Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Skip navigation

4G скоростите в света спадат, въпреки глобалното проникване на LTE

България е на 9 място в света по средна скорост на LTE към клиента, по данни на OpenSignal
1081 прочитания, 0

Скоростите на 4G връзките за започнали да спадат, дори на някои от най-развитите LTE пазари в света, макар че достъпността на технологията продължава да расте в глобален мащаб, обявиха от OpenSignal.

Прочетете още: Vivacom и Nokia изградиха LoRa базирана Iot мрежа в София

В своя доклад „Състояние на LTE”, измерващ работата на LTE мрежите в 77 страни в периода юли до септември т.г., компанията е открила, че броят на страните със средни нива на 4G мобилен пренос на данни със скорост над 20 Mbps е намалял, а не се е увеличил.

OpenSignal не е добавила нито една страна към „клуба 40 Mbps” спрямо предишното изследване, обхващащо второто тримесечие на т.г. В същото време средна скорост от над 50 Mbps все още е недостижима. В предишния доклад за LTE OpenSignal прогнозира, че някоя от развитите страни ще успее да надхвърли границата от 50 Mbps средно към клиентското устройство, но най-близо до тази граница този път е Сингапур с „постижение“ 46,6 Mbps.

13 страни са успели да покрият средна скорост на мобилната връзка към клиента от 30 Mbps (14 в предишния доклад), като България със средна скорост от 33,6 Mbps е на 9-о място в света. 42 страни са успели да постигнат средна скорост от 20 Mbps или по-висока, докато преди 6 месеца 45 държави покриваха този критерий

Защо се получава така? Според OpenSignal типичните скорости на сваляне на данни са се подобрили леко от 16,2 Mbps на 16,6 Mbps за последните 6 месеца. Този индикативен показател расте по-бързо в развиващите се страни, докато на развитите пазари той спада.

OpenSignal отбелязва още, че намалението на LTE скоростите не е „непременно лоша новина“, обяснявайки, че пазарът е достигнал „равновесно положение по отношение на технологичната LTE еволюция“.

„Лидерите в 4G в развитите страни изградиха своя LTE-Advanced инфраструктура и сега са се фокусирали върху привличане на всички свои клиенти към тези нови мощни мрежи, обясняват от компанията. Същевременно операторите в развиващите се страни са успели да завършат своите първоначални LTE проекти и сега се опитват да превърнат своите 3G потребители в 4G абонати.”

Затова повечето телекоми са се фокусирали повече върху по-мащабната наличност на 4G мрежата, отколкото върху скоростта. Това показва и изследването на OpenSignal, като подобрено 4G покритие има във всички изследвани страни. 50 държави успяват да предоставят LTE сигнал в над 70% от времето, в което абонатите са били свързани към мобилната мрежа. В тази група попада и България. В края на септември 2016 г. броят на тези страни е бил 33.

„В елитната група“ попадат вече 20 страни, в които 4G сигнал е достъпен в 80% от времето, като две държави са „счупили“ границата от 90% - Южна Корея с 96,67% и Япония.

(01.11.2017)

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"4G скоростите в света спадат, въпреки глобалното проникване на LTE"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 съгласно общи условия за ползване