outlet


christmas presents


zzzzz2018.11.27
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"За 1 година Vivacom реализира нова архитектура и на мобилната,и на физическата мрежа"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2019 съгласно Oбщи условия за ползване | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки