Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

Broadcom обмисля да купи Qualcomm за $100 милиарда

909 прочитания, 0Производителят на полупроводникови продукти Broadcom обмисля възможността да придобие щатския гигант Qualcomm, като това би било най-голямата сделка в историята на компанията, съобщават от Bloomberg.

Идеята все още на много ранен етап, като Broadcom обсъжда тази възможност с редица консултанти. В друга публикация на Financial Times се съобщава, че Broadcom вече е подготвила необвързваща оферта за Qualcomm, която може да достигне $100 милиарда. И двете агенции обявиха, че Broadcom обмисля да предложи по $70 за една акция на Qualcomm.

Прочетете още: Qualcomm заведе ново дело срещу Apple, този път заради Intel

Обединяването на Broadcom и Qualcomm, с пазарна стойност съответно $109 млрд. и $82 млрд., ще бъде най-голямото придобиване в индустрията. Засега рекордът се държи именно от Qualcomm, която предложи $47 млрд. за придобиването на NXP Semiconductors, но и тази сделка все още не е одобрена от регулаторите.

Новината за евентуалното ново сливане дойде след като президентът Доналд Тръмп съобщи, че Broadcom планира да премести централния си офис от Сингапур обратно в САЩ. Централата на Qualcomm е в Сан Диего.

На базата на финансовите резултати за 2016 г. Bloomberg изчислява, че обединената компания ще стане третият по големина производител на чипове в света след Intel и Samsung. По тази причина покупката на Qualcomm може също да се сблъска със сериозна проверка от страна на регулаторите.

В четвъртък Qualcomm заведе нов съдебен иск срещу Apple, обвинявайки доставчика на смартфони, че споделя софтуерни тайни с конкурента Intel.

Съдебните битки обаче се отразяват на финансовото здраве на Qualcomm. Компанията обяви 90% спад на печалбата за третото тримесечие, основно заради намалените приходи от лицензи.

(05.11.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Broadcom обмисля да купи Qualcomm за $100 милиарда"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване